- hirdetés -

Ha nagy lesz, programozó lesz. Már ma is az informatika a mindene, teljesen elvarázsolja ez a világ, bár jól megy neki a matek és a német is. Szívből reméli, hogy megkapja a Minősített Tehetséggondozó Műhely ösztöndíját, és így végre övé lehet a kincs, melyről már jó ideje ábrándozik. Buzai Brúnót, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 7. osztályos tanulóját mutatjuk ma be önöknek.

Brúnó bizonyítványába eddig még csak jeles vagy kiváló minősítés került. Bár van két tárgy, melyekből – szerintem kicsit szigorúan – azt mondja, az „osztályátlag alatt teljesít”. Ez a rajz és testnevelés, de szerintem ezt mindenki elnézi neki, hiszen sorra hozza el a tanulmányi versenyek díjait. A városi német versenyen – ahol Orosháza minden iskolája megmérettetik – két alkalommal végzett az első helyen. 2018-ban a Kalmár László Országos Matematikaverseny megyei döntőjén 3. helyezést ért el, 2019-ben a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyen megyei első, majd az országos döntőben a 16. lett. 2020-ban a Bolyai Matematika Versenyen csapata 2. helyen végzett.

– 2020-ban a Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékversenyen a húgommal, Buzai Dorkával indultam, és legnagyobb meglepetésünkre az országos fordulón sikerült az első helyet megszereznünk. Dorka ötödikes volt akkor, én pedig hatodikos, és egyikünk sem akart indulni a versenyen. Líbor Roland tanár úr beszélt rá minket, hogy ugyan, próbáljuk már meg, adjunk egy esélyt magunknak. A nevünk is árulkodó lehetett, mi voltunk A két legyőzhető, mert azt hittük magunkról, hogy azok leszünk, de legnagyobb örömünkre tévedtünk – mesélte Brúnó.

A harmadik fordulóra készített feladat egy olyan játékprogram szerkesztése volt, amely a környezettudatosságra sarkall. Ezt akár az olvasók is kipróbálhatják.

Brúnó idén letette a klarinétot, pedig abban is tehetségesnek bizonyult, a Békés Megyei Zeneiskolák Fafúvós Versenyén 2018-ban II. helyezést ért el. A Kodály Zoltán Gyermekkórussal több minősítő hangversenyen is aranydiplomát szereztek, sőt elnyerték az Év kórusa elismerést is.

Jót szórakoztak a gyerekek szülőkön

– A jövőmet programozóként tudom elképzelni. Sokat köszönhetek a tanáraimnak, főként Orosz Lászlónak és Líbor Rolandnak. Nagyon sokat tanulok az iskola Robotika és Makerspace szakkörein. Mindig nagyon izgalmas feladatokat kapunk, készítettünk már például terepasztalt is, ahol azt mutattuk be, milyen lesz szerintünk Orosháza száz év múlva. Volt, hogy a szülők is bejöhettek a foglalkozásra, ahol megpróbáltunk nekik megtanítani néhány alapvető dolgot, és nagyon jól szórakoztunk azon, hogy mennyire küzdöttek. A hangulat is nagyon jó, és mellette rengeteg információt kapunk. Foglalkoztat a Python, a HTML (hozzá a CSS és a JavaScript), meg szeretném tanulni a C-t, a Dartot, valamint érdekel a 3D-tervezés is Tinkercadben – mesélte.

A megyében csak két suli, egy békéscsabai iskola és az orosházi Vörösmarty iskola büszkélkedhet a Minősített Tehetséggondozó Műhely (MTM) címmel. Ezeknek az iskoláknak lehetőségük van ösztöndíjra jelölni egy-egy tanulójukat. A Vörösmartyban Brúnó lett a kiválasztott.

Egy saját PC a cél

– A mentorom jelölt az MTM ösztöndíjra, amit nagyon szeretnék megkapni. Nincs saját számítógépem, a családomban egy asztali gépen és egy laptopon osztozunk öten. Két iskolás húgom van, ezért a digitális oktatásban nem volt ideális a felszereltségünk. Minden vágyam egy olyan PC, amin fut a Win10, és a 3D tervezéshez is elegendő erőforrások – mint videókártya, jó processzor, elég nagy RAM – állnak rendelkezésre. Az ösztöndíj segítségével olyan asztali számítógépet és operációs rendszert vásárolhatnék, amelyekkel nemcsak az iskolában tanulhatnám a programozást, hanem otthon is gyakorolhatnám az újonnan szerzett ismereteket – mesélte.

Brúnó szabadidejében szívesen olvas, abszolút kedvence Harry Potter.

– Néhány éve, mikor nyaralni mentünk, hangos könyv formájában hallgattuk a varázslótanoncok történetét, de akkor még csak az első rész volt meg nekünk. Így kitaláltuk a húgommal, hogy felolvassuk telefonra a második részt, hogy az is meglegyen. A következő nyaralásra menet már ez szólt a kocsiban – mesélte Brúnó, aki egyébként idén két társával együtt bejutott a Kozma László Informatikai Verseny országos döntőjébe. Mindhárman nagyon várják már a folytatást.

De azért ne gondoljuk, hogy a 7. osztályos fiú egész nap csak a gép előtt ül. Nála a napi tízezer lépés alap, annak meg kell lennie, és ezt ellenőrzi is az okosóráján. De nemcsak ő tesz így, hanem húga, Dorka is, így legalább van még egy dolog, amiben versenyezhetnek a testvérek.

Fotók: Horváth Bence

Sorozatunk korábbi részei:

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.