- hirdetés -

Az asztal roskadásig tele érmekkel, serlegekkel, kupákkal. Balázs már mentegetőzik is, hogy talán mégsem kellett volna mindent elhoznia. Ilyen fiú ő: tehetséges, mégis szerény. Sorozatunk második részében Szemenyei Balázst mutatjuk be.

Szemenyei Balázs a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos tanulója. Édesanyja elmondása szerint már kisgyermekként is egy energiabomba volt, és ez mára sem változott. Nem is lehetne ez másképp, hiszen suli után minden egyes nap Békéscsabára vezet az útja a labdarúgó akadémiára, a hétvégéit pedig jórészt a meccsek töltik ki. Balázs olyan kivételes fiú, aki amellett, hogy rettenetesen tehetséges futballista (hívták a Honvédhoz, a Puskás Akadémiára és Debrecenbe is játszani), még kitűnő tanuló is.

Tehetséges, mégis szerény (Fotó: Horváth Bence)

– Sok lehetőségem adódott a foci által, de itt maradtam, egyrészt mert nagyon szeretem a jelenlegi iskolámat, másrészt pedig mert fontos számomra a családom közelsége. Sokat köszönhetek az OMTK-ULE egykori edzőjének, Dávid Zsoltnak, aki segített az adottságaim kibontakoztatásában. Nála tanultam meg az alapokat, ma pedig már a csabai csapat tagjaként sorra nyerjük a bajnoki mérkőzéseket. Elsősorban a labdarúgásban szeretnék minél többet elérni, de nagyon fontos számomra a tanulás is. Nyolcadik után az Andrássy Gyula Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni, utána pedig célom, hogy egyetemre járjak és diplomát szerezzek – mesélte.

Országos elismerés a szép magyar beszédért

Minderre jó esélye van Balázsnak, hiszen az összes tantárgyból jeles, nincs egy „gyenge pontja” sem. A humán, a reál és a készségtárgyak is jól mennek neki, angol- és versmondóversenyen is több alkalommal jeleskedett már.

22 arany-, 17 ezüst- és 21 bronzérem (Fotó: Horváth Bence)

– A tavalyi év során az országos Kazinczy Ferenc Szép magyar beszéd versenyen Kazinczy-díjas lettem, köszönhetően Bárdos Zsuzsa tanárnő lelkiismeretes felkészítő munkájának. Ugyanebben az évben az országos Nagy Vagy Hungarikumok Kupán az iskola csapatának tagjaként ezüstérmet vihettem haza. Ez nem sikerült volna Ekéné Nagy Edit és Fehérné Kiss Katalin tanárnők munkája nélkül, úgyhogy nekik is köszönettel tartozom. Van még egy régebbi eredményem, amire büszke vagyok, 2017-ben az Országos Diákolimpián 60 méteres síkfutásban első letten, így bekerültem a válogatottba, és a lengyelországi Nemzetközi Atlétika Versenyen bronzérmet szereztem – mesélte.

Legjobb mezőnyjátékos, Gólkirály

Túl sok szabadideje nem marad Balázsnak, és – meglepő, vagy talán mégsem – még az is nagyrészt mozgással telik. Édesapjával kosarazik, pingpongozik, és ha már tényleg elfáradt, akkor sportközvetítést néz a tévében. Felmerült bennem a kérdés, vajon ha Balázs tényleg ennyire tehetséges futballista, nem tart attól, hogy amennyiben most, 14 évesen nem él a lehetőségeivel, néhány év múlva már késő lesz? Több tehetségfigyelő jelenleg is rajta tartja a szemét a villámgyors és jó logikai képességekkel megáldott középpályáson, de vajon ő és családja nem fél attól, hogyha most nem álmodnak nagyot, akkor a fiatal fiú elszalasztja a lehetőséget?

Mindkét fronton szeretné a maximumot kihozni magából (Fotó: Horváth Bence)

– Nekünk az a fontos, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen – mondja édesanyja.

– A békéscsabai csapatban nagyon jól érzem magam – veszi át rögtön a szót Balázs – hiszen az ottani gyerekek hasonló gondolkozásúak, hasonló értékrenddel rendelkeznek, mint én. Igaz barátaim vannak és szép eredményeket érünk el a csapattal. Számomra viszont nem csak a foci létezik, ugyanúgy fontos a jó tanulmányi eredmény is, hiszen tudom, a mai világban érdemes több lábon állni – emelte ki.

Gratulálunk és további szép eredményeket kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.