- hirdetés -

Az orosházi római katolikus templom a városkép egyik meghatározó épülete. A római katolikus felekezet immáron a legnépesebb felekezet a városban. A templom 1922-ben épült, azóta ékesíti pompájával településünk belvárosát” – olvasható abban az értéktári ajánlásban, amelyet Zsoldi Lajos, Iványi László és Selmeczi László írt.

– Orosházán a 20. század elején egyre többen kezdtek misére járni, ezért a régi, 1832-ben épített, késő barokk stílusú templom sokszor már kicsinek bizonyult a hívek számára. Emiatt egy új, tágasabb templom felépítésére volt szükség. Molnár János plébános 1913-ban került Orosházára, és tervbe vette az új templom építését. A plébánost ebben megerősítette az akkori váradi püspök, gróf Széchényi Miklós, aki 1921-ben történt látogatása alkalmával félmillió koronát ajánlott fel magánvagyonából a templom építésére. A mai templom alapkövét 1922. június 11-én, Jézus Szíve főünnepén helyezték el. Gyorsan haladt az építkezés, fél év alatt elkészültek a mesterek. A templomszentelést Brém Lőrinc kanonok, püspöki helynök végezte 1922. november 19-én. Az építtető Széchényi püspök annyira a szívén viselte az épület sorsát, hogy saját kérésére, 1923 decemberében bekövetkezett halála után, a következő év elején a templomban helyezték örök nyugalomba – olvasható a fent említett felterjesztésben.

A templom tervezői Siegel Albin és Szőts Imre műépítészek voltak, stílusa neoromán. Az ülőhelyek száma 1500, harangjainak száma 3. Orgonája Schmidthauer Lajos orgonaművész tervei alapján, a hívek adományából, Rieger Ottó fővárosi orgonagyárában készült el 1944-ben. 1502 sípja van.

– Az épület azóta több felújításon is átesett. 1972-ben 50 éves fennállására a templom külseje teljesen megújult. 1993. augusztus 24-én elkezdődött a templomfalat támasztó épület alapozása, ami karácsonyra készült el. 1995 novemberében készült el Kukla Imre népi iparművész alkotása Szent László egész alakos faragott képmása, amely a templom Előd utcai oldalán lévő új épületszárnyat díszíti kívülről. 1996. november 23-án az építkezés utolsó fázisában a korábban megrongálódott jobb oldali kereszthajó rózsaablaka helyére került Kovács Keve üvegtervező iparművész „A kozmosz dicsérete” című alkotása. 1997. november 13-ára elkészült a főoltár jobb és bal oldalán található két ablak színes üvegképe – írja az ajánlás.

Katolikus templom építkezés 1921-ben. Fotó: Váradi Zoltán. A kép a Nagy Gyula Területi Múzeum archívumából való.

2022-ben, a templom felszentelésének 100. évfordulóján egy héten keresztül tartó programsorozattal ünnepelte, köszöntötte a város azt az épületet, amely az elmúlt évszázadban számos esküvőnek, keresztelőnek, bérmálkozásnak, családi ünnepségnek adott otthont. Ugyanekkor a templom homlokzata és két tornya is megújult, akárcsak a körülötte lévő park. Így kijelenthetjük, hogy ma már a templom igazán szép környezetben várja a híveket.

Fotók: OrosCafé archívum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.