- hirdetés -

Felmerült, hogy a jövőben az evangélikus egyház fenntartása alá kerülne a Táncsics gimnázium. A Békéscsabai Tankerületi Központ felé semmilyen megkeresés nem érkezett.

A múlt heti közmeghallgatáson is felmerült a kérdés, hogy az Orosházi Evangélikus Egyházközség venné át a Táncsics gimnázium fenntartói szerepkörét. Ördög Endre, igazgatólelkész megerősítette, belső fórumaikon több szempontot figyelembe véve tárgyalt az orosházi presbitérium erről a lehetőségről.

– A testület szerint egy esetleges átvétel a gyülekezet oktatásban vállalt érték-, és emberközpontú szemléletének, elkötelezettségének, valamint az oktató-nevelő munka háttere kiszámíthatóságának, innovatív szemléletű fejleszthetőségének terén egyaránt pozitív folyamatokat generálna – fogalmazott az igazgatólelkész.

Anyagi előnyökre, lelki és fizikai hatalmi pozíciókra nem törekszenek, hiszen nem ezért vállalnak oktatási feladatot – jelentette ki arra a kérdésre válaszolva milyen előnye származhat ebből az evangélikus egyháznak.

– A nagyobb felelősséget a pedagógusok, a diákság, az érintett családok összehangolt, közösen kimunkált jövőépítését előnynek tekintjük, akkor ezek azok. Sikeresen végzett feladatainkkal identitásunk, társadalmi elfogadottságunk erősödik a köz javára – sorolta Ördög Endre, majd hozzátette: a Táncsics gimnázium a jelenlegi fenntartói felépítéshez képest rugalmasabb, az oktatásban résztvevők problémáira és előmenetelére érzékenyebb, az oktatás hátterének megtartása és fejlesztése szempontjából innovatívabb környezetbe kerülne.

Archív fotó: Rajki Judit

A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 1996 óta fenntartója az Orosházi Evangélikus Egyházközség és azóta is egy jól működő intézmény. Ebből a megközelítésből felvetődik a kérdés: miért van szüksége a Táncsics gimnáziumra? Ördög Endre szerint nem az a céljuk, hogy megtérítsék a diákokat.

„Az oktatás fenntartói struktúrájának folyamatos változása, átalakulása, új szereplőinek megjelenése akár az állam, akár a civil szervezetek, akár a többi egyház részéről, óhatatlanul előhozta a kérdést: adatik-e lehetőség számunkra ebben a helyzetben egy nagy múltú, értékteremtő evangélikus oktatási tradíció továbbadására, még többekhez történő
eljuttatására. Számunkra, evangélikusok számára templom és iskola egymás mellettisége a hit és tudás tényszerű különállóságát, ugyanakkor egymásra megtermékenyítően ható mivoltát fejezi ki, és ülteti a gyakorlatba évszázadok óta. Az evangélikus oktatás nem felekezeti sovinizmus, még kevésbé bigott vallásosság lelkekbe plántálását tűzi ki célként. Büszkék vagyunk azokra, akik nélkül ma más, talán szegényebb lenne a világ: az egykori evangélikus gimnazisták, Neumann János nélkül lehet, hogy nem így nézne ki a digitális világ, Harsányi János zseniális közgazdasági meglátásai, Wiegner Jenő Nobel-díjas fizikus kutatásai, vagy Teller Ede életművének eredményei megkerülhetetlenek. Iskoláikban a
tudomány elkötelezett, evangélikus szellemű átadása volt a döntő: a hitbeli meggyőződés kialakulása nem követelmény, hanem az ott eltöltött idő következménye lett azoknál, akiknél ez valóban meggyőződés lett. Ezzel a háttérrel, nyitottsággal, elkötelezettséggel a 21. század magyar evangélikussága is bátran és felelősséggel vállalhatja az oktatásban
való nívós megjelenést” – válaszolta kérdésünkre Örödög Endre lelkész.

Információink szerint jelenleg a Magyarországi Evangélikus Egyház illetékes szakmai testületei különböző szempontok mérlegelése mellett, az ügyben érintettek meghallgatásával alakítják ki az egyház legfelsőbb operatív testülete számára készített szakmai javaslatukat.

A Békéscsabai Tankerületi Központot még nem keresték meg

A Táncsics gimnázium jelenlegi fenntartója a Békéscsabai Tankerületi Központ. Bánki András, tankerületi igazgató elmondta, hogy semmilyen megkeresés nem érkezett feléjük, de nincs is szándékukban lemondani az orosházi oktatási intézményről.

Megtudtuk, hogy amennyiben az evangélikus egyház benyújtaná fenntartói igényét a tankerület felé, arról szülők döntenek. A váltáshoz egyszerű többséget, több mint ötven százalékot kell elérniük a támogató szülői szavazatoknak.

(Frissítve: 2018.12.06.10:15)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.