- hirdetés -

Új rovatunk telis-tele lesz új arcokkal. Célunk, hogy bemutassuk a helyieknek az orosházi iskolák kiválóságait. Így felkerestük a város intézményeit, és azt a roppant nehéz feladatot adtuk nekik, hogy válasszák ki öt legtehetségesebb diákjukat. Táncsics Mihály gimnázium és a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kiválóságai után ma a Székács József evangélikus iskola egyik büszkeségét, Nagy Lucát ismerhetik meg az olvasók.

Bájos, szerény, illedelmes nagylány. Nagylány? Szinte már felnőtt, valahol a kettő határának mezsgyéjén jár. A szalagot már ő is megkapta végzősként a Székácsban, abban az intézményben, mely már 15 éve a második otthona. Az ovit is itt kezdte, és ebben a gimnáziumban teszi le hamarosan érettségi vizsgáit is. Nézegetve okleveleit, eredményeit azt hinném, zenei pályára készül, hiszen számos rangos hegedűversenyről, valamint népdal- és koráléneklési versenyről hozta el az arany minősítést. Őt azonban más irány vonzza, de ne szaladjunk még ennyire előre. Kezdjük inkább a történetet valahol 2008-ban.

– Nagycsoportos korom óta hegedülők, a kezdetektől fogva Csernainé Erős Ella – majd egy időben a lánya, Rekeczkiné Csernai Ágnes – volt a tanárom. Hálás vagyok, hogy rátaláltam erre a hangszerre, hiszen a zenélés számomra igazi örömforrás. Ezt főként az elmúlt pár évre értem, mert bevallom, azért a kezdet nem volt könnyű. Végigjártam néhány hullámvölgyet, míg idáig értem, hiszen talán ez az egyik legnehezebb hangszer. De ma már azt mondom, megérte a belefektetett idő és energia – mesélte.

A Békés Megyei Zeneiskolák Hegedűversenyéről Luca többször is elhozta a legjobbnak járó díjat, a Békés Megyei Alapfokú Művészeti Iskolák Kamarazenei versenyén 2017-ben arany minősítést szerzett a vonós zenekar tagjaként. A IV. Országos Bihari János Hegedű- és Vonós Kamarazenei Fesztiválon szintén ebben az évben, majd a következőben is aranyminősítést szerzett zenekarával, sőt az utóbbin szóló kategóriában is győzni tudott.

Első az Országos Korál Énekversenyen

Most pedig térjünk át az éneklésre, mellyel Luca alsós korában kezdett el komolyabban foglalkozni. A Székács iskola által rendezett Kölcsey Ferenc népdaléneklési versenyen – mely nagyon kiemelt helyen áll a szívében, – 2015 és 2020 közt minden évben az első háromban sikerült végeznie. A Bartók Béla Népdaléneklési Versenyen háromszor hozta el az elsőnek járó díjat, az Országos Korál Énekversenyt pedig 2014-ben és 2016-ban is megnyerte.

– Sem a népdal-, sem a koráléneklést tekintve nem vagyok túlságosan képzett, de mindkettőt nagyon szeretem. Anyukám és apukám is fiatalkora óta énekel, mindketten tagjai voltak az akkori ifjúsági kórusnak, sőt az öcsémnek és a húgomnak is nagyon szép hangja van. Rengeteget éneklünk otthon együtt. Sőt, igazából apa elég jól zongorázik, én gitáron játszom, a húgom pedig tud fuvolázni, úgyhogy előfordul, hogy az egész család összeáll egy családi koncertre – mesélte.

„A vágy, hogy Istenhez tartozzak”

A zenei sikerek mellett Luca az Országos Evangélikus Hittanversenyen a székácsos csapat tagjaként 2013-ban az első, 2015-ben a második, 2016-ban és 2017-ben pedig a harmadik helyezettnek járó díjat hozta el.

– A hit egészen kiskorom óta nagyon fontos szerepet játszik az életemben. Hívő keresztény családba születtem, a családunkban egyénként több lelkész is van. Számomra mindig is természetes volt, hogy templomba járunk, hogy megéljük a hitünket, de aztán később, ahogy nőttem és értem, elkezdtem érezni magamban, belül is a vágyat, hogy Istenhez tartozzak. Így hát talán természetes is, hogy közel áll hozzám a hittan. A versenyélményeket pedig csak fokozta, hogy a csapatunkba három nagyon jó barátnőm tartozott, akikkel közösen értük el ezeket az országos dobogós helyezéseket – tette hozzá.

Kisbabák között lenni…

A korábban felsorolt eredmények „ellenére” – az egyébként 12 éve kitűnő tanulmányi eredménnyel bíró – Luca már 7. osztályos kora óta orvos szeretne lenni. Hamarosan vár rá az emelt szintű kémia és biológia érettségi, majd tervei szerint a főváros, és azon belül az orvosi egyetem.

– Neonatológusnak készülök, hiszen nagyon szeretek kisbabákkal foglalkozni. Számomra jó érzés gondoskodni róluk, köztük lenni, és szerintem könnyen meg is találom velük a hangot. Persze az egyetemi évek alatt még változhat ez az irány, de jelenleg ezt érzem magamhoz a leginkább közelinek – mesélte.

Luca azért a zenéléssel sem szeretne teljesen felhagyni. Az egyetemek online nyílt napjain kiderítette, több medikus zenekar is létezik, úgyhogy reméli, lesz majd alkalma valamelyikben játszani. Emellett abban is bízik, hogy jelenlegi zeneiskolája jövőbeli karácsonyi és tavaszi koncertjein is hegedülhet még öregdiákként. És ott van még a már hét éve alapult Voice of the Glory (Vog) nevet viselő keresztény ifjúsági zenekar is, melynek Luca szintén oszlopos tagja, és ahol nem mellesleg – most kapaszkodjon meg mindenki – fuvolán játszik.

– Az évek során a Voggal számos belföldi és néhány külföldi fellépésünk is volt, továbbá a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozóra hamradik alkalommal kértek fel minket koncertezni. Nagy öröm a számunkra, hogy pár éve a Szikra-díj keresztény zenei díjátadón is képviseltettük magunkat egy dallal – tette hozzá.

Lehetősége Lucának tehát van bőven, már csak egy kis szabadidőre lesz szüksége.

Sok sikert és további szép eredményeket kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.