- hirdetés -

Szó volt ígéretekről, botrányokról, elért eredményekről. Az MSZP helyi frakciója hagyományos évértékelőjén az orosházi, és az országos politika elmúlt egy éve is terítékre került.

Ezúttal Fetser János, és Füvesi Sándor önkormányzati képviselők összegeztek a Pacsirta utcai Pártok házában, november 29-én. Elsőként Füvesi Sándor a helyi politikai viszonyokat, és a képviselő-testületi munkát elemezte.

– Az idei év egy Fideszes botrányokkal teli év volt – foglalta össze az elmúlt időszakot Füvesi Sándor szocialista képviselő, majd felemlegette a közelmúltban történteket. – 2006 előtt soha nem volt három alpolgármester, telik ennyire, ezek szerint Orosháza gazdag város – fogalmazott.

– Hutás Csizmadia Ibolya lemondott, majd váratlanul társadalmi alpolgármesterré választották. Heti 4 órát, havi 174 ezer forintért dolgozik. Az Orosházi Életben megjelent lemondásának oka: budapesti állást kapott, de az újság szemérmesen elhallgatta, mennyit keres – mondta Füvesi, aki hozzátette: ezt követően a minisztérium honlapján arról találtak adatot, hogy 2014. április 30-ig bruttó 4,5 millió forintért ad külpolitikai tanácsokat az új társadalmi alpolgármester.

Füvesi Sándor beszél és értékel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Füvesi Sándor beszél és értékel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Füvesi ezt követően a Fidesz korábbi kampány igéreteit sorolta, amiről úgy fogalmazott, hogy már akkor betarthatatlan volt, amikor leírták. Nehezményezte, hogy a testületi üléseken bekorlátozták a felszólalási idejét a képviselőknek. Kiemelte, hogy a helyi MSZP frakció az elmúlt időszakban sok javaslatot tett, de folyamatosan leszavazták őket. Füvesi úgy vélte, hogy minden nehézség ellenére sikereket is elértek. Ide sorolta a törzsgárda elismeréseket, és hogy a Városüzemeltetési Zrt. két vezetője lemondott éves prémiumáról.
– Ha négy év alatt mást nem tudtunk volna elérni, akkor is megéri, sikerült eltörölni az ingatlanadót. Szakmai alapon próbáltunk vitázni, de lesöpörték az asztalról a kezdeményezéseket, mégis sikerült elérni aláírásgyűjtéssel, hogy visszavonják – mondta.

Felemlegette az Eötvös iskolai gyermekétkeztetést, amikor az ombudsmanhoz fordult és kitért Kovács Árpád fideszes képviselőre is, akinek szerinte le kellett volna mondania.
– A magánéletéhez nincs közünk, erkölcsileg viszont megkérdőjelezhető Kovács pozíciója. Ilyen ember felügyel Orosházán a gyerekekre? – tette fel a kérdést a szocialista képviselő.

Utolsóként a Jövő Építők TDM-et, és Simonka Györgyöt említette: – Miért volt arra szükség, hogy egy orosházi civil szervezettől elvegyék a Tourinform irodát, miért kellett a TDM-nek adni az egészet? Nem tudunk Orosházán turizmust csinálni, ezt Pusztaottlakáról kell megmondani? – tette fel a kérdést a képviselő.

Fetser a Fideszt ostorozta

Ezt követően Fetser János helyi MSZP-s frakcióvezető vette át a szót. Országos politikával indított és idézte a közelmúltban a Fideszből kilépő Ángyán János képviselő szavait, miszetint „maffiacsaládok irányítják a kormányt és az országot”. Meglátása szerint sokkal rosszabbul élnek az emberek, mint négy éve, és azokat, akik kiszolgálják a Fidesz hatalmát, nem büntetik, hanem jutalmazzák.
– A Fidesznek a hatalom megtartása létkérdés, Nem véletlen születtek olyan törvények, amelyeket álmunkban sem gondoltunk volna. Teljes hazugságra épül a Fideszes kommunikáció – összegezte a szocialista képviselő.

Szerinte annyira rossz a helyzet Magyarországon, hogy a baloldalnak vissza kell térni az eredeti téziséhez: munkát, kenyeret. Úgy vélte, hogy az átalakulás igazi vesztese a társadalom 70 százaléka, hisz kivonják a pénzt az oktatásból, egészségügyből, a közigazgatásból, és stadionépítésre fordítják.
– A kórház nagyon rossz állapotban van, hatalmas az adóssága. Az újság csak arról ír, hogy Dancsó és Simonka kórházat látogat, és üdvözlik az új orvosokat. Ezzel az erővel miért nem az elmenőket búcsúztatják? – kérdezte.

Fetser szerint érdekes, hogy Dancsó mellé kell egy mankó, más néven Simonka György, aki orosházi pénzekről, adókról dönt. Szerinte a főtér és a szennyvízberuházás körül is sok a furcsaság, emellett úgy vélte, hiba volt korábban a lakásszövetkezet vezetőire bízni a panelprogram lebonyolítását. – Akik a működésből elsíboltak ennyit, azok nem végezhették tisztességesen a program megvalósítását. Nem véletlen, hogy mai napig békétlenség van a lakásszövetkezet miatt, hisz újabb feljelentések, NAV-os bírságok jönnek, és olyan kifizetetlen számlák, amiket nem akar beismerni a mindenkori vezetés – tette hozzá a képviselő, aki szerint tiszta vizet kell önteni a pohárba, különben elértéktelenednek a lakások.

Az MSZP-s frakcióvezető kijelentette, nincs szükség januártól újabb adóemelésekre, és megfogalmazta azon véleményét, hogy a befolyó idegenforgalmi adó 40 százaléka Simonkához jut. Szerinte átláthatatlan, kusza a nagy pályázatok közbeszerzése, úgy manipulálnak, hogy verseny ne legyen. Meglátása szerint a civil szervezeteken és a sporton keresztül tudnak pénzt kiszivattyúzni a Fideszes vezetők, és szerinte a TAO-s rendszer a korrupció melegágya.
– A háborúban nem erősödnek a családok közötti kapcsolatok, csak az indulatok. Ez, és az igazságtalanság sehová sem vezet, csak az, hogy nyíltan beszélünk – fogalmazott a képviselő. – A városvezetésnek nincs víziója, nem tudja, milyen legyen 5-10 év múlva Orosháza – fogalmazott.

Szerinte teljes összefogásra van szükség. Népszavazással megerősített új alkotmányt, és normálisan elfogadott választási törvény után tisztességes választást követelt. Mint mondta: – Úgy futjuk a versenyt, hogy hátunkon egy 20 kilós zsák, a Fidesz meg régen elrajtolt már. A Fidesz kormány úgyis meg fog bukni, de addig még sok keserű kenyeret fog lenyelni a magyarság – zárta értékelőjét Fetser János.

A képviselők többször élesen támadták szerkesztőségünket is, kifogásolva, hogy alig tudnak megjelenni a helyi médiában és szerintük visszás a Békés Megyei Hírlap tájékoztatása is.

A két és fél órás évértékelés végén egyetlen felszólalóként Kis János, a Munkáspárt orosházi vezetője arra buzdította a baloldali érzetűeket, fogjanak össze, mert csak így lehet leváltani a jelenlegi hatalmat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.