- hirdetés -

A Petőfi Művelődési Központ kihívásokkal teli évet zárt, de lehetőségeihez mérten 2021-ben is folytatta közösségépítő és -megtartó munkáját. A virtuális tárlatok mellett olyan nagyszabású eseményeket is megszerveztek, mint a Tér-Zene programsorozat, az Experidance előadása vagy a Best of Geszti koncert. Erre az évre is új célokat és terveket fogalmaztak meg.

A koronavírus-járvány és annak következményei nagymértékben meghatározták a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. tavalyi évét – kezdte évértékelőjét Lajti Tímea ügyvezető.

A cég a kultúra és a vendéglátás területén dolgozik, ahol komoly kihívásokkal kellett megküzdenie az elmúlt időszakban. Az intézményben a munkaidő-csökkentés és a feladatok átszervezése mellett létszámcsökkentésre is szükség volt az év első hónapjaiban.

– Minden nehézség ellenére azon dolgoztunk, hogy hozzájáruljunk a mindennapok jobbá formálásához, új fenntartható lehetőségeket mutassunk meg. Lehetőségeinkhez mérten és a jogszabályi feltételek között a művelődési központban folytattuk közösségépítő és -megtartó munkánkat – hangsúlyozta Lajti Tímea.

Lajti Tímea (Fotó: Horváth Bence)

Az év első felében virtuális tárlatokkal, portréinterjúkkal, alkotói pályázatokkal, közösségi kezdeményezésekkel készültek az érdeklődőknek. Májusban visszatért az élet a házba, a kluboknak, alkotói csoportoknak és az állandó bérlőknek azóta is helyet biztosítanak.

– Programjaink sorában fontos megemlítenünk, hogy az elmúlt évben is megvalósítottunk pályázatos rendezvényeket együttműködve az önkormányzattal és a helyi szervezetekkel, valamint jelentős segítséget kaptunk a szakmai minisztériumoktól is – fogalmazott az ügyvezető, kiemelve hogy a programok és események lebonyolításánál továbbra is a közösségépítést fogalmazták meg fő célként.

Számos nagyobb hangvételű rendezvénnyel is készült a művelődési központ kollektívája. Ilyen volt az Experidance – Gyöngyhajú lány balladája, a Best of Geszti koncert, a TereFere az olimpikon Lőrincz fivérekkel, a Tér-Zene program, a Kultúrházak éjjel-nappal, vagy akár a felnőtt és gyermekszínházi előadások. Az adventi időszakban a PMK elhozta a Budapest Bárt is.

Az Experidance Orosházán tért vissza a színpadra (Fotó: Horváth Bence)

A rendezvények helyszínei a művelődési központ, az Árpád-kert és a város főtere voltak, kiegészülve a Gyopárosfürdőn 2021-ben elkészült többfunkciós rendezvénytérrel, ami új lehetőségeket nyújtott a városi programok lebonyolításához.

Kihívások a vendéglátásban is

A koronavírus az Alföld Gyöngye Hotelben is megakadályozta, hogy egy teljes gazdasági évet zárjanak. A nyári szezonban ugyan telt házzal működött a szálloda és a kollégáik is folyamatosan dolgoztak, de ez nem pótolja a további hónapok kiesett bevételeit. A szektorban tapasztalható szakemberhiány sem könnyítette meg a helyzetüket, de a folyamatosan változó szabályozásokra is napi szinten kellett reagálniuk.

– Az elmúlt év fejlesztést is hozott, a klimatizálás régóta fennálló igény volt a vendégeink részéről. Egy modern, energiatakarékos rendszert építettünk ki, amivel a teljes második emelet klimatizálása megoldódott. A vendégek visszajelzései szerencsére továbbra is pozitívak. Mi sem bizonyítja jobban, mint 2021-ben is elnyertük a Kitűnő szálláshely címet, amit az egyik nagyobb, szálláshelyeket összefoglaló weboldal vendégértékelése alapján ítél meg – sorolta Lajti Tímea.

A szálloda étterme, a rendezvényház is számos családi programnak, üzleti és szakmai találkozónak adott otthont, és Lajti Tímea elmondta, hogy már erre az évre is jelentős számú foglalással rendelkeznek. A szálló mellett üzemeltették a Gyöngy Büfét és a Bisztró Mozit.

Új célok 2022-ben

Az idei évnek mindkét területen új célokkal vágtak neki a PMK-nál. Lajti Tímea szerint a gondterhelt időszak és a bizonytalanság nem múlt el nyomtalanul.
– Inspirációk, javaslatok sok helyről érkeznek, köszönettel vesszük a folytatásban is, de mindehhez az anyagi háttér biztosítása nagy feladat lesz nekünk és a fenntartó számára is. Továbbra is számítunk a lokálpatrióta partnereinkre, támogatóinkra és természetesen a kollégák kreativitására és kitartására – tekintett előre az ügyvezető, aki bízik benne, hogy lesz lehetőségük megvalósítani a terveiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.