- hirdetés -

Két hét múlva, január 20-án központi felvételi vizsgát írnak magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából a 9. évfolyamra és a nyolcévfolyamos gimnáziumba jelentkező diákok a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A menetrend az elmúlt évekhez képest nem változott, de az intézmény segítségével bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A Táncsics Mihály Gimnáziumba a január 20-i központi felvételire összesen 193 nyolcadikos és 46 negyedikes tanuló jelentkezett. A gimnáziumtól megtudtuk, hogy a felvételiző tanulókat már fél 10-re várják az iskolában, hiszen a vizsgát pont 10 órakor kell megkezdeniük.

– A vizsgára külön behívó levelet nem küldünk. Ha betegség vagy más indokolt elfoglaltság miatt valaki ezen a napon nem tud részt venni, akkor pótló vizsgát írhat. Erre január 30-án lesz (keddi napon) 14 órakor van lehetőség. Kérjük erről még a 20-i vizsga előtt legyenek szívesek tájékoztatni az iskolát – hangsúlyozta tájékoztatójában az intézmény.

A tanulóknak a központi írásbeli vizsgára személyazonosításra alkalmas igazolványt (diákigazolványt vagy személyi igazolványt) kell magukkal hozniuk. 10 órától 45 percen át történik a magyar nyelvi feladatlapok kitöltése kitöltése, melyhez segédeszköz nem használható. Egy negyedórás szünetet követően 11 órakor kezdik meg a felvételizők a matematika feladatok megoldását. Erre is 45 perc áll rendelkezésükre és a kitöltéshez rajzeszközökön (vonalzó, körző, szögmérő) kívül más segédeszköz (például zsebszámológép) nem használható.

A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat a képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A kijavított felvételi dolgozatokat január 25-én, 8 és 16 óra között tekinthetik meg a diákok és szüleik.

A dolgozatok javításával kapcsolatos észrevételek beadására még 24 óra áll majd rendelkezésükre, tehát január 26-án, 16 óráig tehetik ezt meg. Észrevételt csak akkor lehet tenni, ha a javítás során eltértek a javítókulcsban rögzítettektől vagy számszaki hiba miatt a pontszámokat tévesen írták be. A központi felvételi eredményeiről hivatalos értesítést február 9-ig kapnak a jelentkezők.

Kiemelt kép: archív fotó (Készítette: Pirer Kata)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.