- hirdetés -

Összesen tizenhárom napirendi pontról tárgyal a testület június 26-án. Szó lesz háziorvosi rendelésről, néhány utca nevének módosításáról, új iskola orvosi rendelő kialakításáról, valamint sör részvények értékesítéséről.

09:05

Dávid Zoltán megnyitotta az ülést. A polgármester elmondta, hogy jelezte távolmaradását Dr. Szabó Ervin (Jobbik), Horváth József (Fidesz), a szintén fideszes képviselő, Sára Csaba később csatlakozik az üléshez. Elfogadták a napirendi pontokat.

A napirendek előtt Fetser János (MSZP) szólalt fel. Elmondta, hogy az orosházi önkormányzat titokban költi el az uniós forrásokat. Kifogásolta, – ahogy Fetser fogalmazott – fiktív rendezvényeket szerveznek, ahelyett, hogy a helyi rászorulóknak segítenének.

A napirend előtti felszólalás az alábbi linkre kattintva érhető el.

(Fotó: Rosta Tibor)

1.) Döntés a 6. számú fogorvosi körzet feladat-ellátási szerződésének megszűnéséről, illetve helyettesítéssel történő feladat ellátásról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az OROS-DENT Egészségügyi Szolgáltató Betéti Társaság képviseletében Dr. Herczegfalvi László fogorvos az önkormányzattal 2005. április 21-én feladat-ellátási szerződést kötött az orosházi 6. számú fogorvosi körzet lakosságának fogorvosi alapellátására területi ellátási kötelezettséggel. A fogorvos a szerződést 2019. június 30-ával felmondta.

Az egészségügyi alapellátásról szóló törvény értelmében az önkormányzatnak gondoskodni kell a fogorvosi alapellátásáról.
Mivel Dr. Herczegfalvi László praxisát nem értékesítette, ezért helyettesítéséről gondoskodni kell. Dr. Jónás Krisztina vállalta a körzetben fogorvosi helyettesítését. Dr. Herczegfalvi László saját ingatlanában, saját felszereltséggel végezte tevékenységét, ezért a helyettesítő fogorvos az SZTK-ban végezné munkáját heti 15 órában. A rendelőintézet 106-os fogorvosi rendelőjében Dr. Kalmár Mihállyal megosztott időben zajlana a helyettesítés, melyhez az eszközöket a jelenleg is ott praktizáló orvos részben biztosítaná. Dr. Jónás Krisztina kérelemmel élt a feladat ellátásához szükséges támogatási igényével összefüggésben.

Vita nélkül, az első határozati javaslatot 13 igennel, míg a második határozati javaslatot 11 igennel és két tartózkodással fogadta el a testület.

2.) Orosháza Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2014. (X.21.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A napirendet ismét vita nélkül, 10 igennel és három tartózkodással fogadta el a testület.

3.) Ingatlanhasználat biztosítása köznevelési feladatellátás céljából. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az Orosházi Református Egyházközség 2011. szeptember 1-jétől látja el a fenntartói feladatokat az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tekintetében. A fenntartói feladatok átvételével kapcsolatosan az Egyházközség és az önkormányzat egy 10 tanévre szóló közoktatási megállapodást kötött. A fenntartói feladatok átvételével egyidejűleg Orosháza Város Önkormányzata térítésmentesen biztosította az Egyházközség részére az intézmény székhelyeként szolgáló Előd utca 17. szám alatti iskolaépületet. A használat időtartamát a közoktatási megállapodással összhangban a felek szintén 10 tanévben határozták meg, így az ingatlanhasználati szerződés a 2021. augusztus 31. napjával lejár. Az Egyházközség kérelemmel fordult az önkormányzat felé, melyben arra kéri a képviselő-testületet, hogy a szerződés lejártát követően is biztosítsa az ingatlan használatát a részükre köznevelési feladatok ellátása céljából.

Vita, kérdés ezúttal sem volt, név szerint szavaztak.

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: tartózkodik, Fejes Róbertné: igen: Fetser János: nem, Füvesi Sándor: tartózkodik, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, Tóth Zoltánné: igen

4.) A Járási Hivatal kialakításához kapcsolódó megállapodás módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott az önkormányzat és a Békés Megyei Kormányhivatal közötti megállapodás módosítása iránt fordult a képviselő-testület felé. A 2012. október 31-én az Orosházi Járási Hivatal kialakítása tárgyában kötött megállapodás módosítása vált szükségessé, tekintettel arra, hogy az ICJ-128 Toyota Avensis személygépjárművet a kormányhivatal az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak a birtokába vissza kívánja adni.
A megállapodás szerint a Kormányhivatal az államigazgatási feladat ellátásához véglegesen feleslegessé vált vagyont köteles az Önkormányzat részére visszaadni. A gépjárművet értékesíteni fogja a város.

Vita nem volt, 12 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

5.) Döntés az „ENI-MEDICAL” Kft. – Dr. Medgyesi Erzsébet személyes ellátási kötelezettségével – feladat-ellátási szerződésének határozatlan időtartamúvá történő módosításáról (Orosházi 11. számú háziorvosi körzet). Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Dr. Medgyesi Erzsébet 2018. november 1-jével kezdte meg háziorvosi tevékenységét a 11.számú háziorvosi körzetben. A feladat-ellátási szerződés 15. pontja értelmében a szerződést határozatlan időtartamúvá módosíthatják, ha a háziorvos igazolja a háziorvostan szakorvosi szakképesítés megszerzését. Dr. Medgyesi Erzsébet az egészségügyi felsőfokú szakirányú megszerzéséről szóló Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) rendelete előírásainak eleget téve a háziorvosi szakképesítést megszerezte és az ezt igazoló okiratot az önkormányzat részére megküldte. Ezt figyelembe véve előkészítették jelen előterjesztés feladat-ellátási szerződés módosítását.

A testület 11 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadta a napirendet.

6.) Iskola-egészségügyi ellátás telephelyeinek bővítése. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium bejelentette, hogy 2019. szeptember 1-jétől a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 1. szám alatti székhelyén orvosi rendelőt kíván üzemeltetni iskola-egészségügyi ellátás céljára. Ehhez kéri az önkormányzat, mint működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató hozzájárulását.

(Fotó: Rosta Tibor)

Az oktatási intézmény nyilatkozott arról, hogy az iskola vállalja a tárgyi minimumfeltételek teljes biztosítását és ezen eszközök folyamatos rendelkezésre állásáról való gondoskodást. A kérelemhez csatoltak továbbá egy listát az iskolaorvosi rendelő alapfelszereléséről, valamint egy nyilatkozatot arról, hogy vállalja a szerződéskötést az önkormányzattal az iskolaorvosi rendelő és a benne található tárgyi minimumfeltételek ingyenes használatba adásáról és az ingyenes folyamatos fenntartásról, eszközpótlásról.

Vita nélkül, 13 igennel, egyhangúlag megszavazták a képviselők a napirendet.

7.) Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája vezetőjének szakmai beszámolója a 2018/2019 nevelési évről. A beszámoló erre a linkre kattintva érhető el.

Elkészítette beszámolóját Németh Gabriella, óvodavezető a 2018/19-es nevelési évről, amely tartalmazza az óvoda intézményi adatait, legfontosabb gazdasági mutatóit, eredményeit, illetve a pedagógiai munka értékelését is.

Fetser János (MSZP) kért szót, majd megkérdezte, hogy a két óvoda felújítási munkálatai, hogy állnak?

Barák Anita a Városfejlesztési Iroda vezetője válaszolt. Elmondta, hogy a műszaki átadás még nem kezdődött el. A Könd utcai óvodánál a munkálatok túlnyomórészt elkészültek, már néhány bútort elhelyeztek az épületbe. Még a Lehel utcai óvodánál július 31-ig megtörténik a műszaki átadás.

(Fotó: Rosta Tibor)

Tóth Zoltánné (Fidesz) köszönte meg az óvodavezető munkáját. Dávid Zoltán, polgármester hasonlóan tett.

Végül 11 igennel és 2 tartózkodással elfogadta a testület.

8.) Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. Az előterjesztés részletei itt találhatók.

Az Egységes Szociális Központ (ESZK) működési szabályzatának módosítását a jogszabályi előírásokhoz igazodva a szakmai előírások biztonságos teljesítése miatt módosítaná a testület július 1-től. A módosítás tartalmazza többek között a telephelyek neveinek, címeinek pontosítását. Ez az intézmény szervezeti ábrájára is hatással van. Egy jogszabályi módosítás miatt növekszik a hajléktalanok számára fenntartott nappali melegedők használati ideje. Emiatt például a dolgozói létszám bővítésére van szükség, az eddigi 189 főről 191,5 főre emelkedik a munkavállalók száma.

Vita ennél a napirendi pontnál sem volt, végül 11 igennel és 2 tartózkodással elfogadta az előterjesztést.

9.) A Dreher Sörgyárak Zrt-ben lévő önkormányzati tulajdonú részvények értékesítésére tett ajánlat elbírálása. Az előterjesztés részletei ide kattintva érhetők el.

Még az április végi testületi ülésen jött fel először a téma, hogy az orosházi önkormányzat tulajdonában álló Dreher-részvényeket visszavásárolná az ASAHI BREWERIES EUROPE LTD. Akkor a testület úgy döntött, hogy a névérték helyett, annak háromszorosát kérjék el a részvényekért.

A vállalat elfogadta az 1 423 500 forintos ellenajánlatot. Kérésére ebből 474 500 forintot fizetne ki átutalással, ezen felül 949 000 forintnyi sörterméket ajánlott fel, mellyel az önkormányzat által kiválasztott rendezvényeket támogatná. Erről határoznak a képviselők.

(Fotó: Rosta Tibor)

Fetser János (MSZP) kérdezte, hogy az előterjesztés második pontja elég tágan értelmezhető: hogyan használná fel az önkormányzat a sörtermékeket.

Bojtor István, alpolgármester elmondta, hogy ha a teljes összeget anyagi formában fizesse ki a japán cég az önkormányzatnak hosszú és bonyolult folyamat lett volna. Az alpolgármester elismerte, hogy valóban tág értelmezésű , de ez amiatt van, hogy jelenleg nem tudja az önkormányzat melyik rendezvényén használhatná fel, ezért nem tartalmaz több konkrétumot. Bonyolítja a helyzetet, hogy az önkormányzatnak a rendezvényekre kizárólagos szerződése van a Borsodival, így erre is megoldást kell találni.

Fetser János (MSZP) kifejtette támogatni fogják az előterjesztést, de hangsúlyozta nyomon fogják követni a sörtermékek felhasználását.

Bojtor István alpolgármester biztosította képviselőtársát, hogy semmilyen politikai cél nincs ebben a kérdésben.

Név szerint szavaztak és egyhangúan elfogadták a napirendet.

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: igen, Fejes Róbertné: igen: Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: tartózkodik, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, Tóth Zoltánné: igen

10.) A közterület-használat rendjéről szóló 12/2015. (V.27.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés részletei ide kattintva olvashatók.

A Békés Megyei Kormányhivatal megvizsgálta a fent megnevezett rendeletet, amely a közterület-használat rendjéről rendelkezik. A kormányhivatal a rendelet minimális módosítását kérte. Az egyik paragrafusban az áll, hogy “ fontos közérdekből a közterület használatának szünetelését rendelheti el”. Ebből a “fontos” kifejezés a kormányhivatal álláspontja szerint jogbizonytalanságot okozhat, ezért szükséges a módosítása.

A napirendet vita kérdés nélkül 9 igennel, 3 nemmel és 1 tartózkodással elfogadta a testület.

11.) Közterületek elnevezésének megváltoztatása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Ebben a témában már korábban írtunk, ezen a linken olvasható cikkünk. Ennek lényege, hogy jelenleg négy utca is a Kisfaludy nevet viseli, ezért szükséges a névváltoztatás.

Az előterjesztés szerint a vasúttól a Tesco felé és azon túl húzódó részen a régészeti feltárások, a tatárjárás idején épített sáncok maradványait találták, így ennek a résznek a Sánc utca nevet javasolta a Földrajznév Bizottság, míg a laktanya sarkától a Kristály-tó előtt húzódó szakasznak a Kristály utca nevet. Az autómosótól kezdődő utca a lődombhoz fut ki, így ennek a Lődomb utca lenne az új neve. A javaslat szerint a Jysk-áruház mellett futó utca maradna eredeti nevén, mivel itt található a legtöbb lakóház.

A napirendet 13 igennel, egyhangúlag támogatták a képviselők.

12.) Beszámoló a lejárt idejű határozatok végrehajtásáról. A beszámoló itt olvasható.

A napirendet 9 igen és 4 tartózkodás mellett elfogadta a képviselő-testület.

13.) Orosháza Város Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről szóló rendelet I. számú módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Fetser János (MSZP) arról kérdezett, hogy mennyi önkormányzati lakást újít fel az önkormányzat. Itt elsősorban azokra gondol, amelyek lakhatatlan állapotban vannak.

Kifogásolta, annak ellenére, hogy az uniós pályázatokon célként jelenik meg a foglalkoztatás növelése, egészségügy fejlesztése mégsem érződik. Megkérdezte: négymilliárdos EU-forrás felhasználása mellett hogyan lehetnek rossz állapotúak, néhány Dankó István utcai önkormányzati ingatlanban még WC sincs. Majd a Garzonbérlők Házára is rákérdezett: a lift felújítása, hogyan áll? Méltatlannak nevezte, hogy nem számol be részletesen a polgármester az uniós források felhasználásáról. Teljes átláthatóságot kért a szocialista politikus.

Dávid Zoltán polgármester kihangsúlyozta, hogy fontos számára a Dankó utcaiak életminőségének javítása. Nagyon sokszor kint volt az utcában személyesen. A polgármester kérte, hogy az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. (VÜRT) tartsa rendben a környéket. A városvezető kiemelte, hogy sokszor nem megfelelően használják ezeket az ingatlanokat. Előfordult olyan is, hogy a házban gyújtottak tüzet, szemeteltek az illemhelyiségekben, vagy felújítás után kiszerelték a nyílászárókat.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy segítségért fordult a Békés Megyei Önkormányzathoz, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak a probléma megoldására.

Benkő Ferenc, a VÜRT vezérigazgatója hét lakatlan lakás felújítását végzik.

Fetser János szerint ez a szám kevés. Dávid Zoltán felvetéseire reagálva elmondta, hogy részben igazak. A szocialista politikus szerint sokan messziről, kútról hordják a vizet és illemhelyiség sincs. Fetser úgy fogalmazott, sok jó állapotú önkormányzati lakás áll üresen és nem foglalkozik ezzel kellően az önkormányzat.

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: nem, Fejes Róbertné: igen: Fetser János: nem, Füvesi Sándor: nem, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, Tóth Zoltánné: igen, dr. Szabó Ervin: nem.

A napirendet 9 igen és 5 nem szavazat mellett elfogadta a testület.

Kérdések

Füvesi Sándor (MSZP) arról kérdezte a polgármestert, hogyan áll a Téglagyári út felújítása.

Dávid Zoltán, polgármester elmondta, hogy Orosházán több földút is van. A városvezető ismertette, hogy a csapadékos időjárás hátráltatta a munkát, de ahol csak lehetett glédereztek városszerte, a Téglagyári utca állapotát is javítják majd.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) a Dankó utcai állapotokról kérdezett: az ott élőknek mikor készít fáskamrát az önkormányzat, vagy engedélyezi annak kialakítását, illetve mozgásérzékelős lámpát helyez-e el.

Dávid Zoltán, polgármester elmondta, hogy ezeket a problémákat ismeri az önkormányzat és foglalkozik is vele. Ismételten elmondta,hogy a megyei önkormányzatnál nyújtott be pályázatot a probléma megoldására.

A polgármester válaszadása közben többször közbeszólt Szabó Ervin. A jobbikos képviselő viselkedésével kapcsolatban Dávid Zoltán megjegyezte, csak szerepel és politizál. Zárásként hozzátette: Szabó Ervin a gádorosi „mélyszegénységben élőkön is segített”, reméli nem alakul ki hasonló helyzet.

10:05

A képviselő-testületi ülés zárt ülés keretében folytatódik tovább.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.