- hirdetés -

Minisorozatunkban olyan orosházi vagy kistérségi származású emberekkel beszélgetünk, akik külföldön élték át a koronavírus első évét. A mai napon gondolatban Angliába „utazunk” Marton András segítségével.

Angliában a legtöbb halott február elején volt. Azóta egyre alacsonyabbak a számok, március 8-án kinyitottak a közoktatási intézmények és holnaptól az üzletek újra várják a vásárlókat, a szolgáltatók pedig a vendégeket. Marton András azt mondja, nagyon meglátszik a statisztikán, hogy mostanra már a lakosság több mint fele be lett oltva legalább az első vakcinával. Ő mesél most nekünk az angliai helyzetről.

– 2020 tavaszán gyakorlatilag minden bezárt Angliában is. Becsukták ajtajaikat az iskolák, a boltok, az éttermek és az élelmiszerboltok kivételével az üzletek is. Ha volt rá mód, a legtöbb munkahelyen elindult a „home office”. A nyáron már csak a maszkok emlékeztették arra az embereket, hogy azért mégsem minden a régi. Július végétől kezdve ugyanis kötelező lett a maszkhasználat az üzletekben, benzinkutakon, postán, bankokban, illetve egyéb közszolgalati intézményekben, viszont az utcán korábban sem, és most sem kell viselni a maszkot.

Az igazi félelem tavaly tavasszal volt jellemző

András azt mondja, Angliába a járvány elején kihalt lett minden, a legtöbben tényleg otthon maradtak, mert akkor még igazi félelem él az emberekben az új vírussal szemben. Azóta mar annyi szigorító és enyhítő hullám volt, hogy sokan már egyszerűen belefáradtak követni az aktuális szabályokat.

– Az első hullámban, tavaly tavasszal még nem volt fertőzött a környezetemben, viszont ősztől kezdődően egyre több pozitív teszteredmény született az ismeretségi körömben is. Ekkor én is elmentem tesztelni, de szerencsére negatív lett. Itt nálunk, Angliában egyébként ingyen van a teszt. Szerencsére kórházba nem került senki a barátaink közül, viszont a vírus miatt vállalkozóként néhány munkám befejezése veszélybe került, ugyanis volt, hogy a kliensem családjában lett covidos, és ez azért rendesen megbonyolította a dolgokat.

Életkor alapján hívják be az embereket, regisztrálni nem kell

András hozzátette, Angliában nem kell regisztrálni a védőoltásra, hiszen ott szisztematikusan kezdték el beoltani az időseket (előbb a 70 év felettieket), majd utánuk a 60-70 közöttiek jöttek, és így tovább. Kivételt csak az képezett ez alól, ha valakinek az egészségügyi állapota indokolta a vakcina felvételét. Aki beleesik a soron következő sávba az életkora alapján, azt automatikusan felkeresik, és behívják az oltásra. Jelenleg a 40-50-eseket oltják, így András még nem kapta meg azt.

– Nekünk a legjobban az éttermek hiányoznak, illetve most már a ruhaboltok is egyre jobban, de elméletileg holnaptól, azaz hétfőtől jönnek a további enyhítések, és gyakorlatilag minden kinyithat. Így aztán újra élhető lesz Angliában a mindennapi élet.

Olvassa el sorozatunk korábbi részeit is:

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.