- hirdetés -

Nagy fába vágta a fejszéjét két orosházi fiatal. Mórocz Győző és Guba Boróka céljai között szerepel Görögország és Olaszország meglátogatása, a norvégiai sarki fény megtekintése, de Magyarországon belül is szeretnék megnézni azokat az országrészeket, ahol még nem jártak korábban. Ehhez alakítják ki saját lakóautójukat.

– Szeretjük a természetet, a hegyeket, a tengert is, nyaralás szempontjából tehát mondhatni, mindenevők vagyunk. A mostani célunk pedig az, hogy felfedezzük kicsit először Európát, megnézzük, hogy melyik az a hely, ahol érdemes lehet letelepedni. Ez a legfőbb mozgatórugó, melyhez építünk egy kis mobillakást és szétnézünk – mesélte Mórocz Győző és Guba Boróka.

A lakóautó építése azonban egyáltalán nem számít egyszerű vállalkozásnak, lassan már egy éve benne vannak a megvalósításában.
– Először kívülről raktuk rendbe az autót karosszériással, a belső munka pedig csak ezután kezdődött. Szigetelés, lambéria, a tetőablak kialakítása követte egymást, majd a napelem felhelyezése és a szellőzők. Csak ezután kezdhettünk neki a bútoroknak, az ágynak, az asztalnak, egy nagyobb ruhásszekrénynek, a zuhanyzónak vagy például egy kis mosogató pultnak. Ennyi minden egy kis lakóautóba sűrítve. Nehéz belegondolni, de egyáltalán nem megvalósíthatatlan – mutatták be a folyamatot.

Több olyan úticéljuk is van, melyeket mindenképpen szeretnének útba ejteni. Boróka például még nem járt korábban Görögországban, ahol a szép tengerpart mellett a hegyeket, a történelmi múltat, a kultúrát, valamint az emberek nyitottságát és barátságosságát is vonzónak találják. A mediterrán országok közül több is szerepel célpontjaik közt, például Olaszország, ahova a dolomitok, szintén a tenger vagy az ízvilág miatt mennének.

– Ezek a lakóautó szempontjából is praktikusabb célok, hiszen kevesebb fűtést igényel, a napenergiának köszönhetően pedig költségtakarékosabb – hangsúlyozták.

Lakóautójukkal vágnának neki a nagy útnak (Fotó: Horváth Bence)

Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak mediterrán országokba vágynak, ha meg tudják oldani, Norvégiába is felmennének, mely persze már nagyobb teszt lehet az autónak is. Ott a sarki fényt szeretnék megnézni. De nemcsak Európa van tervben, ha lehetőségük adódik, akár ázsiai országokat is szívesen felfedeznének. És hogy mikor indulnak útnak?

– Ez mindig változik, az eredeti célunk például a tavaly őszi időszak volt, most viszont már kezdjük látni a végét a dolgoknak. Körülbelül egy hónap múlva befejezzük a bútorokat, akkor pedig majd jöhet az autó vizsgáztatása és természetesen reméljük, hogy addigra a koronavírus-helyzet is még tovább enyhül.

Még a nyáron el szeretnénk indulni, elsőnek egyébként egy belföldi túra van tervbe véve, mely során egyrészt letesztelnénk, hogy tényleg jól működik-e a rendszer, kell-e még valamit finomítgatni, javítani rajta. Másrészt pedig olyan sok helyen még nem is voltunk Magyarországon, inkább csak az északi részén, a dunántúli régió szinte teljesen kimaradt, így szeretnénk azt is bepótolni – mesélték.

Tevékenységüket KalandKalap nevű Facebook és Youtube-oldalukon is dokumentálják (Fotó: Horváth Bence)

Győző hozzátette, korábban gépészeti vonalon is dolgozott, így azért nem a nulláról kellett elindulniuk a munkában. Jelenleg grafikusként dolgozik, melynek előnye, hogy az autó építése mellett bárhol tud dolgozni, csak internet és áram kell hozzá, míg Boróka life coachingot vállal online formában. Elmondták, utazásuk során igyekeznek odafigyelni a környezetre is, a lakóautót is ennek megfelelően alakítják ki. A vírushelyzettől nem tartanak, de mint mondták, ha mégis bejelentik valahol a lezárást, nem bánnák, ha egy szép helyen érné őket. Munkájukat egyébként KalandKalap nevű Facebook-oldalukon és Youtube-csatornájukon is bemutatják ismerőseiknek vagy a céljaik iránt érdeklődőknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.