- hirdetés -

A koronavírus-helyzet ugyan sokszor keresztülhúzta a számításokat, de május 28-án végre ismét elérkezett a nagy nap. Az ExperiDance Tánctársulat érkezett Orosházára, hogy az Eötvös-csarnokban mutassa be nagysikerű darabját, a Gyöngyhajú lány balladáját, melyben a színvonalas színészi játék és táncos produkciók mellett sokak kedvenc Omega-slágerei is felcsendültek.

Az esemény különlegessége, hogy a társulat hosszú idő után éppen Orosházán adta elő a produkciót. Vona Tibor produkciós igazgató elmondta, ugyan a műsor 2016-os elindítása óta száznál is több helyszínen felléptek már, a május 28-i este mégis különleges volt mindannyiuk számára.

– Az elmúlt időszakban ugyan az előadások leálltak, az emberek szétszéledtek, mindenki próbált talpon maradni. Szereplőinkkel igyekeztük ezalatt is tartani a kapcsolatot, hogy amikor újra beindul az élet, könnyebben menjen a visszarázódás. Ez szerencsére megvalósult, a kollégák vigyáztak magukra, felelősségteljesek voltak.

Megígérjük, hogy a nézők azt a minőséget fogják ma itt Orosházán visszakapni, mintha az elmúlt másfél év, a covidos időszak nem is létezett volna. Én úgy látom, mindkét oldal, a táncművészeink, előadóművészeink és a nézők is nagyon várják már, hogy végre szétlebbenjen a függöny a színpadon – nyilatkozta még az előadás előtt a produkciós igazgató.

Ez a feltevés gyorsan meg is valósult a lendületes kezdést követően sorra csendültek fel az olyan ismertebb dalok, mint a Hűtlen barátok, Nem tudom a neved, Ha én szél lehetnék, Régi csibészek, Petróleumlámpa és természetesen a Gyöngyhajú lány. Az ExperiDance táncművészeinek egyike Benkő Dávid is nagyon várta már a visszatérést. Mint mondta, ugyan kezdetben mindannyian izomlázasak voltak, mikor újra elkezdték a próbákat, de gyorsan visszarázódtak korábban megszokott hétköznapjaikba.

– Érdekes volt, mikor Pozsgai Zsolt rendező mesélte, hogyan szeretné színpadra vinni ezt a darabot. Mesélt nekünk balatoni szirénekről, mely különböző balatoni városok, mint például Aliga vagy Kenese neveit viselik. Őket próbáljuk eljátszani, mintha a Balatonnak a szellemei lennénk. Ez egy hálás és izgalmas feladat, hiszen mi vagyunk a főszereplő segédei, ezeknek a sziréneknek a szerepében – mesélt feladatáról a táncművész.

Nagyon érdekesen van összefogva a szellemi mendemonda és az emberek világa

A darab egyik főszereplőjét, a Balatonkirályt alakító Sánta László korábban már többször is lépett fel Orosházán.
– Számomra a Gyöngyhajú lány balladája azért is egy különleges előadás, mert ezekre a fantasztikus nótákra lett megírva egy szerintem gyönyörű történet, gyönyörű dramaturgia, ami azért is izgalmas, mert nagyon komoly magyar vonatkozása van. A karakterem, a Balatonkirály pedig egy szellem tulajdonképpen, és többek közt ezért is az egyik kedvenc darabom, mert nagyon érdekesen van benne összefogva a szellemi mendemonda és az emberek világa.

A színház az én életemben olyan, mint a biciklizés, egyszer megtanultam és azóta megy, ennek ellenére természetesen van egy plusz nyomás mindig az emberben az újrakezdéssel kapcsolatban. Ugyan nemrég léptem már fél, épp nem messze innen Békéscsabán, viszont a Gyöngyhajú lány már régen volt az életemben, szóval nagyon várom már, hogy végre a színpadon állhassak a hosszú kabátomban és énekelhessek teli torokból – nyilatkozta a kameránknak a kezdés előtt néhány perccel a színművész.

Megpróbáltunk emberi tartalmakat is belecsempészni

Végül Pozsgai Zsolt a darab rendezője árulta el, hogyan álmodták meg 2016-ban Román Sándorral közösen a péntek este is látott előadást.
– Az Omega egy meglehetősen igényes zene és szerettünk volna egy igényes témával kiegészíteni. Megpróbáltunk kicsit emberi tartalmakat is belecsempészni: egy kislány felnőtté válásába pillanthatunk bele és ehhez vettük igénybe az Omega dalait és a fantasztikus ExperiDance táncosokat. Szerettünk volna értéket adni és túl a századik előadáson, nagyon boldogok vagyunk, hogy ez sikerült – árulta el.

Ezt a közönség is hasonlóképpen gondolta, hiszen már a kisebb jelenetváltások szüneteiben is rendre felcsendült a taps a nézőtérről, ami a darab előrehaladtával csak fokozódott. Biztosak lehetünk benne, hogy a Gyöngyhajú lány balladája nem utoljára járt Orosházán…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.