- hirdetés -

A tavasz korai előretörése minden szántóföldi tevékenységet a megszokottnál kissé korábbra időzített. Minden növény egy-két héttel előrébb tart a fejlődésben. Szétnéztünk Orosháza határában, amiben az Orosfarm Zrt. vezetője volt segítségünkre.

Idén szokatlanul korán, már februárban beköszöntött a tavasz. A tél végi hó elmaradt, február vége óta többször is megdőltek a napi melegrekordok. A március is jóval melegebb és szárazabb volt az ideálishoz és a megszokotthoz képest. A határban a tavaszi növények vetése néhány napon, héten belül befejeződik. A kukorica, a napraforgó vetőmagok számára azonban nem ideálisak a körülmények. Mint Dominkó Norbert ügyvezető elmondta, nemcsak az ilyenkor szokásos csapadék kétharmadának elmaradása, de a szinte állandóan fújó meleg szelek is tehetnek a mostanra kialakult aszályos körülményekről.

A vetőgép verte por jól mutatja a talaj állapotát (Fotó: Nagy Kristóf)

– Társaságunk mintegy ezer hektáron vet idén tavaszi növényeket. Ebből mintegy 6-700 hektárra napraforgót, a fennmaradó részre pedig áru,- és popkorn kukoricát. Jelenleg a kukorica vetésének a vége zajlik. A körülmények egyáltalán nem mondhatók ideálisnak, a víz gyakorlatilag elfogyott a talaj felső rétegéből. A kukoricát már a kelés szempontjából lehetséges maximum mélységbe, hét centire vetjük, itt még található némi nedvesség, de a helyzet így sem reménykeltő, hisz ez évben összesen 40 milliméter esőnk volt. Nagyon reménykedünk, hogy az időjárásban ígért változás hamar bekövetkezik és ez jelentősebb mennyiségű csapadék érkezésével történik – foglalta össze Dominkó Norbert.

A vetőmag mellé, ugyanabban az ütemben talajfertőtlenítő is kerül (Fotó: Nagy Kristóf)

Az őszi vetésű kultúrák – a laikus szemlélő számára – szép képet mutatnak. Ezekkel kapcsolatban is megkérdeztük az ügyvezetőt.

Több centi széles repedések szabdalják a búzaföldet (Fotó: Nagy Kristóf)

– A búzák, árpák egyelőre még tartják magukat. Kb. két-három hete fogyott el alóluk a víz és már megjelentek az őszi vetéseken az aszály jelei. Ezt egyébként nem csak a növény, de – több centi széles repedések formájában – a föld is mutatja. Az őszi gabonákat tekintve még azt lehet mondani, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk. Ha most napokon belül ismét kapnának esőt, még egy egészen jó termés is elérhető lenne.

A repce szépen virágzik, de rá is kellene az eső (Fotó: Nagy Kristóf)

Az őszi növények közül a repce mutatja a legszebb képet. A csapadék onnan is hiányzik erősen. A mák virágzás előtt áll, idáig szépen fejlődött, most ott is látszik a megtorpanás. Az ősziek szempontjából nem lenne rossz a helyzet, nagyon várjuk a csapadékot – osztotta meg velünk a szakember.

Összességében nagy baj tehát még nincs, de eső, eső és eső…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.