- hirdetés -

Az Evangélikus Egyház fenntartásába venné a Táncsics Mihály Gimnáziumot. Erről tartott sajtótájékoztatót Fetser János MSZP-s képviselő január 9-én.

Fetser János kiemelte, nem támogatják az intézmény egyházi fenntartásba kerülését, ezzel ugyanis elveszne a gimnázium világilag semleges oktatási rendszere. A politikus hozzátette, jó kapcsolatot ápolnak az egyházzal.
– A mi határozott álláspontunk – azon kívül, hogy folyamatosan komoly kritikák érik az állami fenntartót, a KLIK-et –, hogy nyomós indok nincs arra, hogy egyházi fenntartás alá kerüljön a Táncsics Mihály Gimnázium. Ezt mi nem is támogatjuk – mondta a sajtótájékoztatón Fetser János.

A politikus arra kéri az intézményben tanuló diákok szüleit, hogy ne támogassák a gimnázium egyházi fenntartásba kerülését.
–Abban az esetben, ha az Evangélikus Egyház átveszi a gimnáziumot, akkor a magas színvonalú, világilag semleges oktatás megszűnne a városban. Ez mindenféleképpen nagy hátrány lenne. Ezt tolmácsoltam is a lelkész úrnak, és kértem, ezt vegyék figyelembe – nyilatkozta.

A sajtótájékoztatón hozzátette, az eddigi megítélések az egyházi fenntartású iskolákkal kapcsolatban negatívak. Kiemelte, az Eötvös és a református iskolák esetében sem találtak olyan pozitívumokat, melyek indokolták volna az egyházi átvételt. Fetser János hozzátette, hivatalosan január végéig kell az evangélikus egyháznak jeleznie átvételi szándékát, tehát ez még nem eldöntött kérdés. A politikus sajtótájékoztatója végén jelezte, hogy egyházellenesség nem áll fenn az MSZP részéről.

Mint korábban megírtuk, felmerült, hogy a jövőben az evangélikus egyház fenntartása alá kerülne a Táncsics gimnázium. Még a novemberben megtartott közmeghallgatáson is felmerült a kérdés, hogy az Orosházi Evangélikus Egyházközség venné át a Táncsics gimnázium fenntartói szerepkörét. Ördög Endre igazgatólelkész akkor megerősítette, belső fórumaikon több szempontot figyelembe véve tárgyalt az orosházi presbitérium erről a lehetőségről.

Amennyiben az evangélikus egyház benyújtaná fenntartói igényét a tankerület felé, arról szülők döntenek. A váltáshoz egyszerű többséget, több mint ötven százalékot kell elérniük a támogató szülői szavazatoknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.