- hirdetés -

Ígéretes Tehetségekért Rotary Díjat alapított az orosházi Rotary Club. A díjazottak a tanulmányaik helyszínéül szolgáló intézmények évzáró ünnepségein vehették át az elismeréseket. Varga Szilárd, a Táncsics Mihály Gimnázium tanulója a kémia területén érte el legnagyobb sikereit.

– Hetedikes koromban ismerkedtem meg a kémiával, amikor dr. Formannn-né Kiss Katalinnal az első ilyen megmérettetésre készültünk. A foglalkozásokon egyre jobban megszerettem ezt a tárgyat, mert egy valódi központi tudományterület: a fizika, a biológia és egyéb természettudományok mindegyikéhez kapcsolódik. A gimnáziumi tanulmányaim során pedig Francziszti László szerettette meg velem végérvényesen a kémiát, ekkor kezdtem el a jóval magasabb szintű tudásanyagok elsajátítását – mesélte Szilárd.

Még az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulójaként indult a Hevesy György Kémiaversenyen, ahol sikerült is megszereznie a megyei első helyezést, így továbbjutott a Kárpát-medencei döntőbe. Ez adta meg számára a kellő lelkesedést a továbbiakhoz. Gimnazistaként a 9. és 10. évfolyamon egyaránt megyei második és országos harmadik helyezést ért el az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen.

Varga Szilárd vegyész szeretne lenni, az OKTV-helyezésért is díjazták nemrég (Fotó: Bojtor Zalán)

Az idei tanévben, 10. osztályosként vágott neki a Kémia OKTV-nek, melynek külön engedély és egy kémia osztályozó vizsga voltak a feltételei. Ezekre az eredményeire a legbüszkébb, az OKTV-n végül országos 11. helyezést ért el, az idősebb, tapasztaltabbnak számító diáktársai között. Nem véletlenül került tehát a Rotary Club díjazottjai közé, mely elismerést június 19-én, a Táncsics Mihály Gimnázium tanévzáró ünnepségén vehette át.

– Köszönettel tartozom a Rotary Clubnak, amiért nekem ítélték az ösztöndíjat, nagy öröm és egyben nagy megtiszteltetés. Az összegből szakkönyveket, laboratóriumi védőfelszerelést és tudományos számológépet is szeretnék beszerezni. Ezek mind nagy segítségemre lesznek a további felkészüléshez – nyilatkozta.

Számos elismerést vehetett át a Táncsics évzáróján, köztük a Rotary-díjat (Fotó: Horváth Bence)

Szilárd céljai közé jelenleg a nyelvvizsga és a jogosítvány megszerzése tartozik, kémiából pedig az eredményes együttműködés a Szegedi Tudományegyetemmel, ahol laboratóriumi órákat látogathatna és kapcsolatba kerülne az oktatókkal. Vegyészként szeretne továbbtanulni és megszerezni a PHD-fokozatot is, hogy majd kutatóként helyezkedhessen el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.