- hirdetés -

A birkózó egyesületek országos rangsorában a tizennegyedik helyen végzett 2023-ban az Orosházi Spartacus Birkózó Klub. A versenyek és az ellenfelek mellett ebben az esztendőben több mindennel is meg kellett birkózniuk.

Januárban még a Mátrai stadionban, az épület emeletén kezdték az évet. Az alapozás nagyrészt a szabadban, az OMTK pályán zajlott. Később nagyot változtak a körülmények. A mögöttünk hagyott esztendőről Szél Attila, az egyesület elnöke beszélt.

„Olyan történt, ami az elmúlt száz évben nem” (Fotó: OrosCafé)

– 2023 érdekes év volt az egyesületünk történetében. Mindig volt a birkózásnak helye Orosházán, gondoljunk akár a Thék Endre utcai teremre, a Táncsicsra, vagy akár az Október 6 utcai termünkre, de tavaly, az új birkózó csarnok felépülésével egy olyan dolog valósult meg, amely az elmúlt száz évben nem. Hosszas várakozás után február végén vehettük birtokunkba, addig a versenyzőink a Mátrai stadionban, hóban, fagyban küzdöttek az alapozással. Februártól XXI. századi környezetben, körülmények közt folytathattuk a munkát, amelynek eredményeképpen több magyar bajnokunk, magyar bajnoki helyezettünk lett és az egyesületek rangsorában a 14. helyet szereztük meg. Ez az eredmény annak ellenére jónak mondható, hogy az elmúlt években a Spartacus többször is az első tízben végzett. Ha megnézzük, a vidéki, (nem fővárosi és Pest vármegyei) nem kiemelt egyesületek közül mi lettünk a harmadikok. Két felnőtt versenyzőnk – Jochim Márk és Szél Anna – a válogatott keret tagjai. A tavalyi év legrangosabb eredményét Anna szállította, az U23-as Európa-bajnoki aranyérem megszerzésével. Ahol lehetett, csapatbajnokságokon, diák II kategóriától U23-ig indultunk. Az új csarnok átadása után jelentősen megnövekedett a létszámunk, sok új fiatal érkezett, elsősorban Szénási Viktor révén, aki edzőnk és egyben az Eötvös iskola testnevelő tanára. Az Eötvösben beindult a sportiskolai képzés, melynek a kézilabda és a foci mellett a birkózás a harmadik sportága. Örömmel mondhatom, hogy az iskola vezetőségével nagyon jó az együttműködésünk. A megnövekedett létszámnak köszönhetően újra három csoporttal működik az egyesület, Zsura János szakmai vezetésével és Páli Sándor vezetőedző irányításával – kezdi a visszatekintést Szél Attila.

Pleskonics Máté és edzője, Páli Sándor (Fotó: OSBK)

Páli Sándor az elmúlt években rendszeres résztvevője volt a veterán birkózó világversenyeknek. Idén töltötte be a hatvanadik életévét és a szabályok szerint tovább már nem versenyezhet. Utolsó VB-jén kötöttfogásban éppen csak lemaradt a dobogóról, 5. helyet szerzett, szabadfogásban pedig 7. lett. Versenyzésével példát mutatott a gyerekeknek, hogyan kell edzeni, felkészülni, a súlyt hozni és küzdeni.

– A klub anyagi helyzete stabil. Az idei évtől változott a központi sportág támogatási koncepció, mely szerint az első húsz egyesület számít kiemeltnek, az ehhez járó támogatással. Ebben benne vagyunk. Páli Sándor bekerült a Müller Ferdinánd edzőprogramba, bronzfokozatú edzőként, ami azt is jelenti, hogy az ő javadalmazását a birkózó szövetség állja. Jelen állás szerint 45 igazolt versenyzőnk van és további 40 gyerekünk, akik egyelőre a grundbirkózással foglalkoznak. Majd 9-10 évesen lehetnek igazolt birkózók. Egyelőre az ehhez a létszámhoz szükséges szakembergárda is biztosított. Három korosztályos válogatott kerettag lányunk – Laczkó Petra, Páli Mirella és Balázs Reni – szépen helyt áll a KIMBA-n, de a feltörekvő fiúk közt is többen vannak, akik nagy reményekre adnak okot. Erre az évre elégedett lennék, ha a rangsorban az egyesület ezt a helyét meg tudná őrizni, hisz a most csatlakozott birkózó palánták majd csak évek múlva hoznak pontokat az egyesületnek, illetve ha sikerülne egyetlen olimpiai aspiránsunknak, Szél Annának eljutni a párizsi játékokra – folytatja az elnök.

A legnagyobb siker Szél Anna U23-as Európa-bajnoki aranya volt (Fotó: UWW)

Szél Anna az utóbbi időben egyik sérülésből esett a másikba. Most orvosaival, edzőivel egyeztetve egy hosszabb rehabilitáció, regeneráció után áll majd újra edzésbe. Remélik, hogy a májusi kvalifikációs versenyre már jó formában érkezik és sikerül kivívnia a válogatottságot és az olimpiai indulás jogát.

– Tesszük a dolgunkat, edzünk, versenyzünk és remélem a jövő évi értékelésben is szép eredményekről számolhatok be – zárja szavait Szél Attila.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.