- hirdetés -

Április 24-én tartották az evangélikus templomban az Orosháza alapításának 278. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget, ahol a városi elismeréseket is kiosztották. Köztük a nemrég alapított Dr. Gulyás Mihály Életműdíjat, melyben idén a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatónője, Víghné Pintér Lilla részesült.

Tavaly adtunk először hírt arról, hogy Orosháza első demokratikusan megválasztott polgármesterének, dr. Gulyás Mihálynak az emlékére egy életműdíj alapítványt hoztak létre, melynek legfőbb célja szellemi hagyatékának gondozása és megőrzése. A Dr. Gulyás Mihály Életműdíjat tavaly Bárdos Zsuzsanna, míg idén Víghné Pintér Lilla érdemelte ki.

Víghné Pintér Lilla annak idején a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett orosz szakon és mivel szerette mind a magyart, mind a nyelvet, így Szegeden folytatta tanulmányait. Persze nem ez volt az egyetlen oka, hogy végül a pedagógusi pálya mellett döntött, hiszen nagyon szerette a gyerekeket és már az iskolai évei alatt is szerepet különböző osztályvezetői, szervezési feladatokban. Ahogy diáktársai mindig mondogatták: „Na majd akkor Lilla megszervezi”.

Diákként, pedagógusként és igazgatóként összesen már 46 évet töltött az intézményben (Fotó: Horváth Bence)

– Miután elvégeztem a főiskolát, már akkor visszakerültem ide, az akkor még József Attila Általános Iskolába, ahol annak idején az általános iskolai éveimet is töltöttem. Kicsit bazsalyogtam is, amikor az ünnepségen elhangzott, hogy én 38 éve tartozom ehhez az intézményhez, hiszen ha azt az időszakot is belevesszük, rádöbbenek, hogy nem kevesebb, mint 46 évet töltöttem már ezen falak között.

De nem csalódtam, nagyon boldog vagyok, hogy ezt a pályát választottam. Sosem tapasztaltam sem kiégést, sem fásultságot, mert én úgy látom, minden nap tartogat valami újdonságot vagy érdekességet. Arany János élete persze nem változik, de akiknek elmondom, ők mindig mások, ahogy egyik generáció követi a másikat, így minden nap egy kicsit ki lehet lépni a komfortzónából – árulta el.

A díjazottak gyűrűjében (Fotó: Horváth Bence)

Igazgatóként összességében a hetedik tanéve a mostani, a jelenlegi időszakban a harmadik, korábban pedig négy éven át töltötte be a tagintézmény vezetői tisztséget, amikor összevonták az általános iskolákat. Mint mondta, ez egy teljesen más feladat, de ennek is megvannak a maga örömei és szerencsére saját osztálya is van mellette, így a két feladatkör nem korlátozza egymást.

Munkáját április 24-én különleges elismeréssel jutalmazták.
– Nagyon nagy meglepetés volt, hiszen sokáig nem tudtam a felterjesztésről. Egy teljesen új érzés, kerített hatalmába, amikor az evangélikus templomban az oltár elé állhattam, olyan, amit még korábban nem éreztem. Ott ültek velem szemben a város prominens személyei, dr. Gulyás Mihály gyermekei és nem utolsó sorban a családtagjaim, köztük a 85 éves anyukám, a munkatársaim és egykori tanítványaim, akiknek a tekintete végigkísérhetett a díj átvételekor.

A díj átvételekor (Fotó: Horváth Bence)

Még most is meghatódom, ha rá gondolok, de szerencsére bármikor fel tudom majd idézni, hiszen készült róla rendes, hagyományos fénykép. Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy egy olyan személyről elnevezett elismerést vehettem át, aki fontosnak tartotta az oktatást és a nevelést. Egyben motiváció is számomra, újabb feladatokat és célt ad, hogy ezt tovább folytassam – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.