- hirdetés -

Nagy fába vágta a fejszéjét két orosházi fiatal. Mórocz Győző és Guba Boróka több országba is el szeretnének utazni a közeljövőben, ehhez alakítják ki saját lakóautójukat – írtuk még május végén. Az autó azóta elkészült, melyet most nekünk is megmutattak szeptember 9-i indulásuk előtt.

– Nagyon szeretünk utazni, túrázgatni, szeretjük a természetet. Még évekkel ezelőtt ötlött fel bennünk egy olyan gondolat, hogy szeretnénk egy saját lakóautót építeni és azzal bejárni a világot. Nos ez idén végre összejött, most már hivatalosan is elkészült és azóta le is vizsgázott a jármű. Nemrég el is végeztünk vele egy kéthetes tesztutat itt, Magyarországon belül, ahol több várost is bejártunk. Ezalatt végig az autóban éltünk, kipróbáltuk, milyenek így a hétköznapok.

Illetve szerettük volna azt is letesztelni, hogy van-e még valami, amin esetleg módosítani vagy finomítani kell. Most pedig a vizsga után az első célunk Görögország lesz, de Európán belül több országot is szeretnénk bejárni, utána pedig amerre visz minket az út. Szeptember 9-re terveztük az indulást – mesélte Boróka.

A lakóautó építése persze egyáltalán nem számított könnyű vállalkozásnak, körülbelül egy évet ölelt fel a megvalósítása. Győző elmondta, korábban gépészeti vonalon dolgozott, így szerencsére nem a nulláról kellett elindulniuk a munkában. Legutóbb, mikor terveikről meséltek, akkor nagyjából a bútoroknak a fele volt meg, azóta viszont sikerült mindent beszerezniük, a lakóautó lényegében indulásra kész állapotban van.

Mint mondták, kívülről nehéz lenne megállapítani, hogy lakóautót lát az ember, egy szellőző, a tetőablak és a napelem lehet árulkodó, a lényeg a jármű belső része.

– Az autó hátulja az alvórészünk és az étkező is egyben, ha az asztal fel van állítva, tudunk rajta enni vagy dolgozni. Ha viszont a középső lapnak kivesszük a lábát, akkor le is tudjuk csukni és úgy alszunk. Szerencsére keresztbe is elférünk, maximálisan ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló helyet. Van egy kis tárolórészünk gázfőzővel, fűtéssel, fölül körbe tárolók, de tusoló és mosogató is mellette – vezetett körbe az autóban Győző.

Elmondták, utazásuk során igyekeznek odafigyelni a környezetre is, a lakóautót is ennek megfelelően alakították ki. A vírushelyzettől nem tartanak, hiszen mindketten be vannak oltva, ha pedig mégis bejelentik valahol a lezárást, nem bánnák, ha egy szép helyen érné őket. Munkájukat egyébként KalandKalap nevű Facebook-oldalukon és Youtube-csatornájukon is bemutatják ismerőseiknek vagy a céljaik iránt érdeklődőknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.