- hirdetés -

A Táncsics Mihály Gimnázium a Szegedi Tudományegyetemmel kötött megállapodás alapján rezidensközpontként működik. A tehetséggondozás a természettudományos területet is érinti, ehhez pedig hamarosan egy igazi modern laborháttere lesz a gimnáziumnak a jövő évtől egy százmillió forintos fejlesztésnek köszönhetően. Ebben az iskola mecénása, dr. Kaáli Nagy Géza professzor segítette az intézményt.

A Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, dr. Blahó János elmondta, már korábban is pályáztak az Öveges Program keretében erre a lehetőségre.
– Sajnos nem tudjuk mi okból, de elkezdtünk hátrébb szorulni a pályázaton. Az iskolának országos hírű biológia, kémia, matematika, fizika, informatika vagy földrajz oktatása van, ennek az infrastruktúráját pedig szerettük volna versenyképessé tenni. Nem akartuk elveszíteni azt a helyzeti előnyt, amit a kollégáim és a diákság megalapozott.

Szerencsére ekkor jött dr. Kaáli Nagy Géza professzornak, iskolánk legnagyobb mecénásának a támogatása, melynek köszönhetően eljutottunk odáig, hogy mégiscsak létrejön az infrastruktúra fejlesztés 100 millió forint értékben – ismertette a részleteket az igazgató.

Mindegyik terem fel lesz újítva az épületnek ezen a részén (Fotó: Horváth Bence)

Elmondta, hogy a gimnázium második emeletére tervezett labor bejárati része egy üvegportállal lesz leválasztva, ez a Kaáli Természettudományos Műhely inspirált bejárati része. A Kaáli Falon a Kaáli Alapítványok, illetve a már korábban díjazottak lesznek jelen. Az épület fontos része lesz egy ásványkőzet gyűjtemény, valamint egy olyan hatalmas poszter, ami a világűrbe kalauzolja majd el a diákokat.

– Mindegyik terem fel lesz újítva ezen a részen, ugyan falat, nyílászárókat nem bontunk le, de mégis ha úgy tetszik, egy teljesen új környezetbe kerülnek a bútorok és az eszközök. Virtuális technikákra is számíthatnak, hiszen 3D-s szemüvegen keresztül akár az Amazonas őserdejébe vagy Ausztráliába is el tudunk sétálni, csakúgy mint az időben ugorva egy nagyot a világegyetem keletkezéséig vagy éppenséggel egy másik naprendszert is meg tudunk majd látogatni. Olyan technikák várhatók, hogy a parányok világát is egy különleges módszerrel ki tudjuk majd vetíteni, mindegyik teremben hatalmas LED-es kijelzők lesznek majd, érintőképernyős rendszerek – árulta el dr. Blahó János.

Kaáli Nagy Géza professzor, az iskola legnagyobb mecénása állt a kezdeményezés mellé (Fotó: Horváth Bence)

Elmondta, úgy szeretnék megvalósítani a projektet, hogy a gimnazisták mellett az iskola partnerei, az általános- és környékbeli iskolások is bejussanak majd a laborba, valamint tanári továbbképzésekre, átképzésekre, versenyek és szimpóziumok megtartására is alkalmas lesz majd, a Szegedi Tudományegyetemmel is meglesz a direkt kapcsolat. A labor nagy előadói része 50 fő számára nyújt majd lehetőséget a virtuális tér megtekintésére, a mikrobiológiai részen pedig a parányok világát mikroszkóppal is meg lehet majd vizsgálni.

A tervek szerint a 100 millió forintos fejlesztésű épületrészt 2022-ben a tavaszi szünetet követően adják majd át ünnepélyes keretek között.
– Minden olyan dolgot pártolok, ami előrébb viszi a tehetséggondozást Orosházán a gimnáziumban. Fontosnak tartom, hogy akiknek már fiatalon megvan az érdeklődésük a tudományos életpálya iránt, azok akár itt helyben Orosházán is megkapják ehhez a lehetőséget, elvégre gyönyörű, világszínvonalú labor épül majd, ami ezt lehetővé tudja tenni nekik. Mindkét intézmény egykori tanulójaként pedig természetesen nagyon pártolom és pozitívnak tartom emellett ezt a kapcsolatot az egyetem és a gimnázium között – nyilatkozta Kaáli Nagy Géza professzor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.