- hirdetés -

Egyszerű bútorasztalosként indult, később a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtőjeként emlékeztek Thék Endrére. Utcát neveztek róla el, emlékkiállítás, könyvek őrzik nevét, munkássága pedig 2018-ban pedig Orosháza Települési Értéktárának része lett.

A város díszpolgára, Thék Endre 1842. november 3-án született Orosházán, később jelentős hatást gyakorolt az ipari fejlődésre. Mindössze 13 évesen tanoncnak szerződött Daubner Pál asztalosmesterhez, majd rövid külföldi kitérőt követően 1872-ben nyitotta meg asztalosműhelyét Budapesten, a Józsefvárosban, melyet később gőzgéppel is felszerelt.

Ő volt az első asztalos, aki a gyárában a nagyüzemi bútorgyártást megszervezte, gépesítette. A Thék-féle gyárban készült bútorok és zongorák a mai napig megtalálhatóak. Kiemelkedő munkái közé tartozott az Országház üléstermének famennyezetei, az Operaház és a Budavári Királyi Palota faipari és díszítő berendezései.

Asztalos, bútorgyártó munkáját a mai napig elismerik (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A másik jelentős esemény, ami nevéhez fűződik, hogy megteremtette a magyar iparos képzést (tanoncképzést). Ehhez elsőként az országban, saját vagyonából hozott létre tanoncotthont Orosházán, felismerve a képzés fontosságát a fejlődés biztosításában. Már életében utcát neveztek el róla.
– Életútja példaértékű, miként az is, ahogyan egész életében ragaszkodott és kapcsolódott Orosházához – olvasható az Orosházi értékei című kiadványban.

Thék Endre halálának 100. évfordulóján először emléktábla avatással tisztelegtek 2019 júniusában, melyet az Evangélikus Gyülekezeti Ház falán helyeztek el. Ez csak a nyitóeseménye volt annak az ünnepi sorozatnak, mellyel a város az érdemei előtt kívánt fejet hajtani. Nem sokkal később a 90. Ünnepi Könyvhét egy könyvbemutatóval zárult. Verasztó Antal mutatta be a Thék Endre, a méltóságos asztalos című kötetet.

Emléktábla avatással kezdődött 2019-ben az emlékév (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Újratemetésének évfordulója alkalmából egy nyolcfős küldöttség utazott a budapesti Kozma utcai Új köztemetőbe, koszorút elhelyezve a Thék család síremlékénél. Az emlékév megkoronázásaként egy emlékkiállítás is létrejött a Nagy Gyula Területi Múzeumban. 2020 elején pedig a róla elnevezett állandó emléksarkot is felavatták a múzeumban.

Kiemelt kép forrása: múzeum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.