- hirdetés -

Néhány nap, és egyetemként működik tovább a Kodolányi János Főiskola. Az idén 25 éves intézmény augusztus 1-től kapja meg új státuszát. Az előrelépést sajtótájékoztatón jelentette be Szabó Péter rektor, Dávid Zoltán polgármester és Simonka György országgyűlési képviselő.

A főiskola egyetemi rangra emelésének szándéka nem új keletű, az ez irányú fejlesztések megközelítőleg öt éve indultak. Igazi lendületet akkor kapott az elképzelés, amikor a parlament módosította a felsőoktatás szabályozását, és létrehozta az alkalmazott kutatások egyeteme kategóriát.
– Ahhoz, hogy ebbe beleférjünk, számos feltételnek kell megfelelnünk. Ilyen például, hogy az oktatói kar hány százaléka minősített. Mi ezt messze túlteljesítjük, hiszen a megkövetelt 50 százalék körüli arányhoz képest nálunk 68 százalék a minősítettségi mutató. De kell duális képzéssel foglalkozni, idegen nyelvű oktatási programokat indítani, hogy csak néhányat említsek – tájékoztatott Szabó Péter rektor.

Az intézmény többszörösen díjnyertes oktatási modelljének is köszönheti, hogy egyetemként folytathatja működését (Fotó: Pirer Katalin)

Elmondta, a képzés továbbra is a megszokott magas színvonalon folyik majd, így a hallgatók a mindennapokban nem sokat érzékelnek a változásból. A nemzetközi megítélése azonban más lesz az intézménynek, amiből a későbbiekben ők is profitálhatnak.
– A térségnek magasabb szintű tudományos lehetőségeink, és persze kötelezettségeink miatt szintén többet nyújthatunk egyetemként. Készültünk is erre, és a működési szabályzatunkat módosítva itt Orosházán létrehoztunk egy társadalomkutató, valamint egy élelmiszer-gasztronómiai biztonsággal foglalkozó kutatóintézetet – emelte ki a rektor.

Hozzátette, a két projektintézetet a helyi szükségletek ismeretében alakították meg, kutatói kapacitásukat a város, a térség, illetve a kistelepülések fejlesztésében kívánják hasznosítani.

Az idén 25 éves intézmény vezetője, Szabó Péter elismerésként értékeli az egyetemi rangot (Fotó: Pirer Katalin)

Ezáltal Simonka György országgyűlési képviselő szerint nőhet Dél-Békés gazdasági tevékenységének hozzáadott értéke, ennek köszönhetően pedig robbanásszerűen emelkedhetnek a fizetések minden területen.
– Ha pedig az így lesz, akkor bízom benne, hogy nem csökken tovább Békés megye, ezen belül a mi térségünk népessége, hanem először stagnálni, majd növekedni fog. Ennek érdekében tudnunk kell képezni, és itt tartani az embereket, ki kell alakítanunk a foglalkoztatók igényeihez igazodó szakképesítést. Ezen dolgozunk közösen a rövidesen egyetemi rangú Kodolányi főiskolával – fejtette ki Simonka György.

Simonka György országgyűlési képviselő úgy véli, az egyetemmé válás versenyelőnyt is jelent (Fotó: Pirer Katalin)

Dávid Zoltán is örömét fejezte ki, hogy nem sokkal a főiskola székhelyének Orosházára helyezése után egyetemi rangot kap az intézmény.
– Ez újabb kapukat, újabb lehetőségeket nyit ki, amelyeknek tartalommal való megtöltése az egyetem feladata lesz. Abban bízom, hogy ennek köszönhetően még több fiatal marad itt, ami messzemenőkig egybecseng a mi céljainkkal. A város önkormányzata ezután is az eddigiekhez hasonlóan támogatja a Kodolányi egyetemet mind erkölcsileg, mind emberileg, és lehetőségeihez mérten anyagilag is – fogalmazott a polgármester.

A társadalomtudományi kutatóintézet vezetésével megbízott Malatyinszki Szilárd központi székhelyigazgató még egy fejlesztésről beszámolt: iskolaszövetkezetet alapított az intézmény annak érdekében, hogy ne csak a duális képzés hallgatói dolgozhassanak nappali tagozatos tanulmányaik mellett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.