- hirdetés -

A közelmúltban egy ad-hoc bizottság ült össze a városházán, hogy javaslatot készítsenek elő a képviselő testület júniusi ülése számára, néhány utca nevének megváltoztatásáról.

A két helytörténész, Koszorús Oszkár és Verasztó Antal mellett tagja volt a bizottságnak Rózsa Zoltán múzeum igazgató, és az érintett terület önkormányzati képviselője Németh Béla, valamint Dávid Zoltán polgármester. Az ok, ami miatt a probléma egyáltalán az asztalra került, hogy a város szélén, jelenleg négy utca is a Kisfaludy nevet viseli.

A problémát az azonos utcanevekkel az jelenti, hogy – mint azt Németh Béla képviselő elmondta – ha az érintett utcában lakók netán bajba kerülnek, mentőket, tűzoltókat kell hívni, komoly késedelmet és esetleg életek veszélybe kerülését okozhatja, hogy nem lehet pontosan tudni, hová menjen a segítség.

A sárga színnel jelölt utca maradna egyedül Kisfaludy

Jelenleg Kisfaludy utca a Béke Homokbánya-tó és a Kristály-tó közt induló utca a szegedi vasútig. Ugyanezt a nevet viseli az utca valamikori folytatása, a vasúttól a Tesco körforgalmon át tovább dél felé. Kisfaludy utca a Vásárhelyi útról kifelé haladva, balra, az új autómosó mellett induló utca és jobbra a Jysk áruház előtti utca is. Ha a testület a bizottság javaslatát elfogadja, mivel itt van a legtöbb ingatlan, ez maradna Kisfaludy. A másik három utca részére a város történelmére, illetve az elhelyezkedésükre utaló nevet javasolnak.

A laktanya sarkától a Kristály-tó előtt húzódó szakasznak a Kristály utca nevet javasolják.

– A vasúttól a Tesco felé és azon túl húzódó részen a régészeti feltárások, a tatárjárás idején épített sáncok maradványait találták, így ennek a résznek a Sánc utca nevet javasoltuk. Az autómosótól kezdődő, egyik jelenlegi Kisfaludy utca a lődombhoz fut ki, így ennek a Lődomb utca lenne az új neve – avatta be hírportálunkat Németh Béla.

A képviselő az új nevek mellé még egy javaslatot tesz a testület asztalára. Mivel a város, és nem az ott lakók kezdeményezik a névváltoztatást, ezért az érintett utcákban lakó néhány család, ennek kapcsán felmerülő költségeit – személyi igazolvány, lakcím kártya, stb. cseréje – fedezze az önkormányzat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.