- hirdetés -

Új rovatunk telis-tele lesz új arcokkal. Célunk, hogy bemutassuk a helyieknek az orosházi iskolák kiválóságait. Így felkerestük a város intézményeit, és azt a roppant nehéz feladatot adtuk nekik, hogy válasszák ki öt legtehetségesebb diákjukat. Elsőként a Táncsics Mihály Gimnázium 8/8-as osztályából Viczián Márkot ismerhetik meg az olvasók.

Magabiztos tinédzser, aki örömmel mesél sikereiről. Céltudatos, hiszen már most biztosan tudja, hogy úgy 10 év múlva az egyetemről matematikusként fog kilépni. A tanítás is vonzza, el tudja magát képzelni a katedrán, ahol épp a következő generációval igyekszik megszerettetni a számok világát. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen Márk még csak most végzi el az általános iskolát.

Viczián Márk már az oviban is kitűnt logikai képességeivel (Fotó: Horváth Bence)

– Szerintem én erre születtem. A szüleim úgy mesélik, már az óvodában felfigyeltek a logikai képességeimre. Aztán lett egy nagyon jó matektanárom a Vörösmartyban Tóthné Németh Anikó személyében, igazából neki köszönhetem a tantárgy szeretetét. Ő már második osztályos koromban meglátta bennem a tehetséget, és el is vitt a Zrínyi Ilona Matematikaversenyre, harmadikban pedig az Arany Dobókockára, amit akkor meg is nyertem – mesélte.

„Édesapám is sokat segített a versenyfelkészülésben”

Márk az interjúra egy A/4-es lapon szépen összegyűjtötte a versenyeredményeit. Szinte betelt az egész oldal, pedig jobbára csak az első helyeket tüntette fel. Negyedikben első lett a Zrínyi Ilona és a Kalmár László Matematikaversenyen, második az Arany Dobókockán, és megyei első csapatban a Bólyain. Aztán átjelentkezett a Táncsicsba, ahol osztályfőnöke, Marosvölgyiné Rideg Ágnes vette át a tantárgyat, az idei évtől pedig Tornyainé Kovács Julianna is segíti őt a versenyekre való felkészülésben. Márk kiemelte, ez idáig édesapja, Viczián Zoltán is kivette a részét a közös matekozásból, a fiatal fiú azt mondja, ő is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép eredményeket érjen el. Édesapja segítségével tanulta meg a részletes és pontos feladatkidolgozást, amit viccesen „Apa meséjének” neveztek el.

Márk édesanyjával és a bezsebelt matekdíjakkal (Fotó: Horváth Bence)

– Nagyon szeretem a matekot. Igazából nem is nagyon kell otthon készülnöm belőle, elég, ha órán odafigyelek. Nagyon nehezen álltam rá tavaly tavasszal az online oktatásra, rettenetesen hiányzott a tanári magyarázat. Remélem, nem kell többször digitálisan tanulnunk. Szeretem a gimit, az ottani közeget, nyolcadik után is itt szeretnék továbbtanulni, de már nem a nyolcperben, hanem matematika tagozaton – folytatta.

Háromszor nyerte már el a GC kupát

Márknak sikerült az elmúlt négy évben minden alkalommal megnyernie a Kalmár László Matematikaverseny megyei fordulóját, az országoson is a 12. és a 14. hellyel büszkélkedhet. Rengeteg sikert tudhat már magáénak, ha csak a tavalyi évet nézzük is: első lett a Bólyai és a Zrínyi Ilona matekverseny megyei fordulóján, kijutott a Sziporka matekverseny országos döntőjére is, de nagy szívfájdalma, hogy a vírushelyzet miatt ezt nem rendezték meg. Az Arany Dobókockán és a Curie Matematika Emlékverseny területi fordulóján 100%-s eredménnyel lett első, a Curie országosán immár második alkalommal lett hatodik.

A matek mellett zenél, baritonkürtön játszik négy éve, ez az, ami őt megnyugtatja és kikapcsolja. A vírushelyzet előtt úszni is járt, most pedig a túrázás a szenvedélye, melyet édesapja szerettetett meg vele. Közös gyalog- és kerékpártúráikon geoládázik, sőt a családi túrák gyakori résztvevője az édesanyja is. Az elmúlt három évben Márk megnyerte junior kategóriában a GC kupát.

A GC kupákkal…mert ezekre is nagyon büszke (Fotó: Horváth Bence)

És már jövőbeli „szerepében”, tanárként is magáénak tudhat egy sikert. Az egyik osztálytársának segített felkészülni a geometria témazáróra. Csupán egy óra közös tanulás után a tanítvány kettes írta meg a dolgozatot. Mivel ez volt a hőn áhított cél, mindketten elégedettek az eredménnyel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.