- hirdetés -

Minisorozatunkban olyan orosházi vagy kistérségi származású emberekkel beszélgetünk, akik külföldön élték át a koronavírus első évét...Svédország tőmondatokban: Nem kötelező, csak ajánlott a maszk. Éttermek, szolgáltatók, oktatási intézmények nyitva. A koronavírus tesztek ingyenesen kérhetők. A legnagyobb hangsúlyt a távolságtartásra helyezik.

Melis Krisztina a svéd fővárosban, Stockholmban él. Ebben az országban idén januárban volt a legmagasabb a napi új fertőzöttek száma, akkor 7500 körül mozgott, és egy nap alatt átlagosan 130-an hunytak el. Most, áprilisban már sokkal jobb a helyzet, az új fertőzöttek száma napi 5000, a halottaké pedig napi 20 körülire csökkent.

– Mi épp Magyarországon tartózkodTunk, mikor kitört a járvány. Mire visszatértünk Svédországba, annyit érzékeltem, hogy mindenhol ki volt táblázva :”Tartsd a távolságot!” „Moss kezet!” illetve azt, hogy az emberek pánikszerű vásárlásának következtében élesztőt, tésztát és lisztet nem lehetett kapni két hétig. Az üzletek, éttermek, mozik és szolgáltatók mind nyitva maradtak. Igazából sok változást nem érzékeltem később sem, hiszen nálunk elmaradtak a nagy lezárások, ment minden a maga rendje szerint tovább.

Az oktatási intézmények nem zártak be

Krisztinának épp tavaly márciusban telt le a GYES-e és tért vissza az óvodába, ahol dolgozott, épp emiatt igencsak tartott attól, hogy bezárják az ovikat. Azonban erre sem került sor, az oktatási intézmények azóta is nyitva tartanak.

Krisztina családjával (Fotó a saját gyűjteményéből)

– Svédországban annyi szigorítás lépett életbe a vírus megjelenésével, hogy azóta meg van határozva, maximum hány ember tartózkodhat egyszerre egy üzletekben. Addig, amíg az X ember benn van, a többiek szépen kint várakoznak. Itt egyébként a maszk használatát sem tették kötelezővé, nem kell sem az utcán, sem a boltokban, sem a zárt terekben hordanod. Mindenki maga dönti el, hogy felveszi-e. Természetesen azt mondják, ajánlott hordani – fogalmazott.

Az éttermekben korlátozzák az egy asztalnál ülők számát

Svédországban jelenleg az éttermekben az asztalok között bizonyos távolságot kell tartani, valamint korlátozzák az egy asztalnál ülő személyek számát. Sokan előnybe részesítik a kinti találkozásokat, ezért időjárástól függetlenül sokan a szabadban találkoznak szeretteivel. Grilleznek, palacsintát sütnek és a többi. Krisztina azt vallja: „Nincs olyan, hogy rossz idő, csak rossz öltözet.”

– Ami viszont zárva van, és nekem hiányzik, az az uszoda. Korábban rendszeresen jártam úszni, de most sajnos a nagy közönség előtt az uszodák zárva tartanak. De azért az úszótanfolyamokat megtartják, a kisfiamé épp ezen a hétvégén kezdődik – tette hozzá.

A legenyhébb tünetekkel is táppénzen maradnak a svédek

Krisztina még nem esett át a koronavíruson, viszont pár munkatársa már igen. Azt mondja, Svédországban arra biztatnak mindenkit, hogy a legkisebb tünet észlelése esetén is maradjon otthon. És ezt meg is teszik a svédek, mert az emberek nem félnek attól, hogy esetleg elveszítik a munkájukat a betegszabadság miatt. Nagyon jól kiépített „táppénzes” rendszer működik arra az esetre, ha az érintett vagy annak gyermeke beteg lesz. Az első naptól az utolsóig fizetik a bér 75%-át.

Krisztina családjával (Fotó a saját gyűjteményéből)

– Én már kétféle tesztet is csináltattam, mindkettő ingyenes volt. Az antitest tesztet a magyarországi hazautazásaim előtt végeztettem el, a napokban pedig kértem egy Covid PCR tesztet is, mert elkezdet fájni a torkom és taknyos lettem. Neten megrendeltem, az ajtóm elé kézbesítették, megcsináltam magamnak, majd kiraktam az ajtó elé, és onnan el is szállították a laborba. Egy napon belül e-mailben kaptam meg az eredmény, ami szerencsére negatív lett – mesélte.

„Attól, hogy közel állsz a másikhoz, nem kerül rád hamarabb sor”

Krisztina elmondta, nem regisztrált az oltásra, és jelen pillanatban nem is tervezi. Svédországban először az időseket oltják, itt igen sok a 80 év feletti lakos, így ő még ha szeretné is, akkor is csak sokára kerülhetne sorra.

– Emlékszem, mikor decemberben hazautaztam Magyarországra, teljesen ledöbbentem, mikor egy üzlet kasszasorában várakozva szinte a nyakamba mászott a mögöttem álló vásárló. Svédországban teljesen természetes, hogy tartod a távolságot, épp ezért talán nem is okoz nehézséget ezt a szabályt betartania az embereknek. Hiszen attól, hogy közel állsz a másikhoz, nem kerülsz hamarabb sorra a pénztárnál, és nem tudod gyorsabban intézni az ügyeidet sem, viszont nagyobb veszélynek teszed ki magad és a másikat. A másfél métert tartani nagyon egyszerű, mégis nagyon hasznos lenne mindenkinek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.