- hirdetés -

Kevesebb, mint egy hónap van hátra a felsőoktatási intézmények jelentkezési határidejéig. Ha valaki még nem döntötte el hol szeretné kezdeni tanulmányait, akkor érdemes figyelembe venni az egyetemmel járó anyagi vonzatokat. Összefoglalónkban összehasonlítottuk a budapesti, a szegedi és a Békés megyei megélhetési költségeket.

Ahogy 2017-ben, úgy várhatóan 2018-ban is a főváros lesz a legnépszerűbb a továbbtanulásra készülök körében. Szegedre továbbra is több mint 15 ezren jelentkeznek évente, ezzel szemben Békés megye jelentősen le van maradva a szomszédos megye számaitól. Jóllehet, számos olyan képzés érhető el Budapesten és Szegeden, ami Békés megyében nem, de érdemes átgondolni, hol kívánjuk eltölteni a következő éveinket.

Képzési költségek

A budapesti és szegedi árak nagyjából hasonlóak. Az ELTE és az SZTE Bölcsészettudományi Karán például az alapszakos önköltséges képzések díja 200 ezer forint. A jogászképzések terén sincs számottevő különbség: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az osztatlan jogászképzés 30 ezer forinttal kell többet fizetnünk, mint Szegeden. Érdemes megfigyelni a különbségeket a gazdaságtudományi képzések között: a Kodolányi János Főiskolán a gazdálkodás és menedzsment alap szakon Orosházán 252 ezer forintot, míg a Budapesti Gazdasági Egyetemen ugyanezért 350 ezer forintot kell fizetni szemeszterenként. Szembetűnő a különbség az óvodapedagógus képzéseken is: az ELTE-n 200 ezer forint egy félév, míg a szarvasi Gál Ferenc Főiskolán 120 ezer forint az oktatás költsége.

Feltétlenül fontos tudni, hogy számos képzésben lehet államilag támogatott finanszírozási formára jelentkezni, ezért érdemes az ilyen képzést megjelölni első helyen a felvi.hu elektronikus felületén (ezt ,,A” betű jelöli). A teljes listát ezen a linken lehet elérni.

Február 15-ig dönthetnek a továbbtanulást tervezők a jövőjükkel kapcsolatban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az olyan népszerű szakokon, mint az osztatlan jogász-, az alapszakos közgazdaságtan-, kommunikáció- és médiatudomány képzéseken az utóbbi években rendkívül magas volt az államilag támogatott férőhelyekhez szükséges pontszámok, ezért aki ilyenre jelentkezik, mindenképpen számoljon a szignifikáns térítési költségekkel.

Lakhatás

Hatalmas kiadásokra és versenyre kell számítani a lakhatás területén a Budapestre készülőknek. A legolcsóbb megoldást az egyetemi kollégiumok jelentik: ennek összege az egyetemektől függ, a havidíj általában 10 és 25 ezer forint között mozog. Akinek nincs olyan szerencséje, hogy felvegyék a felsőoktatási intézmények kollégiumába, annak havi 60-70 ezer forintot kell fizetnie egy szobaért – de csak ha vállalja, hogy összeköltözik valakivel. Garzonlakásban csak a legtehetősebbek gondolkodhatnak, hiszen 100 ezer forint alatt (rezsivel együtt) szinte lehetetlen találni.

Szegeden jobb a helyzet mind a kollégiumok, mind az albérletek esetén. A kollégiumi elhelyezésért 12 ezer forintot kell fizetni átlagban, míg az albérleteknél 45 ezer forint körül alakul egy saját szoba költsége rezsivel együtt. A kínálat is elég jónak tekinthető, Facebook csoportokban és a jofogas.hu-n sok ingatlant hirdetnek bérbeadásra.

Aki úgy dönt, hogy Békés megyét választja, az jó eséllyel ingyen megúszhatja a húzós lakhatási költségeket (amennyiben a szüleinél marad). Ha mégis albérletbe költözik, akkor is baráti árakra számíthat. Békéscsabán már 50 ezer forinttól lehet kétszobás albérletet találni, míg Orosházán is hasonlóan alacsonyak az árak, jóllehet városunkban a kiadó ingatlanok száma a nullához közelít.

Mindennapi kiadások és szórakozás

Ahogy a lakhatás esetében, úgy a mindennapi kiadások és a szórakozás terén is Budapesten a legmagasabb az árak. A napi egyszeri meleg étkezéshez érdemes az olcsóbb helyeket keresni (pl. egyetemi menzák), ahol 800-900 forintért is ehetünk menüt. Ha valaki mégis máshol szeretne jóllakni, akkor az ebéd ára akár 1500 forintra is lehet. Természetesen akkor járunk a legjobban, ha magunk főzünk. Az országos áruházláncoknál a nyersanyagok ára mindenhol ugyanannyi, így emiatt nem kell túlságosan aggódni. A havi kiadásokhoz csatlakozik a budapesti tömegközlekedési bérlet, amely diákoknak 3450 forint havonta (ez elég méltányos ár!). Az egyetemi könyvtárakban a hallgatóknak nem kell fizetni, de a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 3000 forint az éves bérlet. A szórakozás viszont nagyon drága: a belvárosi kocsmákban és szórakozóhelyeken 400 forint alatt ritkán lehet kapni egy korsó sört, de érdemes inkább 600 forinttal számolni, ami legkevésbé sem nevezhető diákbarátnak.

Szegeden ugyanúgy tudunk menzán 800 forintért enni, és ugyanúgy vannak drágább helyek. A havi diákbérlet a Szegedi Közlekedési Társaságnál 4000 forint, az egyetemi könyvtárak itt is ingyenesek a hallgatók számára. Szórakozás tekintetében hatalmas a különbség: Csongrád megye székhelyén rengeteg egyetemi buli van, ahol pár száz forintos belépő mellett 300 forintért vásárolhatunk sört, de a tömény italok is jóval olcsóbbak a fővároshoz képest.

Tömegközlekedéssel mindenhol kedvezményesen utazhatnak a hallgatók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Aki Békés megyében lakik minden bizonnyal tisztában van a helyi árakkal. Orosházán több helyen is 900-950 forintért lehet két fogásos ebédmenüt vásárolni. Tömegközlekedés esetén a diákok továbbra is 50 százalékos kedvezményben részesülnek. Aki szórakozni menne, annak két-háromszáz forintos sör árakkal érdemes számolnia a Békés megyében (Békéscsaba, Gyula, Orosháza, Szarvas) tovább tanulóknak.

Na de akkor mennyi is az annyi?

Összesítésben elmondható, hogy Budapesten a legdrágább az élet, ami aligha meglepő. Egy havi megélhetés legolcsóbb esetben is (szórakozás két hetente = 4000 forint, étkezés = 40 ezer forint, kollégiumi lakhatás = 15 ezer forint, tömegközlekedés = 3450 forint + 1 alkalommal hazautazás vonattal = 4500 forint) államilag támogatott képzés esetén havi 65 ezer forint, amibe még nincsenek beleszámítva a váratlan kiadások. Ez utóbbi miatt érdemes 70-80 ezer forinttal számolni, aki pedig nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy kollégiumba felvegyék, annak bőven 100 ezer forint feletti összeggel kell kalkulálnia.

Aki Szegedet választja, az közel 10-15 ezer forinttal kevesebből ki tud jönni: szórakozás 4000 forint, étkezés 35 ezer forint, kollégiumi elhelyezés 12 ezer forint, tömegközlekedés 4000 forint, vonattal egyszeri hazautazás 1200 forint, ami havi 56200 forint államilag támogatott képzés esetén. Ehhez jönnek a váratlan kiadások és az esetleges albérlet.

Természetesen Békés megye a legolcsóbb minden tekintetben.

Ha valaki úgy dönt, hogy a Viharsarokban marad, biztosan sok pénzt tud megspórolni és sok esetben szinte garantált az államilag támogatott férőhelyre való bekerülés. A térségben induló képzések színvonala (pl. óvónő, turizmus-vendéglátás) nem alacsonyabb, mint a fővárosban vagy Szegeden, sőt gyakornoki lehetőségeket is biztosítanak a hallgatóknak. Duális képzések keretében számos lehetőség nyílik a Kodolányi János Főiskola hallgatóinak Orosházán kipróbálni magukat a munkaerő-piacon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.