- hirdetés -

A koronavírus, a gazdasági válság, az infláció rengeteg területet érintett, köztük a vendéglátó egységeket is. Az orosházi éttermek közül a nemrég bezárt Bajkál Bisztró mesélt tapasztalatairól, valamint a tavaly nyitott PMK Gasztro Korzó vezetője mondta el, hogyan élték meg az elmúlt időszakot.

A koronavírus-járvány óta a vendéglátóhelyek száma szinte megtizedelődött az országban. Az emberek nem járhattak étterembe, majd a nyitás után a gazdasági válság is közbeszólt. Marek Wojtczak és felesége régóta álmodott egy orosz-szláv jellegű étteremről. Félretett pénzükből először egy büfékocsit nyitottak, majd mivel úgy látták, az emberek szeretik a pirogot, tavaly februárban belevágtak Bajkál Bisztró projektjébe.

– Sajnos akkor még nem láttuk a most bekövetkező negatív körülményeket, a háború okozta válságot, az inflációt. Ezek aztán mind olyan szintre emelkedtek, hogy nem tudtuk kitermelni a megnövekedett költségeket. Hamar észrevettük, hogy ez nem is fog működni már, a számolások alapján a befektetett költségeink sem térültek meg. A mostani helyzetben az emberek pedig leginkább a vendéglátáson spórolnak, inkább a boltban veszik meg az ételt, amit persze teljes mértékben megértek – mesélte Marek Wojtczak, az étterem tulajdonosa.

A házaspár nem tudja megvárni, hogy jobbra forduljon a helyzet, de ha ez változna nem idegenkednek az étterem újranyitásától, hiszen legközelebb már minden meglesz hozzá. Nem kudarcként élték meg a bezárást, mert tudják, hogy az emberek szerették az ételeket. Az éttermet március 31-ig kell kipakolniuk, de reménykednek benne, hogy a jövőben újra lehet éttermük.

Asztalos Gyula, az Alföld Gyöngye Hotel igazgatója és a PMK Gasztro Korzó irányítója elmondta, természetesen őket sem kerülte el a válság, de igyekeznek a lehető legjobban kijönni belőle úgy, hogy az étterem és a vendégek se károsodjanak.

– Az első gondolatom a köszönet, hiszen amikor az egységet átvettük az egy nehéz időszak volt. A téli intervallum nem egyszerű, de köszönöm az orosházi lakosoknak azt a bizalmat, amit felénk nyújtanak, és amit nap mint nap tapasztalunk. Ezt igyekszünk meghálálni is – mondta Asztalos Gyula – Árérzékenység van, nem élünk egy könnyű világban, a vendéglátás a koronavírus óta megsínylette a dolgokat. Mi különböző tematikus alkalmakkal szeretnénk színesebbé tenni a korzó életét. Volt disznótoros nap, farsangi fánkot árultunk, nőnapon is akcióval készültünk. A tavaszi időszakban is folytatjuk ezt, március 15-én például Petőfi kedvenceit fogjuk megjeleníteni – sorolta az étterem vezetője, milyen módszerekkel szeretnék átvészelni ezt az időszakot.

Asztalos Gyula hozzátette, a nyitás óta jó a forgalom az étteremben, igyekeznek minél szélesebb kört megszólítani. A jövővel kapcsolatban pedig próbálnak bizakodók maradni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.