- hirdetés -

Minisorozatunkban olyan orosházi vagy kistérségi származású emberekkel beszélgetünk, akik külföldön élték át a koronavírus első évét. Az első részben Hollandiáról, utána Németországról majd Spanyolországról adtunk hírt, a mai napon pedig Olaszország elmúlt egy évéről kérdeztük Pusztai Évát.

„2020. március 8-án lezárták az olasz határokat, és teljes kijárási tilalmat vezettek be. Minden ajtót becsuktak, az iskolákét, az üzletekét, az éttermekét, a hotelekét, csak a minimális szükségleteket ellátó boltok maradhattak nyitva. Nagy volt a káosz, sokszor a tévében is naponta egymásnak ellentmondó híreket mondtak be a különböző csatornák. Nem volt egyetértés arról, hogy mit kellene tenni, és hogyan kellene a helyzetet kezelni. Nem felejtem el azt a videófelvételt, melyen katonai szállítóautók vitték el a holttesteket Bergamoból, mert már nem volt kapacitás azokat helyben elhamvasztani.” – mesélte Pusztai Éva. Minisorozatunk mai részében ő mesél a koronavírus olaszországi első évéről.

A tavaszi bezárások után, az első hullám lecsengését követően Olaszországba is visszatért néhány hónapra az élet.

(Fotó forrása: saját gyűjteményéből, készítette: Szalánczy Gábor – Gábordogphoto)

– Nyáron nálunk is több minden meg volt engedve, nyitva voltak a strandok, a szállodák és az éttermek is. A maszk használata kötelező volt zárt térben, de a szabad levegőn – ha a kötelező távolság tartva volt – akkor lehetett maszk nélkül is járni-kelni. Aztán, ahogy ősszel a helyzet egyre rosszabbá vált, az utcán is kötelező lett a maszk. Ez a mai napig így van, és egyelőre szó sincs arról, hogy a közeljövőben elfelejthetnénk ezt a kellemetlen szokást.

Éva környezetében csak néhányan kapták el a vírust, ők könnyen át is estek rajta. Szerencsére személyes ismeretségi köréből senki sem került kórházba.

Johnson&Johnson oltás most érkezik”

A cégnél, ahol Éva dolgozik, önkéntes alapon rendszeresen tesztelnek mindenkit attól függően, hogy milyen gyakran kerül közeli kapcsolatba más kollégákkal. Van, akit heti rendszerességgel tesztelnek, őt például havonta. A tesztek egyébként a gyógyszertárakban típustól függően 80-160 € körül kaphatók.

– Még nem regisztráltam az oltásra, mivel Olaszországban az időseknek és a veszélyeztetett korosztálynak elsőbbsége van. Rám körülbelül ősszel kerülhet sor, de az is előfordulhat, hogy a munkahelyemen be fogják tudni adni a dolgozóknak az oltást, és így előbb sorra kerülök. Itt AstraZeneca, Pfizer és Moderna oltások vannak forgalomban, de nem lehet közülük választani. A Johnson&Johnson most érkezik. Reméljük hamarosan az orosz oltást is fel lehet majd venni.

Éva elmondta, most Veronát kevésbé érzi elhagyatottnak, mint mondjuk 2020 tavaszán. Ha az autók mennyiségét nézi, olyan, mintha Olaszország már visszatért volna a normális kerékvágásba. De azért korán sincs olyan pezsgő élet, mint a vírus előtt.

– Legjobban az utazás hiányzik, ezért is szeretném magam minél előbb beoltatni, de hiányzik a kulturális élet, a színházak, a koncertek és az a néhány itteni termálfürdő és uszoda is. Már annak is nagyon örülnék, ha a bárok nyitva lennének, és a barátokkal együtt lehetne tölteni az időt. Olyan jó lenne már nem otthon, hanem étteremben vacsorázni. Mivel jelen pillanatban még csak becslésekbe sem bocsátkoznak arra vonatkozóan, mikor kaphatjuk vissza a régi életünket, így azt hiszem, soká. De van már egy pozitívum a tavaly tavaszhoz képest: 2020-ban a szülinapomkor a cukrászdák is zárva voltak, így nem lehetett szülinapi tortám sem, idén viszont már szerencsére lehetett elvitelre tortát venni.

Olvassa el sorozatunk korábbi részeit is:

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.