- hirdetés -

A tavalyi év vége, november, december szokatlanul enyhe és csapadékban gazdag volt. A sok eső miatt Magyarország több területén is elrendelték az első, illetve a második fokozatú belvízvédelmi készültséget. Orosháza határában néztünk szét.

Mint a híradásokból kiderül, az alacsonyabban fekvő alföldi területeken a belvíz több helyen okoz gondot az országban. A nehézséget fokozza, hogy a talaj nedvességgel telítődött, a gazdák gépeikkel nem tudnak a földekre menni, így a belvíz elvezetési munkákat csak kézi erővel folytathatják. Szerencsére Orosháza határában nincs egyelőre ilyesfajta probléma. Dominkó Norbert, az Orosfarm Zrt. ügyvezetője egyenesen kedvező állapotokról számolt be.

Az őszi vetésekre jól jönne egy kis hótakaró (Fotó: Nagy Kristóf)

– Szerencsére bőséges volt a csapadék az elmúlt hetekben, hónapokban, de belvizet nálunk ez még nem okozott. A mi területeink egyébként sem tartoznak a belvízveszélyes területek közé. A csapadékhelyzet a mi földjeinken kezd jól alakulni, de a teljes feltöltöttséghez még mindig hiányzik egy kevés. Hatalmas volt az a deficit, amelyet a csapadéknak pótolni kellett. Ha még az év első két hónapjában érkezne – főként hó formájában – csapadék, el lehetne mondani, hogy a tavasz jól indulhat. A mostani fagyok is jól jönnek, a talaj szerkezetére jó hatást gyakorolnak. A szántásokat, lazításokat a fagy megdolgozza. Az őszi vetéseink jó állapotban vannak, a rágcsálóinvázió is visszaszorult a csapadékos novembernek, decembernek, illetve a fagyoknak köszönhetően. Szerencsére nem lett akkora a baj, mint amekkorát októberben sejteni lehetett – foglalta össze Dominkó Norbert.

Számtalanszor előfordul, hogy Orosháza egyik oldalán teljesen másként néz ki a helyzet, mint a másikon, most azonban a város észak-nyugati határában dolgozó Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó is nagyon hasonló állapotokról számolt be.

Belvíz ugyan nincs, de itt-ott látszik, hogy volt bőven csapadék (Fotó: Nagy Kristóf)

– Tényleg volt eső az elmúlt hónapokban bőséggel, de ez gondot – gondolok itt a belvízre – a mi területünkön nem okozott, sőt a a talaj mélyebb rétegeiben még volna is helye. A vetéseknek minden esetre jól jött. Az őszi rágcsáló kártétel is jelentősen csökkent. Most még egy jó hótakaró kellene, de egyelőre erre kicsi az esély. Most egyelőre a műhelymunkák, gépjavítások, karbantartások folynak és várjuk a februárt, hogy a további teendőkhöz hozzáláthassunk – mondta el a gazdálkodó.

Csak remélni tudjuk, hogy az időjárás az elmúlt évekkel ellentétben továbbra sem hagyja cserben a gazdákat és jó termésük, jó termésünk lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.