- hirdetés -

A gazdáknak 15 napon belül kell jelezniük a kárigényt! 

Több száz hektár dinnyét és két-három ezer hektár szántóföldi növényt vert el hétvégén a jég Békés megye déli részén. Orosháza mellett többek között Szabadkígyós, Újkígyós, Pusztaottlaka, Medgyesegyháza külterületén pusztított a jég.

– A legsúlyosabb károkat Csanádapácán okozta a vihar, van olyan dinnyetermelő, akinek az összes termését elverte a jég – mondta el az orosházi Varga Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP Békés megyei elnöke a keddi sajtótájékoztatón, Békéscsabán. – Felhívjuk a kormányzat figyelmét, hogy azonnali segítségre, azonnali kárenyhítésre van szükség, többezer hektár mezőgazdasági növényt vert el a jég.

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke elmondta: az azonnali kárenyhítéshez, így az előleg kifizetéséhez a gazdálkodóknak tizenöt napon belül jelezniük kell igényüket! Úgy véli, legkésőbb ősszel módosítani kell a kárenyhítési rendszert, mert azt nem az európai uniós szabályokkal összhangban alkalmazzák, ez pedig az üzleti biztosítással nem rendelkező termelőket sújtja. A szocialista politikus közölte azt is, hogy ismét kezdeményezni fogják az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának öt százalékra csökkentését, mert ez segítené a mezőgazdasági ágazatot – adta hírül az MTI.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.