- hirdetés -

Tizenhat napirendet tárgyal a képviselő-testület februári ülésén. Az előterjesztések között szerepel az Eötvös téri birkózócsarnok, a 6. számú fogorvosi körzet, az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont, valamint a csapadék- és belvízvédelmi fejlesztések is.

Az ülés elkezdődött, Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Dávid Zoltán elmondta, hogy dr. Szabó Ervin (Közösen Orosháza Városáért Mozgalom) nem lesz jelen az ülésen, amelyet előre jelzett.

A polgármester mondta, hogy Sebők Éva (KOV) beadványát nem vette napirendek közé. Erről szavaztak, hogy mégis vegyék fel, de végül 9 nem és 5 igennel zárult a szavazás, nem tárgyalták a napirendet.

Németh Béla (Fidesz) a beadott vagyonnyilatkozatokról tájékoztatta a testületet. Elhangzott, hogy Sebők Éva (KOV) üres vagyonnyilatkozati lappal érkezett. Ez akár rendkívüli esetnek is nevezhető. További példátlan esetként kiemelte, hogy Szabó Ervin provokálta Molnár Bélát – zárta Németh Béla.

Molnár Béla alpolgármestert felháborítja, hogy munkájában és szabad mozgásában Szabó Ervin és Papp Róbert képviselők korlátozzák. Az alpolgármester elmondta, Papp Róbert erőt fitogtatva, “nem mersz megütni” kijelentéssel falhoz szorította a vagyon nyilatkozok leadása közben. Megteszi a szükséges lépéseket – fogalmazott az alpolgármester.

Sebők Éva szerint egyoldalú és pontatlan volt Németh Béla tájékoztatása. Nem érkezett meghívó és tájékoztató a nyilatkozattétel időpontjáról. Csak azért tudott az eseményről, mert éppen a hivatalban tartózkodott.

(Fotó: Palcsek István)

Dávid Zoltán polgármester arra mutatott rá, hogy az időpontról az előző testületi ülésen szó volt.

Németh Béla (Fidesz) erre erősített rá, majd mondta hogy a bizottságnak, amely a vagyonnyilatkozatokat kezeli, Sebők Éva is tagja, így tudhatná, hogy mikor esedékes a nyilatkozatok leadási határideje. A bizottság ennek ellenére türelemmel várta, amíg kitölti a vagyonnyilatkozatát.

Sebők Éva ismét azt hangoztatta, hogy nem küldtek meghívót, annak ellenére, hogy azt mondták e-mailben fogják megtenni

(Fotó: Palcsek István)

Papp Róbert (KOV) azt mondta ha elkövet valamilyen hibát, akkor bocsánatot kér. Molnár Bélától azonban nem fog – szögezte le.

Fetser János (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy az orosháziaknak tettek esküt, nem a pártoknak. A személyes indulatokat, a politikai ambíciókat félre kell tenni, csak ekkor tudják teljes felelősséggel elvégezni a munkát. Mindenkinek arra kell törekednie, hogy a legbölcsebb döntéseket hozzák.

Molnár Béla alpolgármester is arra kérte a képviselőtársait, hogy van egy határ, amit ne lépjék át.

Szokolai-Olasz Mónika (Fidesz) annak ellenére, hogy nem kaptak többen meghívót, mégis megjelentek a vagyonnyilatkozatokkal az adott időben. Azt mondta a fideszes képviselő, hogy amikor a testületi ülésen erről volt szó, az ellenzéki frakció kivonult.

Dávid Zoltán polgármester arra mutatott rá, hogy fejezzék be a személyeskedést és kezdjenek el dolgozni Orosházáért.

Bodóczi András (KOV) hasonlóan a polgármesterhez azt kérte a testülettől, hogy fejezzék be a személyeskedést és a munkával foglalkozzanak, kezdjenek el dolgozni Orosházáért.

Fetser János (MSZP) kérte, hogy a napirendek közé vegyenek fel egy plusz napirendet bejelentések címmel.

Végül a Fetser János javaslatával a napirendeket 12 igennel és 2 nemmel elfogadták a képviselők.

1) Az Orosházi Kórház részére 2019. évben nyújtott támogatás elszámolása, valamint 2020. évre vonatkozó támogatása. Az előterjesztés itt érhető el.

Az Orosházi Kórház az előző évben a várostól kapott 15 millió forintos támogatást rendeltetésszerűen használta fel.

Az előterjesztés második számú határozati javaslata szerint a támogatás összege idén emelkedik és 20 millió forintot ad a város a Sürgősségi Betegellátó Osztályon valamint a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon magasabb szintű betegellátás megszervezésére és a rezidensek támogatására.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy az Orosházi Kórház sok olyan problémával küszködik, ami az egész országra jellemző. Ezért fontos, hogy a város segítse az intézményt minden lehetséges eszközzel.

Fetser János (MSZP) azt mondta, hogy a pénzügyi bizottság ülésén hosszan tárgyaltak az előterjesztésről, amit egyhangúlag támogattak. Minden kérdésükre választ kaptak, még azokra is, amelyek nem szerepeltek a napirendi pontban.
Rámutatott, hogy az intézmény nem városi fenntartású, de ez az orosháziak kórháza. A lényeg, hogy a legmagasabb színvonalon működjön. Fetser szerint a mindenkori kormányok egyre nehezebb helyzetbe hozzák az egészségügyet. A tanulmányok azt vetítik elő, hogy a kisebb kórházak egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Kiemelte, hogy az egészségügy alulfinanszírozott. Véleménye szerint egy olyan rendszert kellene kidolgozni, ami helyben tartaná a szakembereket. Örül, hogy emelkedett a támogatás összege, majd megkérdezte, hogy a támogatott szakemberek évek múlva is itt lesznek a városban?

Bojtor István alpolgármester szerint ez még csak egy keret, amit úgy kell tartalommal megtölteni, hogy ezt biztosítsa. Ha minél több orvost, rezidenst támogatnának valóban emelni kell az összeget. Elmondta, hogy a más településekről érkező szakembereket bérlakással is támogatni kell, amit vállal az önkormányzat.
Németh Béla (Fidesz) arra mutatott rá, hogy az ellátottak egyharmadát teszik ki az orosháziak, ezért más önkormányzatok is magukénak érezhetnék az egészségügyet érintő probléma megoldását. A települések összefogására van szükség. Javaslatot tett: az elmúlt 20 év Orosházi Kórháznak nyújtott támogatási összegéről tájékoztassák az ellátási körzetben lévő településeket.

Tóth-Kása Sándor (Fidesz) szerint az egészségügybe fektetett pénz mindig megéri. A rezidensképzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy más területeken is bevált, hogy ha valamit adnak, akkor el is várhatnak. Javaslata alapján lehetne egy olyan feltételt szabni, miszerint ha egy bizonyos időszakon belül a támogatott elhagyja az Orosházi Kórházat, a támogatás összegére vagy annak egy részére visszafizetési kötelezettséget kellene vállalnia.

(Fotó: Palcsek István)

Molnár Béla alpolgármester elnézést kérve a hivatal munkatársaitól kiegészítésként tette hozzá , hogy a visszatekintést az elmúlt húsz év helyett a rendszerváltás óta eltelt időben mennyivel támogatta a város az Orosházi Kórházat.

Sebők Éva (KOV) arra mutatott rá, hogy ha a város honlapján ezek az adatok elérhetők lennének most nem kéne ezzel foglalkozni. A napirendre nem felvett előterjesztése pont ezt célozta meg – hívta fel a figyelmet.

Az előterjesztést 14 igennel elfogadták a képviselők.

2) A Magyar Máltai Szeretetszolgálat beszámolója az alternatív napközbeni ellátásra kötött feladat-ellátási szerződés teljesítéséről. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is beadta részletes szakmai és pénzügyi beszámolóját a 2019-es évről. Ennek elfogadásáról döntenek a képviselők.

Dávid Zoltán megköszönte a Máltai Szeretetszolgálat munkájat.

Sebők Éva is megköszönte a szeretetszolgálat munkáját.

Molnár Béla kiemelte, egykor részese volt a Máltai Játszótér kialakításában, Orosháza nyitott a további együttműködésre.

A napirendet egyhangúlag elfogadta a testület.

3) A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2019. évi beszámolójának elfogadása és a 2020. évre kötendő megállapodás elfogadása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A város másfél millió forint kamattámogatási keret összeget ajánlott fel a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány részére. Az egyezség lényege, hogy azok a vállalkozók kaphatnak nulla százalékos, kedvezményes hitelt, akik Orosházán tervezik fejleszteni, illetve itt képzelik el hosszú távon jövőjüket. Tavaly a keretből négy vállalkozás, összesen 607 250 forintot használt fel.

Fetser János (MSZP) szerint a vállalkozók nem igazán ismerik ezt a lehetőséget, a helyi médiában ezt hirdetni kellene. A szocialista politikus szerint minden uniós támogatásnak is a helyi vállalkozókat kellene szolgálni. Ezzel több embert foglalkoztatnak, hosszabb távon fizetnek adót. Az egész város érdeke, hogy a következő öt évben erősítsék a helyi vállalkozókat.

(Fotó: Palcsek István)

Dávid Zoltán polgármester szerint olyan munka folyik, ami a vállalkozókat és a térséget segíti.

Tóth-Kása Sándor (Fidesz) szerint a kezdő vállalkozásoknak ez nagy lehetőség. A fideszes képviselő szerint át kéne gondolni, hogy ezt nem hitelként, hanem támogatásként valósulna meg.

10:06

Mindkét határozati javaslatot 10 igennel és 4 tartózkodással fogadták el.

4) Döntés az orosházi 6. számú tartósan betöltetlen fogorvosi körzet betöltésére érkezett pályázat elbírálásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A hatodik számú fogorvosi körzet betöltésére kiírt pályázatra egy cég, a Jónás-Dent Egészségügyi Szolgáltató Bt. képviseletében dr. Jónás Krisztina jelentkezett. A szükséges feltételeket az általa működtetett cég biztosítaná, míg a fogorvosi tevékenységet ő végezné. A testület pozitív elbírálása esetén április 1-től látná el feladatát.

Vita nélkül szavaztak, a napirendet 14 igennel elfogadták.

5.) Az Eötvös téri birkózócsarnokkal kapcsolatos további döntések meghozatala. Az előterjesztés itt érhető el.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk korábban ,egy új birkozócsarnokot építenek az Eötvös-csarnok mellé. A napirendi pont most a szükséges, mintegy 15 millió forintos önerőről, valamint a szükséges együttműködési megállapodásokról szól. Ez alapján az önkormányzat, illetve az Orosházi Spartacus Birkózó Klub, valamint a Beruházási, Műszaki, Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) kötne együttműködési megállapodást. A BMSK a közbeszerzési eljárást folytatná le, míg az önkormányzat a szükséges engedélyezési és tervdokumentációkat szerzi be.

Fetser János (MSZP) támogathatónak tartja a birkózócsarnokot, de arra mutatott rá, hogy talán a város saját erejét meghaladva vállal kötelezettségeket. Rávilágított, hogy más sportágaknak is jogos igénye van ilyen csarnokra, ilyen például a tenisz, asztalitenisz. A szocialista politikus szerint nem biztos, hogy az Eötvös-csarnok mellett van a legjobb helye a birkózócsarnoknak, de jelenleg ő sem tud ennél jobbat. Azt kérte, hogy az új épület illeszkedjen a már meglévő környezetbe. Hozzátette, a Mátrai Sándor Stadionra is ráfér a felújítás, továbbá a tanuszoda esetében is fel kell gyorsítani a folyamatokat.

Bodóczi András (KOV) azt kérdezte, hogy az új épület csak birkózásra lesz alkalmas vagy esetleg más sportokat is lehet ott űzni. A képviselő szerint amennyiben nem, akkor ezt át kell gondolni. Emellett a környéken található kevés parkoló problémáját is felhozta.

Bojtor István alpolgármester szerint az új csarnok nem növeli a parkolási problémát, de ettől függetlenül dolgoznak ennek a megoldásán. Fetser János felvetéseire úgy felelt, hogy ahány szakszövetség annyi támogatási forma és előírás van, ezért a pályázatban már a fenntarthatóságról is nyilatkozni kell.

Széll Attila, a Spartacus elnöke úgy kezdte felszólalását, hogy a birkózás Orosházán idén száz éves, a városban a sportág mély gyökerekkel bír és eredményes sportolókat adott. Az elnök szerint is egy multifunkciós csarnok lenne a jó megoldás, volt is rá terv, de ez meghiúsult. Kiemelte, hogy mivel ez a mostani pályázat 2020-ban lejár, így ezzel nem várhattak.
Elmondta, hogy a vízmelegítésen kívül, mindent a napelemrendszer lát majd el. Rámutatott, hogy a teremben testnevelés órákat is tarthatnak majd, hiszen az Eötvös-csarnok rendkívül leterhelt a kézilabda miatt. Széll elmondta, hogy megkereste az Orosházi Női Kézilabda Club vezetője is, hogy a konditermet eszközökkel támogatná, így ezt ők is használnák majd.

Tóth-Kása Sándor (Fidesz) szerint, ha egy civil vagy sportegyesület elnyer egy pályázatot, akkor az önkormányzatnak azt a lehetséges eszközökkel támogatnia kell. A fedett uszodával kapcsolatban elmondta, hogy akár egy utánpótlás vízilabdacsapat elindításával látványcsapatsportág támogatások felhasználásával is megvalósítható lenne.

Németh Béla (Fidesz) elmondta, hogy minden sportágnak szurkolója. A mellékkérdésekkel, mint a parkolás vagy fák nem kell most foglalkozni, hiszen ezeket majd az élet megoldja. Az a lényeg, hogy gyarapszik a város és a mindennapos testnevelésnél nagy segítségére.

Sebők Éva (KOV) szerint is szükség van a fejlesztésre. Megjegyezte, hogy a pályázatoknál mindig történik valami váratlan, ami miatt újra tárgyalások szükségesek, ez pedig növeli a költségeket. Azt kéri, hogy tanuljanak az esetből, hogy jövőben ilyen ne legyen.

Széll Attila elmondta, hogy 2018-ban nyújtották be a pályázatot és az “aktatologatásnak” köszönhetően nőttek az anyagköltségek. Kiemelte, hogy a beruházásban az önkormányzatnak a költsége nem növekszik.

A vita után szavaztak, 12 igennel és 2 tartózkodással elfogadták a napirendet.

10:53

Dávid Zoltán tíz perc szünetet rendelt el.

11:08 Folytatódik az ülés.

6.) Az Orosházi Települési Értéktár Bizottság módosított Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Kérdés és vita nélkül szavaztak. 14 igennel elfogadták. 

Dávid Zoltán gratulált Józó Tamásnénak és Horváth Józsefnek az új tisztségeikhez.

7.) A Justh Zsigmond Városi Könyvtár 2019. évi beszámolója és 2020. évi munkaterve. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Dávid Zoltán polgármester megköszönte Buzai Csaba munkáját. A városvezető szerint a könyvtárban komoly szakmai munka folyik, bizonyítja ezt a számtalan elismerés is.

Kérdés és vita nem volt, 14 egyhangú igennel elfogadták a napirendet.

8.) Beszámoló a Mezei Őrszolgálat 2019. évi tevékenységéről. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A mezőőrök tavaly 234 esetben igazoltattak ebből 102 esetben volt szükség további intézkedésre.
A mezőőrök saját hatáskörben 119 esetben, rendőrséggel közösen 90 alkalommal, míg a rendőrséggel közös szolgálat idején 183-szor intézkedtek. A katasztrófavédelem munkáját is segítették a viharkárok felszámolásánál, de az orvosi ügyeletnek és a vadásztársaságoknak is besegítettek.

Fetser János (MSZP) szerint az elkészített beszámoló nem megfelelő. Papp Róbert (KOV) is tett észrevételt, hogy a monori részen kevesebbet látják a mezőőröket, arra kérte őket többet járjanak arra.

Fetser János (MSZP) tolmácsolt egy lakossági jelzést. Elmondta, hogy az elhagyott tanyahelyeken illegális szemetet, hulladékot raknak le, amit jeleztek a hivatalnak és nem foglalkozott vele.

Dávid Zoltán polgármester arra kérte Fetser Jánost, hogy jelezze a szünetben a jegyző felé és utánanéznek.

Szokolai-Olasz Mónika (Fidesz) szerint nincs baj a beszámolóval. Elmondta, hogy az ESZK tanyagondnoki szolgálata által jó kapcsolatot ápolnak a mezőőrökkel.

(Fotó: Palcsek István)

Végül 11 igen 1 nem és 2 tartózkodással elfogadták a napirendet.

9) A szociális szolgáltatásokról szóló 10/2015. (III.30.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Kérdés és vita ezúttal sem volt. 10 igennel, 3 nemmel és egy tartózkodással elfogadták a napirendet.

11:17

10) Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

13 igennel és 1 tartózkodással elfogadták a napirendet.

11) Döntés az Alföld Gyöngye Szálloda és a hozzá tartozó vagyonelemek további üzemeltetéséről. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Az önkormányzatnak több folyamatban lévő pályázata van, melynek tárgya az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont környékén megvalósuló közösségi tér kialakítása, turisztikai célú projektelemek megvalósítása.

Az előterjesztésben Fejes Róbertné javaslatot tett az Alföld Gyöngye Hotel és környékének komplex hasznosítására, üzemeltetésére vonatkozóan, hogy az a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. részére adják át, melynek első lépése az Alföld Gyöngye Hotel üzemeltetésének átadása. A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. vezetése a szálló jelenlegi üzemeltetőjétől megkapott gazdasági adatok alapján elkészítette az üzemeltetésre vonatkozó üzleti tervét, megvizsgálta az átadásra vonatkozó legkedvezőbb jogi megoldást, elvégezte az átadással járó előnyök és kockázatok vizsgálatát, elkészítette az üzemeltetésre vonatkozó szakmai javaslatát, figyelembe véve a Kft. nonprofit és közhasznú jellegéből adódó szabályozásra.

A feladat ellátáshoz az alábbi döntések meghozatalát emelték ki szükségesként: elvi döntés a pályázatokkal megvalósuló projektelemek jövőbeni üzemeltetésére; a szálloda, konyha, kalandpark és DOTTÓ vonat üzemeltetésére vonatkozó hatályos szerződés megszüntetése; a DOTTÓ vonat változatlanul a Városüzemeltetési Zrt. általi üzemeltetésére vonatkozó megállapodás megkötése; az Alföld Gyöngye Hotel, konyhaépület és kalandpark Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. általi üzemeltetésével kapcsolatos döntés meghozatala.

Papp Róbert (KOV) név szerinti szavazást kért.

Fetser János (MSZP) úgy fogalmazott, hogy vegyes érzései vannak az előterjesztéssel kapcsolatban, azt a bizottsági ülésen nem támogatta. Felmerült, hogy miért van erre az előterjesztésre szükség. Elmondta, hogy amit a városmarketingre fordít a város, az ablakon kidobott pénz. Véleménye szerint nincsenek jól kitalálva a helyi rendezvények, fesztiválok. Egy profi befektetőnek adná át a szálloda vezetését, szigorú pénzügyi feltételekkel. Megkérdezte, hogy miért kell ekkora összeget szállodaüzemeltetésre fordítani.

Fejes Róbertné alpolgármester elmondta, hogy azokból a számokból dolgoztak, amit kaptak. Egy turisztikai kerekasztalt is létre lehetne hozni, amivel olyan ötleteket dolgozhatnak ki, ami előre visz.
A szakember gárda, valamint a megfelelő üzemeltetés az a Petőfi Művelődési Központ keretében adott. Igyekeznek a jövőben minél több vendéget, egyesületet, sportcsapatot idecsábítani, hogy minél több bevételhez juthasson a város.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy a szálloda környékén egy bowling és moziterem mellett a rendezvénytér kialakítása zajlik, amiért szintén a PMK fog felelni. Ezek indokolják az előterjesztést. Egyetértett azzal, hogy ez legyen az utolsó próbálkozás, hogy nyereségessé tegyék a szállodát, de bízik benne ezúttal sikerül.

1.határozati javaslat:
Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Papp Róbert: nem, Raffai János: nem, Sebők Éva: nem, Szokolai-Olasz Mónika: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

2. határozati javaslat:
Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Papp Róbert: nem, Raffai János: nem, Sebők Éva: nem, Szokolai-Olasz Mónika: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

3. határozati javaslat:
Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Papp Róbert: nem, Raffai János: nem, Sebők Éva: nem, Szokolai-Olasz Mónika: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

4. határozati javaslat:
Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Papp Róbert: nem, Raffai János: nem, Sebők Éva: nem, Szokolai-Olasz Mónika: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

Fejes Róbertné alpolgármester elmondta, hogy ezzel a témával kapcsolatban Galló Ferenc a Facebookon hamis vádakkal illette az alpolgármestert és a PMK ügyvezetőjét, Lajti Tímeát is.

Molnár Béla alpolgármester felszólalásában elmondta, annak aki feljelentést akar tenni, el kell gondolkodnia a hamis vád intézményén. Bízik benne, hogy névvel teszik majd, mert a Facebookon leírt állítások nem igazak. Felháborítja, hogy nem is az orosháziak próbálják befolyásolni a testület munkáját.

Papp Róbert (KOV) tájékoztatást kért az ügyről.

Dávid Zoltán polgármester mondta, hogy ennek tisztázásáról a bejelentések napirendnél lesz lehetőség.

12) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A napirendet 9 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

13) Beszámoló a polgármester és a bizottságok átruházott hatásköreinek gyakorlásáról. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A napirendet 9 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

14) „Csapadék-és belvízvédelmi fejlesztések Orosházán a TOP-2.1.3-15-BS1-2016-00005 azonosító számú projekt keretében” pótmunkáival kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Még 2019. augusztus 29-én kivitelezési szerződést kötött az önkormányzat az A-Mezőgép Kft-vel. A Vállalkozó 1. számú vállalkozói követelésében jelezte, hogy a CS-3-6 számú csatornaszakaszon a munkaárok visszatöltése az Eszperantó utcában bányahomokkal, a Zombai utcában – zöldsávban – helyi földanyaggal történt. A Vállalkozó mindkét esetben az előírt talajtömörítést elvégezte, továbbá akkreditált szervezettel tömörségméréseket végeztetett. A vizsgálati jegyzőkönyv adatai alapján a földanyaggal történt visszatöltés esetén a tömörségi fok értékek nem megfelelőek. Ezen adatok alapján az útburkolatba eső csatornaszakaszoknál talajcsere szükségességét jelezte és egyidejűleg pótmunkaként bejelentette. A műszaki ellenőr a vállalkozó pótmunka igényét jóváhagyta, a becsatolt költségvetést megalapozottnak tartotta. A Vállalkozó árajánlata alapján a talajcserére vonatkozó pótmunka fedezetigény 8.960.241 forint + ÁFA.

A Vállalkozó 2. számú akadályközlésében jelezte, hogy az Eszperantó utcában gázközmű kiváltása szükséges, mely a vállalkozási szerződés mellékletét képező műszaki entációban nem szerepel. A műszaki ellenőr a DN63 PE gázvezeték 50 méter hosszon való kiváltását szükségesnek és pótmunkának nyilvánította. A gázközmű kiváltására az önkormányzat a közbeszerzési eljárással összhangban a tervezési munkát megrendelte az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. Békéscsabai Üzemegységétől. A terveket elkészültük után átadják a vállalkozónak. A vállalkozó árajánlata alapján a gázközmű kiváltás kivitelezés pótmunka fedezetigénye 4.526.850 forint + ÁFA. A pótmunkák becsült értéke mindösszesen: nettó 13.487.091 forint + ÁFA, azaz mindösszesen bruttó 17.128.606 forint. A Polgári Törvénykönyv alapján a vállalkozó köteles elvégezni az utólag megrendelt, különösen tervmódosítás miatt szükségessé váló munkát is, ha annak elvégzése nem teszi feladatát aránytalanul terhesebbé.

Fetser János (MSZP) szerint az egyik legfontosabb beruházásról van szó. Azt gondolja, hogy vállalnia kéne a felelősséget a kivitelezőnek, a kiviteli terv készítőjének is.

Molnár Béla szerint ez klasszikus pótmunka, ami előfordulhat. Az alpolgármester szakmailag is megindokolta a kivitelező jogos igényét.

Fetser János (MSZP) elmondta, hogy az elmúlt évek rossz tapasztalata miatt bizonytalan. Nehezményezte, hogy a kivitelezők, ellenőrök nem személyesen válaszolják meg a kérdéseket.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy a következő testületi ülésre elhívja az illetékeseket.

Hosszas vita után szavaztak: 9 igen 5 tartózkodással elfogadták a napirendet.

15) Felhatalmazás közbeszerzési feladat ellátására vonatkozó szerződéskötésre. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében kiírt és támogatásban részesített “Az orosházi közösségért – helyi identitást és kohéziót erősítő programok” elnevezésű, továbbá a Gyopárosfürdőn megvalósuló napelemes park projektek vonatkozásában közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges. A közbeszerző kiválasztása tárgyában beszerzési eljárás folytattak le, melyben a megadott bírálati szempont alapján – az összességében legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás – a nyertes ajánlattevő a kiskunhalasi JT Infotéka Kft. A megbízási díj összege a két eljárás vonatkozásában 1.580.000 forint + ÁFA, azaz bruttó 2.006.600 forint.

A napirendet 9 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták.

16) Tulajdonosi hozzájárulás és támogatás nyújtása és elszámolás elfogadása az Orosházi Munkás Testedző Kör – Utánpótlás Labdarúgó Egyesület 1913 TAO beruházásához. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Az Orosházi Munkás Testedző Kör – Utánpótlás Labdarúgó Egyesület 1913 (OMTK-ULE) támogatási kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz az egyesület 2018-2019. évi TAO pályázatának tárgyi eszköz beruházásához szükséges önrész biztosítására. Az Egyesület tárgyi eszköz beruházás, felújítás támogatási jogcímeken a 2018. december 4. napján jóváhagyott 2018/2019. évi sportágfejlesztési programjában összesen bruttó 101.858.999 forint összegre – amely összegből bruttó 71.301.299 forint támogatás és bruttó 30.557.700 forint önrész – kapott jóváhagyást a Magyar Labdarúgó Szövetségtől. Az a meghatározott visszafizetési kötelezettség mellett elszámolt az önkormányzati támogatás összegével. Ezen elszámolást a Közgazdasági Iroda áttekintette és jóváhagyta, az elszámolás elfogadásáról az 1. határozati javaslat rendelkezik.

Az elszámolás tételesen megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Irodáján. A fennmaradó tárgyi eszköz beruházás, felújítás (előfinanszírozott ingatlan és nem ingatlan) jogcímeken megítélt támogatás hiányzó részét, azaz bruttó 64.301.299 forintot sikerült az év végére realizálni, így lehetőség nyílik a vállalt fejlesztések maradéktalan megvalósítására. Ennek szükséges feltétele a 30 százalékos önrész biztosítása, amelynek összege bruttó 27.557.700 forint.

Az egyesület kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy a beruházások megvalósításához szükséges önrész teljes összegét biztosítsák számukra. Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelete a 2020. évi beruházási és felhalmozási kiadásai között biztosítja a fedezetet a szükséges döntés meghozatalához. A beruházásokat teljes egészében az OMTK-ULE 1913, mint a TAO pályázat kedvezményezettje végezteti el

Első határozati javaslat: 10 igen, 1 nem, 3 tartózkodás

Második határozati javaslat: 10 igen, 1 nem, 3 tartózkodás

Bejelentések következnek.

Papp Róbert (KOV) tájékoztatást kért az Alföld Gyöngye Hotelről szóló bejegyzésnél tett kijelentéseiről.

Fejes Róbertné alpolgármester felolvasta Galló Ferenc bejegyezését, majd elmondta, hogy feljelentést fog tenni az ügyben.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy beszerzik az adatokat és kiderül kinek van igaza.

Kérdések következnek.

Sebők Éva (KOV) arról érdeklődött, hogy előterjesztését miért nem veszik fel napirendre, hiszen a mai testületi ülésen is előkerültek olyan kérdések, amelyeknél segített volna.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a testület döntött így.

Zárt ülés keretében folytatódik az ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.