- hirdetés -

Orosházának szorosabb kapcsolata jelenleg a romániai Nagykárollyal és Tusnádfürdővel, a vajdasági Szenttamással és természetesen a településalapítási évfordulóhoz szorosan kapcsolódó Tolna megyei Zombával van.

Orosháza és Zomba közös történetét aligha kellene bemutatni bárkinek is, hiszen egészen 1744-ig nyúlik vissza. Ekkor Szent György napján érkeztek meg az első telepesek a Tolna megyei településről Dénes Sándor tanító vezetésével. Magukkal hozták a zombai harangot, ami most az evangélikus templom oltára mellett kiállítva emlékezteti a város lakóit múltjukra, őseikre.

A koronavírus-járvány miatt ugyan ezek a kapcsolatok is kicsit lelassultak, de korábban minden évben magától értetődődő volt a kölcsönös látogatás többek közt a településalapítási évforduló kapcsán is. 2019-ben például a Táncsics Mihály Gimnázium Schola Pro Urbe rendezvényén felléptek a zombai tanulók néptáncos előadásukkal. Szűcs Sándor, Zomba polgármestere is elégedetten nyilatkozott látogatásukról.

A harang Orosháza újratelepítésének jelképévé vált (Archív fotó: Rosta Tibor)

Orosháza és Tusnádfürdő között 1995 óta áll fenn a testvérvárosi kapcsolat, melyek lehetővé teszik, hogy megmaradjanak, erősödjenek a határon átívelő magyar-magyar kötelékek – ezt Dávid Zoltán polgármester nyilatkozta szintén 2019-ben, amikor az erdélyi település várossá nyilvánításának több, mint fél évszázados évfordulóját ünnepelték (ez az esemény azóta már 53 évre nyúlik vissza).

A város egyébként Csíkszeredától délkeletre, körülbelül 32 kilométernyire fekszik az Olt folyó bal partján. Már a XIX. században is ismertté vált fürdőéletéről és ez az évek múlásával sem változott. Orosházán kívül több magyar várossal, városrésszel vagy településsel tart testvérvárosi kapcsolatot.

Nagykárollyal Orosháza még 2017-ben ünnepelte 25 éves testvérvárosi kapcsolatát, melynek megalapozása korábban Károlyi Fülöp Béla nevéhez fűződött. Először az orosházi képviselőtestület látogatott Nagykárolyra, Dávid Zoltán és Kovács Jenő polgármesterek határozatot is aláírtak a két város közötti megállapodás meghosszabbításáról. Majd nem sokkal később a nagykárolyi küldöttség töltött el Orosházán egy hétvégét.

A szenttamási fiatalok is gyakran látogatnak Orosházára (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A város egyébként a magyar határhoz közel fekszik, Szatmárnémetitől nem messze. Érdekesség, hogy az ismertebb magyar költők közül Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor vagy sokak kedvence, Ady Endre is kapcsolódik valamilyen szinten a városhoz. Kölcsey például vármegyei jegyzőként dolgozott, Petőfi itt ismerte meg későbbi feleségét, Szendrey Júliát, Ady pedig egy időben a piarista gimnázium tanulója volt.

Orosháza és a vajdasági Szenttamás 2009 óta ápol szoros testvérvárosi kapcsolatot. A megállapodás aláírása óta a koronavírus-járványt leszámítva minden évben egy cserediák program keretében érkeztek a városba szenttamási diákok, hogy eltöltsenek néhány napot Orosházán és Gyopárosfürdőn. Így történt 2019-ben is, amikor először a vajdasági város negyedik osztályosai érkeztek, akiket később a sportolók váltottak fel.

A cserediák program természetesen kölcsönös, az orosházi iskolák diákjai sem maradtak kirándulások nélkül, több ízben is Montenegróban, az Adriai-tenger partján, Szenttamás sutomorei nyaralójában élvezhették a nyári szünetet.

Kiemelt képen: A zombai fiatalok néptáncos produkciója a 2019-es Schola Pro Urbe rendezvényen (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.