- hirdetés -

Emlékkiállítás megnyitójának helyszíne volt december 8-án a Nagy Gyula Területi Múzeum. A város díszpolgárának, Magyarország egykori legismertebb bútorgyárosának, Thék Endrének az életét idézték fel a róla szóló emlékév programsorozatának zárásaként.

Számos eseménnyel, programmal idézték fel Thék Endre életútját és emlékét 2019-ben Orosházán. Elsőként májusban avatták fel emléktábláját a róla elnevezett utcában, majd nem sokkal később könyv formájában is megtekinthették életútjának szinte minden pillanatát az iránta érdeklődők.

Október 19-én a Rákoskeresztúri Köztemetőbe ment el egy kisebb orosházi küldöttség, ahol megkoszorúzták az egykori jeles bútorgyáros sírhelyét és emlékbeszédet is mondtak tiszteletére. Az emlékév programsorozatának zárása december 8-án érkezett el egy kiállítás megnyitó formájában.

Németh Béla és Verasztó Antal nyitotta meg a kiállítást (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Elsőként Németh Béla, önkormányzati képviselő, az Orosháza és Vidéke Ipartestület elnöke köszöntötte a vendégeket. Elmondta, sokan példát vehetnek Thék Endre életútjáról, hiszen nagyon nehéz körülmények között, sok nélkülözéssel indult el az életben, a századfordulóra mégis Magyarország legismertebb bútorgyárosává vált, volt időszak, hogy 400 embert is alkalmazott.
– Ez a kiállítás méltó megkoronázása Thék Endre emlékének, az emlékév lezárásának – tette hozzá.

Ezt követően Verasztó Antal, helytörténész, a Thék Endre a méltóságos asztalos című könyv szerzője vette át a szót, aki részletesen is ismertette Orosháza díszpolgárának életútját és számolt be a rendezvénysorozat korábbi eseményeiről.

A vendégek érdeklődve vették szemügyre a kiállított tárgyakat, emlékeket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Már 100 év telt el azóta, hogy Thék Endre itthagyta a földi létet, de munkájának és örökségének köszönhetően számunkra ő 1919 júniusában nem halt meg. Hiszen emlékét felidézve újra és újra feltámad az emberben a megismételhetetlen, az emberi példa. Örömünkre szolgál, hogy munkássága ilyen hosszú idő után sem merült feledésbe és a Békés Megyei Értéktárban is kiemelt helyet kapott – mondta köszöntőjében Verasztó Antal.

A kiállítás tárgyai közül három különleges, nagy értéket képviselő tárgyra hívta fel a figyelmet: egy aranyéremre, Thék Endre díszalbumára, valamint a díszpolgári kitüntetését tartalmazó oklevélre. A vendégek ezt követően érdeklődve vették szemügyre a kiállított tárgyakat és emlékeket, amit 2020. április 9-ig tekinthetnek meg azok, akik ugyan nem vettek részt a megnyitón, mégis kíváncsiak az egykori bútorgyáros sikerekben gazdag életútjára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.