- hirdetés -

A képviselő testület legutóbbi ülésén biztosította támogatásáról a leendő új birkózó csarnok létrejöttét. Ha minden a tervek szerint alakul, már ősszel megkezdődhet az építés.

A kormány elfogadott 2013-ban egy sportág fejlesztési koncepciót, melyben tizenhat sportág, köztük a birkózás támogatása szerepel. Ebben a sportolói létszám és az elért eredmények alapján részesülnek juttatásban a sportágak. E mellett fut egy másik, az elavult létesítmények felújítását, újak építését célzó létesítményfejlesztési támogatás is.

Elsőként 2013-tól a felújításra szoruló edzőtermek nyílászáró cseréjét, vizesblokk felújítását, stb. támogatta pályázatos formában a központi költségvetés.

(Fotó: OSBK)

A 2020-ig tartó időszak vége felé nyílt lehetőség új létesítmény építésére pályázni. Az orosházi pályázatról, a múlttól a jövőig, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK) elnöke, Szél Attila tájékoztatott:

– Egyesületünk második, 2017-ben benyújtott pályázatát fogadták el, mely szerint egy két szőnyeges csarnokot építhetünk az Eötvös iskola területén. A városvezetés, Dávid Zoltán polgármester és Bojtor István alpolgármester teljes mellszélességgel az ügy mellé álltak. A Magyar Birkózó Szövetség az elfogadott pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumába továbbította, de ahhoz, hogy ebből lehessen valami, a városnak, mint tulajdonosnak a hozzájárulása volt szükséges. Ezt a múlt héten a képviselő testülettől megkaptuk. Benyújtjuk a minisztérium felé és nagyon nagy valószínűséggel hozzáláthatunk a munkához. Az iskola területe több szempontból is ideális helyszín. Egyrészt oda visszük a sportot, ahol a gyerekek vannak, másrészt segítünk az iskolának is a mindennapos testnevelés megoldásában – mondta el az elnök.

Az új csarnok látványterve

Az EMMI végső jóváhagyása után indulhat a tervezés, meg lehet kezdeni a közbeszerzési eljárást és annak lezárása után, optimális esetben még az idén megtörténhet az első „kapavágás” is. A 160 milliós új létesítmény – melyben helyet kap a két szőnyeges csarnok mellett egy konditerem, öltözők, vizesblokk, szauna és egy közösségi tér – kedvezményezettje az OSBK, tulajdonosa pedig Orosháza városa lesz.

A birkózók nagyon bíznak benne, hogy az orosházi birkózás indulásának századik évfordulóján, 2020-ban birtokba is vehetik a sportág számára méltó körülményeket biztosító új csarnokot.

Meg van az NB I-es sorsolás

A Magyar Birkózó Szövetség a napokban elkészítette az NB I-es birkózó csapatbajnokság sorsolását. Kihasználtuk az alkalmat és megkérdeztük az elnököt, hogy van megelégedve Fortunával?

– Nagy örömmel fogadtuk a sorsolást. Az egyesület, a tavalyi feljutáskor a bennmaradást tűzte ki célul. Csoport ellenfeleinket, a Kecskemét, a BVSC és az Érd csapatát is a verhető ellenfél kategóriájába sorolnám. Hogy valóban sikerül-e legyőznünk őket, azt nem tudom, ez még a jövő zenéje, de lényegesen jobb a helyzetünk, mintha a Honvéd, a Vasas, vagy a Szigetszentmiklós lenne a riválisunk. Úgy gondolom, ilyen szempontból Fortuna mellénk állt – értékelt az elnök.

Reméljük Szél Attilának mindenben igaza lesz és megragad a klub az első osztályban, valamint jövő év végétől már az új csarnokban készülhetnek a versenyekre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.