- hirdetés -

Halálának századik évfordulóján, a Magyar Kultúra napjához kapcsolódva állandó Thék Endre sarkot rendeztek be a Nagy Gyula Területi múzeumban.

Józó Tamásné, a múzeum igazgató helyettese köszöntötte elsőként a megjelenteket. Megemlékezett a századik évforduló alkalmából eddig történtekről és röviden bemutatta a Thék Endre sarkot is.

A Thék Endre sarok állandó helyet kapott a múzeumban (Fotó: Rosta Tibor)

A megemlékezés sorozatot Orosháza város június 8-án Thék emléktábla avatással kezdte, majd Verasztó Antal, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett helytörténész második, bővített kiadásban megjelent „Thék Endre a méltóságos asztalos” c. kötetének bemutatójára került sor június 19-én, a Justh Zsigmond könyvtárban. Október 19-én a Rákoskeresztúri Új köztemetőben koszorúzta meg a város küldöttsége a Thék családi sírboltot, Thék Endre végső nyugalomra helyezésének évfordulóján. A múzeum december 8-án nyitotta meg időszaki kiállítását, melyben több, itt őrzött emléket, relikviát mutatnak be.

Az emléksarokban kiállított aranyérem, a ritkaságok közé tartozik. Ezt az érmet Thék Endre bútorgyárosnak az 1888-as Országos Iparegyesületi Kiállításon ítélték oda. Az érem a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum tulajdonát képezi, de a mai naptól az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban lesz megtekinthető. Az érmen kívül Thék Endre nagyméretű olaj képét, mellszobrát, valamint korán elhunyt első feleségének Morbitzer Antóniának márvány mellszobrát, illetve Thék Endre gyárában készült kerekasztalt, rajta Thék Endre íróasztaláról bekerült asztali lámpát láthatjuk.

„Orosháza büszke nagy szülöttére…” (Fotó: Rosta Tibor)

A péntek esti avatón részt vett Dávid Zoltán polgármester is. Köszöntőjében kiemelte, hogy Orosháza büszke nagy szülöttére, a városvezetés pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy emlékét megőrizzük és méltóképpen ápoljuk.

A polgármester köszöntő után Ajtony Judit emelkedett szólásra. Úgy is mint a Thék Endre életmű kutatója és úgy is mint Thék leszármazott. Előadásában a családi levéltárakból előkerült érdekességeket osztott meg a hallgatósággal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.