- hirdetés -

A Szegedi Tudományegyetem Kutatóiskolája címére adott le pályázatot nemrég kémia tantárgyból a Táncsics Mihály Gimnázium, mellyel az intézmény 11. osztályos tanulója, Varga Szilárd és felkészítő tanára, Francziszti László a második helyezést érték el. Szilárd azóta szerdánként Szegeden vesz részt kutatómunkában, mellyel saját tudományos pályáját is megalapozhatja a későbbiekben.

A kémia területén érte el legnagyobb sikereit a Táncsics Mihály Gimnázium még mindig csak 11. osztályos tanulója, Varga Szilárd, melyek közül több eredményről mi is beszámoltunk már. Az iskola tavaly nyári évzáró ünnepségén a Rotary Club Ígéretes Tehetségekért-díját vehette át, egy héttel ezelőtt pedig tehetséges diákokat bemutató sorozatunkban szerepelt.

Nemrég a Szegedi Tudományegyetem Kutatóiskolája címre hirdetett pályázatot a középiskolások számára az SZTE, melyben Szilárd és felkészítő tanára, Francziszti László is részt vettek.

– Ezt a pályázatot az egyetem minden évben kiírja, több tudományterületre is, be lehet tehát nyújtani biológia, kémia, fizika vagy éppen földrajz tantárgyakból. Még évekkel korábban dr. Blahó János igazgató vezetésével egyébként földrajzból már részt vett a pályázaton iskolánk, most pedig 11. osztályos tanulónkkal, Varga Szilárddal közösen pályáztuk meg a kutatóiskola címet – ismertette a részleteket Francziszti László, a gimnázium biológia- és kémiatanára.

Ebben sikerrel jártak, hiszen pályázatuk a második helyezett minősítést kapta meg. Ez azonban még nem minden, a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja ugyanis dr. Szilágyi István vezetésével lehetőséget biztosít Szilárdnak a kutatásra, mely során bekapcsolódhat az egyetemi munkába és közvetlenül egy PHD-hallgatónak segíthet be. Egyéni munkát végez, amiből később viszont akár tudományos cikk is születhet, megalapozva saját tudományos pályáját.

– Én, mint középiskolai témavezető abban segítem őt, hogy a szükséges tudást megadtam neki ahhoz, hogy ezt a kutatást elvégezze és biztosítjuk az egyetemmel a kapcsolatot, ez úgymond a közös munkánk gyümölcse lesz. Én csak amolyan szakmai irányító vagyok ebben, az érdemi munkát Szilárd végzi – tette hozzá Francziszti László.

A Táncsics Mihály Gimnázium tanulója minden héten szerdán átjár vonattal Szegedre, hogy ott a laborban dolgozhasson. Mint mondták, ahogy megépül a Kaáli Természettudományos Műhely és átadják, onnantól már az intézménynek is meglesz a szükséges eszközparkja ahhoz, hogy a kutatásokat helyben, Orosházán folytassa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.