- hirdetés -

Ma este nyolc órától derül ki a felsőoktatási intézményekre jelentkezők számára, hogy felvették-e őket a felvételi eljárás során megjelölt intézményekbe. Mi is követjük az eseményeket.

Húsz óra négy perctől már élesben is működik a felvi.hu, ahol egyből rá is lehet keresni a szakokra és a bekerüléshez szükséges pontszámokra. 

Nézzük, mi a helyzet Szegeden…

Mint mindig, idén is népszerűek voltak az osztatlan jogászképzések. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudomány Karán 460 pontot kellett elérnie annak, aki államilag támogatott formában szeretne jogot tanulni. Aki viszont fizetős finanszírozási formát jelölt meg, könnyen bekerülhetett, hiszen mindösszesen 280 pontnál húzták meg a minimumot.

Az osztatlan jogászképzésnél is több pont kellett annak, aki a nemzetközi tanulmányok alapszakot választotta, az államilag támogatott képzésre ugyanis 467 pont a minimum, fizetősre viszont csak 292.

Orvosnak készülők figyelem! Szegeden igen kedvezően alakultak az állami finanszírozási formában induló általános orvosi képzéshez szükséges pontszámok: 427 pont is elegendő volt a bekerüléshez.

A tanári szakokon jellemzően 330 és 390 között alakultak a minimum ponthatárok a Szegedi Tudományegyetemen. A teljes lista ide kattintva érhető el.

426 és 430 pont – ez a gazdálkodás és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing alapképzési szakok ponthatárai. Ennyit kellett teljesítenie annak, aki díjmentesen tervez tanulni az SZTE Gazdaságtudományi karán. A fizetős formában egyébként 353 és 322 pont szükséges a bekerüléshez.

A Szegedi Tudományegyetem szeptembertől induló képzéseinek ponthatárai ide kattintva böngészhetőek.

Ne aggódjon, aki még nem kapott SMS-t! Lehet, hogy csak késő este érkezik meg, hiszen a szolgálgatók nem tudják azonnal kiküldeni több tízezer telefonszámra az értesítéseket. Ha valakinek megvan a bekerüléshez szükséges pontszáma, már biztos lehet benne, hogy felvették.

Idén (is) az ELTE volt a legnépszerűbb egyetem. A fővárosi intézményt 13 ezren jelölt meg első helyen, ami rekordnak számít. Az első eredmények alapján 9744 hallgató kezdheti meg tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Íme néhány közkedvelt szakokhoz szükséges ponthatárok:

BTK Kommunikáció és Média alapképzés: állami (455) önköltséges (370)

BTK Germanisztika 354 mindkét finanszírozási formában

ÁJK Jogász: állami (460) önköltséges (369)

PPK Pszichológia 455 mindkét finanszírozási formában

TKK Tanári szakok ide kattintva érhetőek el

És akkor következzen néhány mérnöki és informatikai szak minimum ponthatára állami finanszírozási formában…

A gépészmérnöki alapképzéseken a Budapesti Műszaki Egyetemen kérték a legtöbbet, 365 pontot. Szegeden elég volt 280 pont is a bekerüléshez.

A gazdaságinformatikusoknak készülőknek 406 pontot kellett teljesítenie, amennyiben a Budapesti Corvinus Egyetemre jelentkeztek. Viszont aki Szegedre készül, annak elegendő volt 280 is.

Az ELTE Informatikai Karán 370 pontnál húzták meg a ponthatárok a programtervező informatikai szakon. Az SZTE itt is alacsonyan tartotta a pontszámokat, 280 ponttal már felvették a jelentkezőket.

Egyetemi város lesz Orosháza

Mint megírtuk, a Kodolányi János Főiskola augusztus 1-től már egyetemként működik tovább. Mutatjuk az orosházi székhelyen induló alapszakok és felsőoktatási szakképzések ponthatárát.

Emberi Erőforrások alapképzés, nappali: 288 pont,  levelezős 296 pont

Gazdálkodás és menedzsment alapképzés, nappali: 320 pont,  levelezős 294 pont

Turizmus-vendéglátás alapképzés, nappali: 280 pont, levelezős 282 pont

Kommunikáció- és médiatudomány alapképzés, levelezős: 388 pont

Szociális munka alapképzés, levelezős: 300 pont

Gazdálkodás és menedzsment felsőoktatási szakképzés, nappali: 254 pont

Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés, levelezős: turizmus szakirányon 274 pont, vendéglátás szakirányon 256

Gazdálkodás és menedzsment alapképzés, távoktatás: 324 pont

Turizmus vendéglátás alapképzés, távoktatás: 342 pont 

Van-e valahol most ponthatár váró, vagyis inkább eredményünneplő buli? Sajnos nem tudunk róla, pedig tavaly a Nosztalgia bár elég jó kis partynak adott helyet.

Budapesten viszont nagy ünneplés volt…

Bódis József oktatási államtitkár a fővárosban tartott Pont Ott Parti helyszínén újságíróknak imponáló számnak nevezte, hogy a 100 ezernél több felvételiző közül több mint 75 ezren jártak sikerrel. Az elmúlt évek pályaorientációjának sikereként említette, hogy a preferált szakokon a jelentkezők és a felvettek száma is emelkedett.

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők a ponthatárok közzététele után. A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt. – írja az MTI.

Aki nem járt sikerrel az se keseredjen el teljesen, hiszen hamarosan elindul a pótfelvételi eljárás. Ekkor számos intézmény hirdeti meg újra szakjait, jóllehet már csak önköltséges formára lehet jelentkezni. 

Aki pedig nem járt sikerrel, annak itt van néhány tipp, hogy milyen megélhetési költségekre számíthat Budapesten és Szegeden.

Holnap jövünk orosházi értékeléssel és több eredménnyel…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.