- hirdetés -

Az MSZP-s képviselő szerint folytatni kellene a lezárt rendőrségi nyomozást, a fideszes városvezetők ugyanis vétkes kötelességszegést követtek el. A téma Gyopárosfürdő 1%-os részvény ügye.

Múlt héten tartott sajtótájékoztatót a Fidesz annak apropóján, hogy a rendőrség lezárta az egy évvel ezelőtt indított nyomozást az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. egyik 1%-os tulajdonrészének értékesítése kapcsán. A feljelentést Füvesi Sándor MSZP-s képviselőt tette még tavaly, a vizsgálat végén néhány hete a rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy nem történt bűncselekmény és lezárta a nyomozást.

– Egy évvel ezelőtt tettem büntető feljelentést hűtlen és hanyag kezelés elkövetésének alapos gyanúja miatt, az önkormányzat ugyanis megvásárolta az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. három 1%-os tulajdonrészét a három tulajdonostól. Ugyanannak a cégnek az 1%-áért fizetett 950 ezer forintot is, de a Zöld Harmónia Kft. tulajdonában álló 1%-ért ennek a többszörösét, 22 és fél millió forintot fizetett ki a város! Ezzel véleményem szerint Orosháza vagyoni hátrányt szenvedett, azok a fideszes városvezetők pedig, akik a részvényvásárlást előkészítették, vétkes kötelességszegést követtek el – írta válasz közleményében Füvesi, kiemelve, álláspontja szerint az 1% megvétele rendkívül gyanús körülmények között zajlott.

Az akkori fideszes városvezetők korábbi nyilatkozataikban azt hangsúlyozták, hogy az 1%-os tulajdonost a korábbi, MSZP-s városvezetés túlzott mértékű beleszólási joggal ruházta fel, és így minden, a fürdőt érintő döntéshez szükség volt az 1%-os tulajdonos jóváhagyására. Erre utalt a Fidesz is sajtótájékoztatóján. Füvesi azonban a rendőrségi határozatra hivatkozva úgy fogalmaz, a nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy  “hazugság volt az egyik eladó „vétójogára” hivatkozni, mert nem volt ilyen”.
– Ezzel szemben a nyomozás során megállapítást nyert, hogy az „1%-os kisebbségi tulajdonosi képviselő nem tudta volna megvétózni például a cég beolvadását”. Vagyis mindaz, amit a „blokkoló”, „diktáló” 1%-os tulajdonról a fideszes városvezetők mondtak, hazugság volt – írta Füvesi.

A szocialista politikus hozzátette, egy akkoriban sorozatosan veszteséges cég 1%-a sokkal inkább ért volna nulla forintot, azt pedig nem érti, milyen „külsős alkufolyamatról” beszéltek a fideszes városvezetők, amikor a képviselő-testülettől erre nem kaptak felhatalmazást.
– Az eladó részéről senki sem jelent meg a 2011. márciusi testületi ülésen. Sőt, az MSZP módosító indítványát (vagyis hogy ugyanannyit fizessünk a harmadik tulajdonrészért is, mint a másik kettőért) Dancsó József azzal a megjegyzéssel tette föl szavazásra, hogy az eladó „nyilvánvalóan nem megy bele”. Ezt honnan tudta? Milyen felhatalmazás alapján mondta? Dancsó József kinek az érdekét képviselte: a városét vagy az eladóét? – teszi fel a kérdést az MSZP-s képviselő.

“A nyomozás során az is kiderült, hogy a Dunaújvárosi Kompex Kft. 2010-ben felszámolás alá került, és az általa tulajdonolt Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt.-ben meglévő 1%-os tulajdonrészét a felszámoló az előírásoknak megfelelően a cégközlönyben meghirdette eladásra. Orosháza Város Önkormányzatánál azonban a felszámolást senki nem vette észre annak ellenére, hogy a cégközlönyre a város elő volt fizetve… Így történhetett, hogy Orosháza Város helyett csekély áron, 350 ezer forintos névértéken a… Zöld Harmónia Kft. vásárolta meg az 1%-os részesedést 2010-ben.” – írja Füvesi, vélhetően a rendőrségi határozatból idézve. Majd hozzáteszi, hogy az önkormányzat tehát nem vette észre, hogy az 1%-os tulajdonrészhez 350 ezer forintért is hozzá lehetett volna jutni, pár hónap múlva pedig a fideszes testületi többség ugyanazért az 1%-ért megszavazott 22 és fél millió forintot.
– És ezek szerint ez nem hűtlen kezelés. Akkor micsoda? Vajon a hivatal dolgozói vétettek ekkora hibát vagy szándékos mulasztás történt? – tette fel a kérdést.

Hozzátette, a nyomozás során azt is megállapították, hogy az orosházi adófizetők pénzéből átutalt 22 és fél millió forintból egy személy egy összegben felvett 15 millió forintot, amiért sikkasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt a rendőrség vádemelési javaslatot tett az ügyészségnek.

Füvesi kiemelte, a legutóbbi testületi ülésen kérte, hogy a nyomozást megszüntető határozattal szemben jogorvoslatot kérjen az önkormányzat, de a képviselő-testület fideszes többsége nem tűzte napirendre a témát, és a határozatot sem hozta nyilvánosságra.
– Láthatóan nem érdekeltek abban, hogy kiderüljön az igazság – zárja közleményét Füvesi Sándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.