- hirdetés -

A településalapítási héten már hagyomány, hogy a Táncsics Mihály Gimnázium ajándékkal készül a városnak. Az április 26-i rendezvényen ünnepélyes keretek között mutatták be a Mi Orosházánk negyedik kötetét, melyet A tudományos közművelődésért című füzettel együtt vehetett át a város nevében Dávid Zoltán polgármester, valamint Bojtor István alpolgármester.

A Schola pro Urbe, vagyis az Iskolától a városnak elnevezésű esemény már kilenc évtizedes hagyományra tekint vissza. A megnyitón elsőként a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai köszöntötték a vendégeket, majd egy rövid köszöntő után Árusné Erős Krisztina igazgató adta át a szót Kulcsár László igazgatóhelyettesnek. A pedagógus ismertette, mi is rejlik A tudományos közművelődésért című kötet lapjai között, melyet a Mi Orosházánk negyedik kötetével együtt adományoztak a városnak.

– Négy diák pályamunkáját foglaltuk egy kis kötetbe. Annak a négy diákét, akit még az iskola születésnapján Sitkei professzor díjazott. Úgy gondolom ez a kiadvány azontúl, hogy olvasásra érdemes, generációkon keresztül sikerült összefűznie egy intézménynek az embereit: egy öregdiákot, a lelkes kollégákat és diákokat, így értéket is teremtettek. Egy értéket, mely az iskoláé és a városé – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes, aki mellett mind a négy diák, Bába Kamilla, Dani Regina, Lestyán Lilla és Varga László is ott állt, amikor átadták az ajándékot a városvezetésnek.

A beszédek sorát ezután dr. Blahó János címzetes igazgató folytatta. Felidézte, milyen ajándékokkal gazdagodhatott már a város a gimnázium által, majd kitért a Mi Orosházánk negyedik kötetére.

– Egyre mívesebb tartalommal jelenik meg a kötet olyan értelemben, hogy Orosháza történetét, földrajzát, a város szülöttjeinek történetét is egyre inkább átfedi. Rengeteg kuriózum van az új kötetben, évezredeket tekintünk át benne, köztük például azokat a kincseket, melyek még a paraszti életformából maradtak ránk. Ugyanakkor érdekes kutatások, történetek és különös perek is szerepelnek benne – ismertette a címzetes igazgató. – Kellett ez az év ahhoz, hogy teljes mértékben elkészüljünk. Komoly háttérmunka és kutatás előzte meg mindezt. Bízunk abba, hogy a város intézményeiben dolgozók, az idekötődő jeles személyek is szeretnének csatlakozni, akik bővíthetik a tartalmat és írásaikkal emelhetik a kínálatot, hiszen Orosháza egy roppant érdekes város – tette hozzá.

Dr. Blahó János után a kötetben megjelenő tanulmányok szerzői közül néhányan személyesen is ismertették, miről szól az általuk megjelentetett anyag, majd a füzet után a Mi Orosházán negyedik kötetét is átadták Dávid Zoltán polgármesternek és Bojtor István alpolgármesternek.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.