- hirdetés -

A február 12-i képviselő-testületi ülésre terjesztette be Orosháza 2024-es költségvetését a város önkormányzata. A részletekről Orosháza alpolgármestere, Bojtor István adott tájékoztatást. 

– Egy költségvetés fő feladata, hogy a város kötelező feladatait el tudjuk látni, illetve ezekre forrást biztosítsunk. Amennyiben marad még forrás, akkor az úgynevezett nem kötelező, önként vállalt feladatokra is biztosítani tudunk megfelelő kereteket. A város költségvetésének idei fő összege közel 11 milliárd forint. 

Azt ugye tudni kell, hogy a költségvetés esetében az igények mindig messze meghaladják a lehetőségeket. Az idei igények, amit a költségvetéssel szemben támasztottak, közel 4 milliárd forinttal haladták meg a rendelkezésre álló forrásokat, tehát innen kellett a tervezés első szakaszában elindulnunk. A tavalyi évben, azaz 2023 elején még nagy bizonytalanságot okozott az energiaárak várható alakulása. Ezek egy kissé megnyugodni látszanak, ilyen szempontból a költségvetésünkben idén kisebb kiadásokat is tervezhettünk az energiaköltségre, viszont míg tavaly erre kompenzációt kaptunk az államtól (308 millió forintot), ezzel idén nem számolhattunk – árulta el az alpolgármester. 

Mint mondta, komolyan befolyásolta az idei év költségvetését a kormányzat azon intézkedése, amely a minimálbérrel és a bérminimummal kapcsolatos, ami egyrészt érintette az intézmények, cégek, dolgozók egy részét is, valamint megfontolásra késztette az önkormányzatot abban, hogy versenyképes, vagy legalábbis ahhoz közelítő bérezést alakítsanak ki az intézményeknél. Volt lehetőség minden területen bérfejlesztésre, hogy az intézmények és cégek meg tudják tenni a saját döntésük által differenciált bérfejlesztéseket, olyan ágazatokban is, melyet nem érintett a központi szabályozás. 

A város idei bevételeit (például iparűzési adó, ingatlanadók) óvatosan, de a tavalyi évhez képest kicsit nagyobb összeggel tervezték meg. Ezen kívül a város bevételeihez tartoznak a központi bevételek, azok a kormányzati bevételek, melyek célirányosan érkeznek. Ilyen például a bértámogatás vagy azok a bevételek, melyek kimondottan kötött formájúak, pályázatok megvalósítására nyerték őket. Utóbbi összegeket is csak a célnak megfelelően lehet használni. 

A legutóbbi testületi ülésen fogadták el a 2024-es költségvetést (Fotó: Nagy Kristóf)

– A saját forrású fejlesztéseinket a lehető legszükségesebbekre korlátoztuk, olyan felújításokat, karbantartásokat és fejlesztéseket fogunk tudni megcsinálni, melyek egyrészt égetően szükségesek, másrészt már hosszú évek óta halasztott fejlesztések, de nagyon fontosak a városlakók komfortérzete szempontjából. 

Mint ahogy hitelfelvétellel is tervezett az önkormányzat, egyrészt a fürdő tetőszerkezetének megjavítására, melyről a tavalyi évben döntött egyhangúan a képviselő-testület. Ez is benne van a költségvetés terveiben, valamint közel 100 millió forint kisebb fejlesztésekre. Folyamatosan csökkent a korábban felvett hiteleink állománya, így azt mondhatom, hogy újabb nagy terheket ezáltal nem vállaltunk a költségvetés nagyságrendjéhez képest – sorolta. 

Hozzátette, fontos, hogy mind az intézményeik, mind a cégeik megfelelő összeggel tudják indítani az évet, hiszen mindenkinek komoly feladata van a város életében. Emellett lehetőséget tudtak biztosítani a különböző típusú támogatásokra, az oktatás, a sport vagy a kórház támogatására, valamint a szociális ellátások sem szenvedtek csorbát, sőt ezek mértékét növelni is tudták. Senki igénye nem fog teljesítetlenül maradni. 

– Úgy gondolom, ez egy biztonságosan megtervezett költségvetés, de persze év közben is történhetnek olyan dolgok, melyek befolyásolhatják akár a bevételi, akár a kiadási oldalt, melyre figyelemmel kell lennünk és terveinket ezekhez igazítanunk – tette hozzá Bojtor István. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.