- hirdetés -

A MAGOSZ és a NAK határozottan elutasítja az Európai Bizottság minap előterjesztett intézkedését, amellyel újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli, teljesen szabad behozatalát. Az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke szerint az európai gazdák elkeseredettsége rosszabbra is fordulhat.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Unióban már elsőként jelezte – tárgyalásokon és tüntetéseken is –, hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi és ellehetetleníti a jövőben is. Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek ugyanis nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. Amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja az Európai Bizottság, azzal európai – köztük a magyar – gazdák tömeges csődjét okozza.

Az orosházi gazdákat is nehéz helyzetbe hozza az Európai Bizottság álláspontja (archív fotó: OC)

A témában a NAK hivatalos sajtóközleményt adott ki, melyben egyebek mellett kijelentik:

„Támogatjuk a nyugat európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak. A magyar kormány számunkra nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között:

  • a gázolaj jövedéki adó visszatérítés számunkra eddig és ezután is biztosított,
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló,
  • megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét,
  • hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt.

Az európai gazdák egységes fellépése érdekében folyamatosan egyeztetünk a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is.” – Áll a közleményben.

Békés vármegye, ezen belül Orosháza lakosságának jelentős részének a mezőgazdaság jelenti a megélhetést, így ezek a súlyos gondok természetesen nálunk is jelentkeznek. Mint Brlázs Róbert gazdaköri elnök szavaiból is kitűnik, az Orosháza és Térsége Gazdakör tagsága is saját bőrén érzi a helyzet súlyosságát:

– A három gazdakör közös elnökségi ülése után, már ősszel elmondtuk, hogy nagy baj van a mezőgazdaságban (erről itt olvashatnak – a szerk.) Ezek után kezdődtek a gazdatüntetések több országban, de sajnos a helyzet azóta is változatlan. Az uniós döntéshozóknak nem sikerült megfelelő választ találni ezekre a kérdésekre. A nagyobb baj, hogy a piacok sem reagálták még le. A gabona ára továbbra is irreálisan alacsonyan van, legfőképp azért, mert telített az európai piac az ukrán gabonával. Sajnos attól tartok, hogy ez erre az évre ki fog tartani, és ez az elkeseredettség rosszabbra is fordulhat. Bizonyos politikai lobbi a perifériára kívánja szorítani a mezőgazdaságot és az abból élőket, akiknek az életben maradásuk a tét. Mi, orosházi gazdák támogatjuk a NAK és a MAGOSZ törekvéseit és szolidaritást vállalunk az Európában tüntetőkkel – tette hozzá Brlázs Róbert.

A szakember szerint a nyugat-európai gazdák küzdelme Brüsszellel – sokszor a saját kormányukkal szemben is – jelzi a probléma súlyát, ezért közösen kell küzdenünk az élelmiszer-önrendelkezés és a minőségi élelmiszerek biztosítása érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.