- hirdetés -

Az egyetemi alaképzés és mesterképzés között döntött úgy Bagdi Anita, ideje kicsit kiszakadni a megszokott hétköznapokból. A lehetőséget, hogy Dániában tölthessen egy félévet az édesanyja ajánlotta számára, és mivel már ismerték az AFS rendszerét, Anita bele is vágott a dán kalandba. Ahogy ő fogalmazott, a mai napig nem tudná megmondani pontosan mi is volt mindaz, amiben részt vett, de az az egy biztos, hogy nagyon élvezte.

Miután végzett a Táncsics Mihály Gimnáziumban Budapestre, a műszaki egyetemre vezetett az útja Bagdi Anitának. Az orosházi fiatal gazdálkodás és menedzsment alapszakon tanult, ám mielőtt belevágott volna a mesterképzésbe úgy érezte akar és kell is neki egy kis szünet.

– Ekkor talált rá édesanyám erre a Dán Népfőiskolai Programra az AFS oldalán. Mi már ismertük őket, hiszen két alkalommal fogadtunk egy-egy évre cserediákot, de azt nem tudtuk, hogy felnőtteknek, egyetemistáknak is van programjuk. Amint találkoztam ezzel a lehetőséggel, rögtön megtetszett. Dánia egyébként is érdekelt, és habár nem volt egy nagy életcélom oda eljutni, megragadtam a lehetőséget és 2023. január 15-én kimentem – elevenítette fel Anita az emlékeket.

Az orosházi lány körülbelül öt hónapot töltött külföldön, ám elmondása szerint nem tudná megmondani pontosan mi is volt ez a program. Megfelelő magyar szó sincs erre a népfőiskolára, így a többi külföldi diákkal csak úgy emlegették: „óvoda felnőtteknek”.

– Ez egy dán egyediség. Persze a világban vannak még hasonló lehetőségek, de mind ezt vette alapul. Mi találtuk ki az „óvoda felnőtteknek” kifejezést, hiszen iskola volt ugyan, de nem voltak vizsgák, sem számonkérések. Olyan órák voltak mint az úszás, kajakozás, kerámiázás, társasjátékozás és művészet. Emellett lehetett olyan kurzust is felvenni, mint ruha újrahasznosítás, filozófia és a „Changemakers”, ahol a világot sújtó problémákkal foglalkoztunk és adománygyűjtéseket, valamint fesztiválokat szerveztünk. Úgymond szórakozva tanultunk – mondta Anita.

Az órák mellett egyéb érdekes programokkal is készültek a diákoknak, így volt Anitának lehetősége kipróbálni, milyen érzés kocsit törni egy kalapáccsal, de egy izgalmas kiránduláson is részt vett, ami a Destination X (Úti cél X) nevet viselte.

– Ennek az volt a lényege, hogy bejárhattuk az egész fő szigetet, azonban sosem tudtuk Dánia mely pontján kötünk ki a következő estére. A különböző városokba, különböző módokon, feladatokon keresztül tudtunk eljutni, utólag belegondolva azonban nem tudtam mire jelentkezem – mondta nevetve Anita. – Érdekes dolgokkal találkoztunk, például sosem gondoltam volna, hogy egy nap templomban vagy egy II. világháborús bunkerban fogok aludni denevérek között – emelte ki, majd hozzátette a magyar hétköznapok során nem csinált volna ilyet.

Az élmény összességében nagyon jó volt számára, hisz ennek köszönhetően nem szakadt ki ugyan az órarendhez kötődő hétköznapokból, de mégis szórakozott és pihent egy félévet, mielőtt elkezdte volna a mesterképzést a Budapesti Műszaki Egyetemen. A 137 tanulóból egyébként heten voltak külföldiek, akikkel azóta találkozott is Belgiumban, valamint fogadócsaládja is eljött hozzá Budapestre. – Összességében sokat fejlődtem, önállósodtam, új dolgokat próbáltam ki. Megismerhettem a dán kultúrát, barátokat találtam. Csak ajánlani tudom – hangsúlyozta az interjú végén Anita.

Fotók: Bagdi Anita gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.