- hirdetés -

Megemlékezés, kórház, szociális ügyek, tűzoltók, Máltai, temetők, új sportcsarnok, 2023-as beszámolók, óvodatej és még számos téma szerepelt a mai képviselő-testületi ülés napirendjén. Papp Róbert hiányzása mellett 13 képviselő hozott döntéseket a város ügyeiben. 

Megemlékezéssel kezdte a márciusi ülését a képviselő-testület. Cseh István emléke előtt adózva néma főhajtássalemlékeztek a híres orosházi mesterfodrászra és közéleti szereplőre a városatyák. 

A sajnálatos haláleset kapcsán új bizottsági tag megválasztása is szükségessé vált. Azonban mielőtt a kérdésben döntés született volna, ügyrendi javaslat érkezett Fetser János részéről. Bár a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagságáról nem szólt eredetileg előterjesztés, Fetser János azzal a javaslattal fordult a képviselőkhöz, hogy bizottsági tagságából hívják vissza Papp Róbert önkormányzati képviselőt, helyette pedig válasszanak meg egy külsős személyt. A javaslattevő azzal indokolta a felvetését, hogy a szóban forgó képviselő nem vesz részt a bizottság munkájában, csak a tiszteletdíját veszi fel, ezért szükségesnek látja a cserét. A javaslat előkészítetlensége okán végül erről nem tárgyalt érdemben a grémium. 

Ugyanakkor az illetékes bizottságok döntéseit is figyelembe véve Seres Péter András személyében új tagot választottak a képviselők az önkormányzat Pénzügyi Bizottságába. Az új tag a februárban elhunyt Cseh Béla István nem képviselő bizottsági tag helyét veszi át. Így a bizottság továbbra is kilenc taggal dolgozik tovább. 

A folytatásban a kórház támogatásával foglalkoztak a képviselők. Méltatva a kórházi dolgozók és az intézmény vezetése részéről tapasztalt erőfeszítéseket Dávid Zoltán polgármester a tavalyinál is jelentősebb anyagi támogatást javasolt a gyógyító intézmény számára. Az előterjesztés a tavalyi második félév támogatásáról és az idei első félév összegeiről szólt. A kórház körül mindig nagy a politikai adok-kapok, az ellenzéki képviselők gyakran fogalmaznak meg kritikákat, emelik ki a negatívumokat, a közösségi médiában sokszor fals információk keringnek, ahogy ezek a felhangok az ülésen is megjelentek. Ilyen aktuálisan a bőrgyógyászat kérdése, amelyről a főigazgató elmondta, hogy április 8-tól újra indul az ellátás – ez időközben a kórház Facebook oldalán is megjelent a Szerk. Ezért az előterjesztés kapcsán jelenlévő dr. Bozsár Stefánia főigazgató kiemelte, nem segíti a kórház munkáját, ha bármilyen hiány, probléma merül fel, abból politikai csatározás keletkezik. Kérte, hogy tiszteljék meg az itt dolgozó egészségügyi dolgozókat, akiknek a többsége orosházi, és a munkájuk inkább elismerést érdemel ahelyett, hogy folyton pellengérre állítják őket, és ezzel zavarják a szakmai munkát, továbbá bizonytalanságot keltenek az ellátottak körében.

A főigazgató jelezte, a kórházban azon dolgoznak, hogy biztosítsák a szükséges humánerőforrást. A megbízott vezetőarra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy legyenek partnerek a problémák kezelésében, ne gerjesszék a hangulatot. Egyben arról tájékoztatta a testületet, hogy az előterjesztésben kért idei támogatás a hadra fogható, fiatal orvosok fizetésükön felüli motiválását biztosítja a vállalt plusz feladatokért cserébe.  

Elfogadva a főigazgató érveit és megköszönve a kórház dolgozóinak áldozatvállalását a képviselők megszavazták a kórház 2023 második félévi támogatásának elszámolását, és jóváhagyták a 2024 első félévére szóló kérelmet. Így a város 9,8 millió forintot biztosít június 30-ig az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára a biztonságos és magasabb szintű betegellátás megszervezése érdekében. Továbbá szintén csak június végéig 1,2 millió forint keretösszegben támogatást nyújt havonta legfeljebb 4 orvos 50 ezer forint összegű plusz juttatásának biztosításához a plusz feladatok javadalmazásáért. Ezen felül egymillió forinttal támogatja a város a sürgős eszközjavításokat és a váratlan eszközbeszerzést a kórházban. 

Több tételben módosította a testület a város szociális szolgáltatásokról szóló rendeletét. Ezek között döntés született arról, hogy civil szervezetek bővítik a Szociális Kerekasztalt, amelynek feladata a szolgáltatástervezési koncepcióban és a Helyi Esélyegyenlőségi Tervben meghatározott feladatok megvalósulásának és végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése. Továbbá a módosítások értelmében április 1-től változnak a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjai. Az új díjak tételesen elérhetők Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központjának egyes intézményeiben. 

Tavaly is kiválóan helyt álltak az orosházi tűzoltók, mind az általános feladatokban, mind a veszélyes helyzetekben, de még a beavatkozásokat követő lakosságvédelmi feladatokban is kiválóra vizsgáztak a helyi lánglovagok. A tűzoltók tavalyi munkájáról, feladatairól és eredményeiről az orosházi tűzoltóparancsnok, Bohák János tűzoltó alezredes, tűzoltósági tanácsos számolt be a testületnek. Az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területe Orosháza mellett további 11 településre terjed ki. A napi feladatokat 14 szakemberrel, 2 gépjárműfecskendővel, 1 vízszállító járművel, 1 magasból mentő járművel, továbbá 1 ún. gyorsbeavatkozó, műszaki mentő gépjárművel látják el. Az orosházi tűzoltók tavaly összesen 559 esethez vonultak, ezek közül 307 volt helyben, a városban, illetve annak közigazgatási területén. Az orosházi esetek jelentős részét műszaki mentések tették ki, 212 esetben volt szükség a tűzoltók ilyen jellegű beavatkozására. Tűzhöz mindösszesen 42 alkalommal vonultak a városban, 53 esetben pedig téves riasztás történt, ezek többsége a tűzjelző berendezések jelzéséből adódott. Az éles bevetéseken túl 56 alkalommal gyakorlatoztak a tűzoltók, többnyire kiemelt fontosságú létesítményekben, intézményekben. 

A parancsnok összegzése szerint tavaly a tűzesetek száma csökkenő, míg a műszaki mentések száma emelkedő tendenciát mutatott. Ez utóbbi okát a szélsőséges időjárás károkozásában látja a szakember. Abban viszont nincsváltozás, hogy a káresemények keletkezésének két kiemelt időszaka a télvégi-tavaszi hónapokra, illetve a nyári-kora őszi hónapokra tehető. 

A képviselők elfogadva a beszámolót megköszönték a tűzoltók munkáját. 

Döntöttek, a temetők üzemeltetéséhez idén is jelentős összeggel járul hozzá az önkormányzat. Az Evangélikus Egyházközség kérésének megfelelően összesen 6,5 millió forintot biztosít a város a temetőkben a belső utak javítására, hulladékszállításra és a zöldfelületek karbantartására. 

Egyben a képviselők elfogadták az egyházközség beszámolóját a tavalyi támogatásfelhasználásról. A két szervezet között fennálló Kegyeleti Szolgáltatási Szerződés alapján a tavalyi év második felében 3 millió 834 ezer forint támogatást biztosított az önkormányzat a temetőt üzemeltető egyházközségnek. Ebből az összegből jutott az Alvégi temető ravatalozója hátsó hűtőberendezésének és környezetének felújítására, valamint a köztemetésnek helyet biztosító 31-es parcella rendbetételére is.

Új kézilabda-sportcsarnokkal gazdagodhat Orosháza. Ehhez a tervéhez kért elvi hozzájárulást a Csiko-Boat Sportegyesület a képviselő-testülettől, amelyet természetesen meg is kapott. A 2004 óta működő orosházi egyesület egyedi kérelmet nyújt be TAO-pályázat keretében, amelyből mintegy 2100 m2-i beépített területet – a pálya mellett ez magába foglalja a kiszolgáló helyiségeket is –, továbbá 30 darab parkolóhelyet hoznának létre. Az önkormányzat a beruházáshoz szükséges területet a Gyopárosi úton, a 7505/9. helyrajzi számú ingatlanán biztosítja, vállalva, hogy sikeres pályázat esetén gondoskodik a szükséges telekmegosztásról és az egyéb adminisztratív teendőkről. A pályázat szabályai szerint az újonnan megépített sportcsarnok a város tulajdonába kerülne, míg az egyesület 15 évig lenne jogosult a használatára. 

A városvezetők mellett a testületből többen is köszönetüket fejezték a Máltai Játszótér üzemeltetőinek a tavalyi működés beszámolója kapcsán. A játszótér és az általa nyújtott szabadidős lehetőségek népszerűsége ma is töretlen. Az adtok szerint tavaly ötezerrel több látogatás történt a játszótéren, mint az előző évben, azaz 31 ezer látogatást regisztráltak az üzemeltetők. Az önkormányzat 2023-ban 6 millió 300 ezer forinttal segítette a „Máltai” működést. 

A népkonyhai szolgáltatás tavalyi beszámolója kapcsán a grémium tagjai kijelentették, hogy az ellátásra szükség van. Bár a képviselők szeretnék, ha mielőbb szolgáltatóváltás történne, de a napi meleg étel biztosítását nem szeretnék megvonni emiatt a rászorulóktól. A 2023-as adatok alapján az ingyenes meleg ételt összesen 286 személy igényelte, napi rendszerességgel átlagosan 91 fő ebédelt így a Táncsics utca 32. szám alatt. A szolgáltatás egyelőre a megszokott keretek között folytatódik tovább.

Az ülés keretében szintén elfogadták a képviselők az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány 2023-asbeszámolóját, továbbá a Mezei Őrszolgálat tavalyi beszámolóját. Felhatalmazták Molnár Béla társadalmi megbízatású alpolgármestert, hogy a zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása projekt kapcsán minimalizálja az önkormányzat kiadásait, tárgyaljon a szerződéses partnerekkel, a támogatóval. Valamint további, jellemzően adminisztratív jellegű döntések születtek az SZMSZ és a tavalyi költségvetés kapcsán. 

A képviselők döntöttek arról, hogy a következő nevelési évre az önkormányzati óvoda számára pályáznak az óvodatej programba. Ennek értelmében 445 orosházi óvodás kaphat szeptembertől heti három alkalommal ingyenesen tejet, illetve a program keretében biztosított tejterméket. 

A hónap testületi ülésének utolsó előterjesztése is a gyerekekről szólt. A képviselő-testület nyilatkozatot fogadott el a gyermekek védelméről. Kinyilatkoztatták, hogy elítélnek minden, a gyermekek sérelmére, kiszolgáltatottságuk kihasználásával elkövetett cselekményt, bűncselekményt. Egyetértenek azzal a kormányzati törekvéssel, hogy Magyarországon kell lennie a legszigorúbb gyermekvédelmi rendszernek, s részt vállaltak ennek megteremtésében. 

A képviselő-testület március 14-i ülésének előterjesztései elérhetők a város honlapján.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.