- hirdetés -

Két hónappal ezelőtt indult világjáró útjára Mórocz Győző és Guba Boróka. Görögország már a lakóautójuk kialakítása során is a kiemelt úti céljaik között szerepelt, így nem is volt kérdés, hogy ott hosszabb időt szeretnének eltölteni. Az elmúlt hetek élményeiről, tapasztalatairól meséltek most nekünk.

Legutóbb szeptember elején a vizsga után, közvetlenül az indulás előtt találkoztunk Győzővel és Borókával. Azóta pontosan két hónap telt el, Románia és Bulgária felé mentek át Görögországba, ahol elmondásuk szerint semmi gondjuk nem volt a határon, oltással és PLF-fel (Passenger Locator Form, azaz egy kötelezően kitöltendő regisztrációs adatlap görög utazáshoz) átengedték őket. Az úton, a parkoló helyeken sem érte őket semmilyen negatív hatás, a görögök nagyon kedvesek, segítőkészek és lazák voltak, közlekedés szempontjából a KRESZ nekik csak irányadó, nem szabály.

Két hónappal ezelőtt indultak el a nagy útra (Fotó: Horváth Bence)

– Görögországba mi az északkeleti részen jöttünk be, Thessalonikitől nem messze, a keleti-part mentén haladtunk, több megállóval. Az egyik ilyen jelentősebb megálló az Olympus volt, Volos-tól nem messze pihentünk aztán a parton. Utána Athént néztük meg, Nafpliot, Kalamatát és eljöttünk workaway-es önkéntesség keretében egy hetet Pylostól nem messze. Majd megmásztuk a Taigetoszt és bóklásztunk Monemvaszia romjai között – mesélték.

Győző kedvence az olympusi megálló volt, a gyönyörű kilátás, a magas hegyek, az izgalmas, szerpentines út felfelé. Tetszett neki az eszméletlenül szűk parkoló és ahogy a lakóautót oda bejátszotta, illetve hogy a görögök nem sokat törődtek a parkoló vízszintezésével sem. Izgalmas kalandként élték meg, hogy két éjszakát is eltöltöttek a már zavaróan dőlő lakóautóban. A váratlanul enyhe időjárás (szeptember közepén 2000 méter felett is 18 fokos volt a hőmérséklet) is a kezükre játszott.

Mint mondták, tényleg mennyei a környezet, nem csoda, hogy a görögök ide tették isteneik lakóhelyét. Boróka kedvence Nafplio városa lett, itt a csodálatos sziklafalak nyűgözték le őt a tengerparton, melyeken mászni is lehetett, hiszen kiépített utak voltak rajta. Az óváros hangulata és a domb tetején lévő vár is emlékezetesnek bizonyult, csakúgy, mint az ott tapasztalt kilátás. Végül, de nem utolsósorban a tenger is csodálatosan tiszta volt.

– Jelenleg a Peloponnészosz félsziget déli részét fedezzük fel, nagyon kedvező az éghajlat, a tengerparton éjszaka sincs hidegebb 16 foknál. Ezen a környéken szeretnénk az olíva szüreteléshez csatlakozni, üzemanyagra valót gyűjteni. Itt a helyiek nagyon segítőkészek és nyitottak, reméljük hamarosan munkába is állhatunk. A tél vége felé szeretnénk majd a nyugati-part mentén észak felé tartani, útba ejteni többek között a meteorákat.

Az autó szerencsére remekül bírja a szerpentines emelkedőket, műszakilag teljesen rendben van. Belül kisebb alakítások, rendezkedések akadnak ugyan, de ezek csak az élhetőség, a kényelem miatt. Így két hónapos életvitelszerű használat mellett mondhatjuk, jó munkát végeztünk – tették hozzá.

Munkájukat egyébként KalandKalap nevű Facebook-oldalukon és Youtube-csatornájukon is bemutatják ismerőseiknek, vagy a céljaik iránt érdeklődőknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.