- hirdetés -

Az elmúlt évekhez hasonlóan a 2022-es is igencsak mozgalmasra sikerült a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének életében. A szervezet igazgatója, Tóth Zoltánné segítségével idéztük most fel a legfontosabb pillanatokat.

Eseménydúsan zajlottak a programok a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének illetékességi területén (Orosházán kívül ebbe beletartozik Tótkomlós, Csorvás, Békéssámson, Pusztaföldvár, Kardoskút, Csanádapáca, Gerendás, Gádoros vagy Nagyszénás is) a 2022-es év során. Összesen 150 alkalommal szerveztek véradást, ahol 3225 fő jelent meg, közülük 103-an számítottak új véradónak. A véradások eredményességét a véradók mellett sok önkéntes adományozó is segítette 2022-ben.

Az ukrán menekültek segítésével bővült tevékenységi körük 2022-ben

A szervezet számára fontos feladat az élet- és egészségvédelem, melynek kapcsán többek között 6 alkalommal szerveztek kontrollszűréseket (vércukor- vagy vérnyomásmérés) az év során és hívták fel a figyelmet ezeknek a vizsgálatoknak a fontosságára különböző rendezvényekhez kapcsolódóan, ahol mintegy 180 főt értek el. A helyszín kétszer a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, kétszer a Linamar Zrt. egészségnapja, egyszer a Máltai Játszótér és egyszer a Forrás Református Óvoda volt. A Lányból Nővé (a menstruációs szegénység felszámolásáról szól) program kapcsán Csanádapáca és Pusztaföldvár általános iskoláiban 72 lánytanuló részére betétekkel és higiénés szerekkel segítették a nehéz időszakot.

A fogászati hónap keretén belül novemberben fogkefe és fogkrém adományokkal segítették a Forrás Református Óvodát (ami a Vöröskereszt bázis óvodája), valamint Gerendás és Gádoros óvodásait, összesen 206 gyermeket a helyes fogápolás megtanulásában. A leendő gépjárművezetők elsősegélynyújtó vizsgáját idén 21 alkalommal szervezték meg, összesen 628 fő részére. Az elsősegélynyújtás népszerűsítésére a Magyar Vöröskereszt Hősképző Programját szervezték meg és tanítottak meg mintegy 500 főt az elsősegélynyújtás alapjaira megyeszerte.

Az élet és egészségvédelem mellett élelmiszeradományokkal is segítettek (Fotó: Horváth Bence)

Februártól az ukrán menekültek elszállásával bővült a tevékenységi körük, a munkatársak és az önkéntesek is számos alkalommal vettek részt a Lőkösházánál beérkező nemzetközi vonatokon a menekültek ellátásában (étellel, itallal, higiénés szerekkel). Az elszállásolt ukrán családokat ezután is folyamatosan segítették, tartós élelmiszerekkel, téli ruházattal és különböző adományokkal könnyítették meg az ittlétüket.

A karácsonyi szeretetakció keretében mintegy 300 főnek tették szebbé az ünnepeket az adományokkal, melyek nagyrészt tartós élelmiszerek, ruházat, édesség és játékok voltak. Már több évre nyúlik vissza együttműködésük az Orosházi Női Kézilabda Clubbal, akik ezúttal is besegítettek adományokkal, amit összesen 50 főnek juttattak el. Szociális tevékenységük kapcsán mintegy 4000 főt értek el és segítettek egész évben.

Évek óta tart együttműködésük az ONKC-val (Fotó: Horváth Bence)

– Szabóné Börcsök Márta (70/9338291) munkatársnőnk kiválóan segíti, koordinálja a vöröskeresztes tevékenységeket a Csorvási u. 8 szám alatti székházunkból és várja a segíteni szándékozókat és segítségkérőket egyaránt. Sok önkéntes segíti a területi szervezet munkáját, de ugyanúgy várjuk a további önkéntesek jelentkezését is, hiszen csak velük együtt tud ilyen eredményes lenni a szervezet – tette hozzá Tóth Zoltánné.

Az Orosházi Véradó állomáson januárban a következő időpontokban várják a segíteni szándékozó véradókat:
2023. január 10-én kedden,
2023. január 17-én kedden,
2023. január 19-én csütörtökön,
2023. január 24-én kedden,
2023. január 26-án csütörtökön,
2023. január 31-én kedden
Délelőtt 8 és 12 óra között

2023. január 12-én csütörtökön
Délután 12 és 18 óra között

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.