- hirdetés -

Orosházát köszönteni gyűltek össze április 24-én az evangélikus templomban, városunk születésnapi tortáján ugyanis immár 280 szál gyertya ég. Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően kitüntették azokat is, akik a város társadalmi-, gazdasági-, kulturális- vagy sportéletéért tevékenykednek.

Az ünnepi eseményt a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Kodály Zoltán Gyermekkórusa foglalta keretbe, a vendégek köszöntését követően pedig Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán mondta el ünnepi gondolatait. A polgármester előre tekintve, az esemény díjazottjairól ejtett néhány szót. Elmondta, hogy ugyan az élet különböző területeiről érkeztek, mégis van bennük egy nagyon fontos közös. Ez pedig az, hogy úgy élik a mindennapokat, hogy közben elkötelezetten szolgálják a várost, életútjukkal pedig példaként állnak előttünk.

– Orosháza múltja, története, értékrendje éppen úgy a részünk, mint a szándék, hogy jövőjét kellő gondossággal biztosítsuk. Őseink hűséggel, szorgalommal, összefogással, Istenbe vetett szilárd hittel felépítették Orosházát. Tudták, hogy arra kell figyelni, ami közös bennünk, ami összeköt. És tudták, hogy a kemény munkának mindig van eredménye. Generációk sora követte őket és tette hozzá mindegyik a maga munkáját. Így lett Orosháza először a legnagyobb magyar falu, majd iparváros, szeretett otthonunk.

Immár hosszú ideje fonják Orosháza történetének fonalát az itt élők. És tették ezt mindenkor úgy, hogy a múltat tisztelték, a jövőt szem előtt tartották. Mi itt ebben a templomban, ebben a városban részesei vagyunk a történetnek. Most a mi feladatunk, hogy szolgáljuk ezt a várost és olyan szorgalommal, hittel és erővel építsük jövőjét, ahogyan az őseink tették – hangsúlyozta a polgármester.

A beszédet követően ünnepi műsor következett, melyről a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai és felkészítő tanáruk, Barák Gáborné gondoskodott. A gyerekek produkcióját követően a műsor versekkel, szavalatokkal folytatódott, a rendezvény vendégeként Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész szavalta el elsőként Károlyi Fülöp Béla Tavaszdal című versét, majd Balogh Örse Körtefa című költeményét.
Végül a városi elismerések átadása következett. Orosháza önkormányzata először 1993-ban, az évfordulóhoz kapcsolódóan döntött több kitüntetés alapításáról, melynek célja, hogy elismeréssel adózzon azoknak az orosházi polgároknak, akik munkájukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal városunk felemelkedését szolgálják. A kitüntetettek előbb átvették elismerésüket, meghallgatták méltatásukat, majd az ünnepséget követően egy közös csoportképre is összeálltak.

A díjazott személyek részletes listája a következő (hamarosan egyesével is bemutatjuk őket olvasóinknak):

Orosháza Városért elismerő címben részesült:
Balogh Örse
Kissné Tarján Katalin
Pörneki Attila

Orosháza Város Sportjáért kitüntetésben részesült:
Hajdu Ágnes
Marton Richárd
Németh-Csiki Rebeka
Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület (a díjat Viczián Zoltán, az egyesület túravezetője vette át)

Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért elismerő címben részesült:
Asztalosné Szilágyi Julianna
Walki Hermann

Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetésben részesült:
Dr. Tóth Éva

Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért kitüntetésben részesült:
Dr. Szabó Csaba

Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj idei kitüntetettje:
Halustyik Cintia

Orosháza Közszolgálatáért díjban részesült:
Vas Norbert
Kocsisné Tóth Anikó
Tompa Lajos
Kiss Józsefné
Hagymásiné Lazanyecz Anikó

Dr. Gulyás Mihály Életmű Díjban részesült:
Demkó Ildikó

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.