- hirdetés -

Az orosházi agrárszocialista megmozdulás 132. évfordulójának tiszteletére a Dózsa György utcai volt könyvtár előtt tartottak idén is megemlékezést és koszorúzást. Az MSZP által szervezett programon az ellenzéki párt képviselői élesen bírálták a kormányt. Ezt követően a rendezvény a nagy hagyományokra visszatekintő fáklyás felvonulással, később pedig utcabállal folytatódott.

A Dózsa György utcán, az egykori könyvtár épülete előtt 1891. május 1-én az akkori Munkáskör tagjai azt követelték, engedjék szabadon kihallgatásra bevitt vezetőiket és adják vissza zászlójukat. Válaszul a csendőrök szétverték a tömeget, több száz sebesültet hagyva maguk mögött. A már hagyományos, minden orosházi által jól ismert fáklyás felvonulás megkezdése előtt az MSZP orosházi szervezete tartott rendezvényt.

Elsőként a békéscsabai Jókai Színház Alapítványának végzős hallgatója, Kintner Nikolett szavalta el Radnóti Miklós Himnusz a békéről című költeményét. A helyi szervezet elnöke és önkormányzati képviselője, Fetser János köszöntötte a megjelenteket. Visszaemlékezett az 1991-es évre, amikor újra útjára indult a már korábban is nagy hagyományokra visszatekintő kezdeményezés, megemlékezés. Ezt követően Kunhalmi Ágnest, a szocialista párt társelnökét szólította, hogy mondja el emlékező beszédét.

Kunhalmi Ágnes példamutatónak nevezte, hogy Orosházán megőrizték május 1. értékét és hagyományait. Beszédében elmondta, hogy van mire és kikre emlékezni, akik pedig ápolják ezeket a hagyományokat, ők nem felejtik el azokat az embereket, akik küzdöttek a jogokért, munkásjogokért és a munkavállalókért. Ezt követően éles kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben, párhuzamot vonva az akkori és a jelenlegi helyzet között, kiemelve hogy az akkor élők is hasonló jogokért küzdöttek, mint amiért ma is kell.

– Tartsák meg aktivizmusukat, hitüket, a reményt, hogy ilyen sokan itt vannak, és az elődeinkre emlékeznek – szólt a rendezvény résztvevőihez.
Fetser János szintén kritikát fogalmazott meg a jelenlegi rendszerrel szemben. Kiemelte, hogy mindössze 22 ember készítette el egy héttel a rendezvény előtt a fáklyákat saját pénzükből és megtakarított forrásaikból. Végül elmondta, hogy azért vannak itt, hogy tiltakozzanak, tisztelegjenek, egyben együtt érezzenek.

Ezt követően a Magyar Szocialista Párt és a Munkáspárt képviselői koszorúzták meg az emlékművet, akik pedig szerették volna, elhelyezhették az emlékezés virágait. A Dózsa György utcában ekkor már jelentős számban gyülekeztek az emberek, majd több száz fő részvételével indult el a menet, ami szokásos útvonalán, a Győry Vilmos téren és a Kossuth utcán át haladt el egészen a piactérig, ahol utcabál és diszkó várta az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.