- hirdetés -

Négy orosházi iskola közel kétszáz diákja jelent meg a Székács Evangélikus Iskola dísztermében ma délelőtt, hogy megtekintse és meghallgassa az intézményben működő tehetségműhely eddigi munkájának eredményét.

Minden orosházi általános iskola büszkélkedhet tehetségponttal, míg a reformátusban az angol, a Vörösmartyban az informatika, az Eötvösben pedig a logikus gondolkozás áll a középpontban, addig az evangélikus iskolában a művészeti irányzatok köré épült tehetségműhelyek foglalkozásaira jelentkezhetnek a diákok. A Tehetséghidak Program érdekessége, hogy az iskolákon belül átjárhatóságot biztosít, vagyis a városban tanuló diákok bármely iskola bármely tehetségfejlesztő műhelyébe jelentkezhetnek.

A Székács iskolában a mai napon kiállítás nyílt a tehetségműhely eddigi munkáiból, az Utazz velünk a világ körül elnevezésű téri vizuális területek komplex fejlesztését célzó tehetségfejlesztő programot annak koordinátora, Celuskáné Csepregi Alicia mutatta be.

Celuskáné Csepregi Alicia (Fotó: Horváth Bence)

– „A tehetség adomány. Meghatározása valószínűleg annyira bonyolult, hogy az egyszerűség kedvéért csak azt mondjuk, Isten adta.” – fogalmazott Bráda Tibor. Ha pedig Isten adta, akkor komolyan kell vennünk, és nem szabad eltékozolnunk. Ezért éreztük fontosnak, hogy bekapcsolódjunk a város három iskolája mellé a Tehetséghidak Programba, mert így, összefogva, együtt tehetjük a legtöbbet a tehetséges orosházi fiatalok támogatásáért. Célunk a téri-vizuális tehetségek fejlesztése, egy élmény- és felfedezésalapú komplex tehetségfejlesztő program megvalósítása, mindezt tehetségbarát tanulási környezetben – emelte ki a pedagógus.

A novemberben induló program részeként a diákok eddig 15 alkalommal vehettek részt a 60 perces foglalkozáson. Az idei témát a földrajz és a biológia adta, jövőre már a tervek szerint a fizika és a kémia kerül a középpontba.

– A diákok képzeletben Óceániába, Ausztráliába, Egyiptomba és Afrikába utaztak el, ahol a biológia és földrajz szakos kollégáim, Koczka Istvánné és Oláh János előadásai segítségével megismerték az ott élő állatokat, növényeket, embereket, épületeket, kultúrát és érdekességeket. A tartalomhoz kötődően Curpasné Rosinsky Tünde fejlesztőpedagógus, rajztanár kollégámmal közösen minden alkalommal más-más technikát mutattunk meg a résztvevőknek, kezdve a monokróm képektől a pasztellkrétán át az akrilig – folytatta Celuskáné Csepregi Alicia.

A díszterem a kiállítás mellett koncertnek is helyet adott, az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola székácsos növendékei mutatták meg ma tehetségüket hallgatóságuknak. Pontosabban csak harmaduk, tizenöt fő állt most a színpadra, de hamarosan a többieknek is lehetősége lesz a bemutatkozásra.

A héten az Orosházi Hét programjai között a Székács Tehetségpontja mellett bemutatkozik az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda LogIQsan Tehetségműhelye, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola DigiCool Tehetségműhelye, majd az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Surviving in English Tehetségműhelye is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.