- hirdetés -

A Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciáján (KGYTK) vett részt a Vörösmarty Mihály Általános Iskola két diákja, a Buzai testvérpár, Brúnó és Dorka. Az országos megmérettetésen a rendkívül előkelő negyedik helyet szerezték meg.

Több mint húsz éve Zsolnai József álmodta meg és hozta létre ezt a vetélkedőt, melyen 2008 óta rendszeres résztvevők a Vörösmarty diákjai. A KGYTK célja, hogy a gyerekek kreativitását fejlessze, látókörüket szélesítse, az önálló ismeretszerzésre ösztönözzön, hogy a gondolataikat szóban és írásban egyaránt jól ki tudják fejezni.

Egy november óta tartó munka gyümölcsét arathatta le Buzai Dorka és Buzai Brúnó és felkészítő tanáruk, Jankóné Lövei Erika. Mint elmondták, kell egy érdekes és jól feldolgozható kutatási téma, azután sok munka.

– Novembertől márciusig egy mintegy húsz oldalas, írásos munkát készítettek el a gyerekek. Ebben benne volt a savanyú káposztával kapcsolatos kérdőív elkészítése, a kitöltött kérdőívek kiértékelése, a C vitamin kísérleti kimutatása, a kísérlet leírása és számtalan hozzáadott tudományos és érdekes dolog a savanyú káposztával kapcsolatban. Kellett készíteniük egy prezentációt, melyet tíz perces előadás keretében kellett bemutatni. A kutatás eredményét és a prezentációt több zsűri is értékeli, több lépcsőben és a legjobbakat hívták meg a döntőre – mutatta be nagy vonalakban a tanárnő.

A debreceni Országos Tehetség Konferencia arany oklevelét is kiérdemelték (Fotó: Vörösmarty iskola)

Buzai Brúnó tavaly is részt vett és harmadik lett ezen a megmérettetésen, nem is volt kérdés, hogy idén is be szeretne nevezni. Idén testvérével együtt vágtak neki a munkának.

– A téma viszonylag hamar meg volt. Nagymamánk minden télen készít savanyú káposztát. Szeretjük is érdekesnek is találtuk. Az „Egy jó fej zöldség” cím anyukám fejéből pattant ki. Elkezdtünk Dorkával utána olvasni, elkészítettük a kérdőívet, amit az iskola több osztályával kitöltettünk. Erika néni sokat segített mindenben. Bár szinte minden testvérpár veszekszik, civódik néha – és ez alól mi sem vagyunk kivételek – jól ment a közös munka. Egyszerre csináltunk mindent, egyik felét én, másik felét Dorka. A prezentációban is felváltva beszéltünk mindketten. Az országos negyedik hely abszolút közös eredmény – meséli Brúnó.

A két Buzai testvér a múlt heti, debreceni Országos Tehetség Konferencia döntőjében is bemutatta – kissé lerövidített – kutatási anyagát, melyet az ottani ítészek Arany Minősítésre találtak méltónak.

– Nagyon jó velük dolgozni, mert ötletesek, kreatívak, igyekeznek a részfeladatokat időre elkészíteni és jól kiegészítik egymást. Brúnó elballag, de szeretném, ha Dorka jövőre ismét nekivágna egy új, érdekes téma kutatásának. Akár egyedül, akár egy megfelelő társsal – tette hozzá a felkészítő tanáruk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.