- hirdetés -

Könyvbemutatóval zárta le június 19-én a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából szervezett programjait a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Ezúttal Verasztó Antal Thék Endrével kapcsolatos kutatásairól hallgathattak meg számos érdekességet a vendégek.

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár idei Ünnepi Könyvhetének utolsó programjára gyűltek össze az érdeklődők. Június 19-én Verasztó Antal Thék Endre a méltóságos asztalos című könyvét mutatták be az intézményben. A könyv és bemutatása a Thék Endre halálának 100. évfordulója alkalmából tartott centenáriumi ünnepségsorozat része.

A jeles orosházi asztalos és bútorgyáros Thék Endrére a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtőjeként emlékeznek, akiről még életében, 1913-ban utcát neveztek el a városban, azóta pedig emlékérmek és díjak is őrzik emlékét. Két héttel ezelőtt, június 8-án emléktábla avatással tisztelegtek a város díszpolgára előtt, melyet az Evangélikus Gyülekezeti Ház falán helyeztek el.

A könyv előzményeihez 2008-ig kell visszaugranunk az időben, ekkor írta meg Verasztó Antal első Thék Endrével és családjával kapcsolatos művét. Az a kötet a Thék Endre és a nemes Thék-család története címet viselte, amely idén újabb fontos érdekességekkel bővült.

Thék Endre életének érdekességeiről beszélgettek a könyvbemutatón (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Hamarosan Thék Endre sírját is megkoszorúzzuk, később pedig kiállítást is rendezünk az emlékére. A könyv is leginkább az életét, annak meghatározó pillanatait mutatja be, kibővítve a már 2008-ban leírtakat. Remélem a következő, Thék Endrével kapcsolatos könyv, amit már a fiatalabb generációk készítenek, még ennél is több érdekességet tudnak összegyűjteni – mesélte a könyv szerzője.

A bemutatón a könyvtár igazgatója, Buzai Csaba beszélgetett Verasztó Antallal a könyv megírásáról, az információk összegyűjtéséről és nem utolsósorban Thék Endre életének érdekességeiről. Mint kiderült, hosszú hónapok kutatásának eredménye a bővített kiadás, mely különböző levéltári anyagokból és régi újságokból állt össze.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.