- hirdetés -

Különleges nap január 19-e a Német Nemzetiségi Önkormányzat életében. Ekkor tartják ugyanis a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapját. A szomorú évfordulóra idén szentmisével emlékeztek meg a katolikus templomban.

1946-ban ekkor kezdődött a magyarországi németség elűzetése, ezen a napon gördültek ki az első vagonok Budaörsről Németországba, ez egészen 1948-ig tartott. A II. világháború náci Németországának és szövetségeseinek tettei nem maradtak megtorlatlanul, mégis olyan embereknek kellett bűnhődniük, akik a történtekről nem tehettek. Magyarország német nemzetisége a kollektív bűnösség elve alapján lett meghurcolva, otthonaikból elűzve, munkatáborokba száműzve – írtuk meg egy évvel ezelőtt dr. Abonyi Lajos a város Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének beszámolója alapján.

Különböző településekről különböző időpontokban indultak a transzferek, a Békés megyeieket Ukrajnába vitték. Az utolsó fázis a Szovjetunióba kényszermunkára szállított emberek mellett már Németország szovjet megszállási övezetébe ment, miután az amerikai övezetbe már nem tudtak több embert befogadni. A munkatáborokban átélt megannyi megrázó történetre csak sokkal később derült fény, sokáig nem beszéltek a munkatábort átéltek az ott történtekről. A nők és a lányok mind ki voltak téve a férfi önkénynek, több gyermek is született emiatt.

Szentmisét tartottak a világháború után elhurcoltak emlékére

A német nemzetiségűek csak 4 évvel később, 1949-ben váltak a magyar állam egyenlő jogú polgáraivá ismét. A kiűzöttek ingatlanjai, bútoraik, jószágaik mind hátramaradtak, az üres telkekre a Csehszlovákiából kitelepített magyarság költözött. Ők a vagyonukat is magukkal hozhatták, ez pedig nagy különbséget jelentett, mert a magyarországi németek mindössze 60 kilót vihettek magukkal.

Az elmúlt években többször is tartottak erről rendhagyó történelemórát. Az előadásokból kiderült, hogy az 1941-es népszámlálás szerint a magyarországi lakosság 5 százalékát, több mint 500 ezer embert tettek ki a német nemzetiségbe tartozók.

– A történelemkönyvekben ezek a részek csak nagyon apró betűkkel vannak megemlítve, ráadásul azok csak a kitelepítésről szólnak, holott sokkal inkább kiűzésről, elhurcolásról beszélhetünk – hangsúlyozta dr. Abonyi Lajos.

Minden évben megemlékeznek az elűzöttekről

Január 19-én van ennek a sajnálatos eseménynek az emléknapja, az ország német nemzetiségének tagjai ilyenkor visszatekintenek a múltba, megemlékeznek az áldozatokról és családtagjaikról, akik arra lettek kényszerítve, hogy hátrahagyjanak mindent. Nem volt ez másként idén sem, a sorstragédiára a Német Nemzetiségi Önkormányzat reggel 8 órakor egy engesztelő szentmisével emlékezett meg a katolikus templomban.

(Fotó: NNÖ)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.